Παπαδημητρίου: Πρώτος στόχος οι επενδύσεις με σεβασμό στο ευρώ

Παπαδημητρίου: Πρώτος στόχος οι επενδύσεις με σεβασμό στο ευρώ
Παράδοση παραλαβή στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης την Δευτέρα 7 Νομεβρίου 2016. Ο Γιώργος Σταθάκης παρέδωσε στον νέο υπουργό Δημήτρη Παπαδημητρίου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξανδρου Χαρίτση και του υφυπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Την προσέλκυση επενδύσεων έθεσε ως σημαντικότερο στόχο του ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου. "Όχι σε παράλληλο νόμισμα", ξεκαθάρισε, αναφερόμενος στα πυρά που έχει δεχθεί για παλαιότερες δηλώσεις του

Την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, με απόλυτο σεβασμό στο ευρώ και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής με τον προκάτοχό του Γιώργο Σταθάκη.

Ο κ. Παπαδημητρίου, αφού ευχαρίστησε τον κ.Τσίπρα για την εμπιστοσύνη που του δείχνει να του αναθέσει σε αυτή την κρίσιμη περίοδο το ιδιαίτερα σημαντικό Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, σημείωσε πως η Ελλάδα θέλει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους επενδυτές, να εκπέμψει το μήνυμα ότι διάκειται φιλικά στις επενδύσεις και η οικονομία είναι ανοιχτή στο επενδυτικό κοινό.

“Στις  Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από όπου έρχομαι, μετά από μια εκτεταμένη παραμονή τα investments είναι μια από τις σημαντικότερες λέξεις, γιατί οι επενδύσεις είναι η ατμομηχανή της οικονομίας. Θα εστιάσουμε στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, πάντοτε στα πλαίσια του ευρώ και με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οικοδομώντας βαθμιαία την εμπιστοσύνη στους επενδυτές και τη βεβαιότητα ότι αυτή η Κυβέρνηση διάκειται φιλικά και η οικονομία είναι ανοιχτή στο επενδυτικό κοινό”, είπε χαρακτηριστικά.

“Θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις παθογένειες που εμποδίζουν την επανεκκίνηση και ανάπτυξη της οικονομίας μας. Σε αυτή την προσπάθεια σε στενή συνεργασία με όλα τα παραγωγικά Υπουργεία και τον ιδιωτικό τομέα, είμαι πεπεισμένος ότι θα συνδράμουν το μέγιστο”, υπογράμμισε.

Παράλληλα, σημείωσε πως η λύση παραλλήλου νομίσματος δεν υπάρχει, “η κυβέρνηση το έχει κάνει γνωστό αυτό”.  “Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει γνωστό δια του στόματος τουΠρωθυπουργού πολλές φορές, ότι αυτή η εναλλακτική λύση δεν υπάρχει. Και αυτός θα είναι ο δικός μου στόχος, ότι δεν υπάρχει αυτή η λύση”, είπε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς σχετικά.

“Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν ακαδημαϊκός. Μερικά πράγματα ίσως να ήταν και λάθος”, προσέθεσε.

Επισήμανε πως η κυβέρνηση «διάκειται φιλικά» και είναι «ανοιχτή στο επενδυτικό κοινό». “Σηκώνουμε τα μανίκια και ξεκινάμε σκληρή δουλειά”, είπε και κατέληξε: “Η δίκαιη ανάπτυξη της χώρας δεν μπορεί παρά να αποτελέσει ένα κοινό σκοπό. Είμαι τυχερός που στην προσπάθεια αυτή θα στηρίζομαι σε όλους τους παράγοντες του Υπουργείου. Φιλοδοξώ να υπηρετήσω την πατρίδα και την Κυβέρνηση με όλες τις δυνάμεις μου και με τη συμπαράστασή σας θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. Σας ευχαριστώ”.

Η ένταξη του Ελληνοαμερικανού καθηγητή Δημήτρη Παπαδημητρίου, στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην θέση του υπουργού οικονομίας και ανάπτυξης, εμφανίστηκε ως η μεγάλη έκπληξη του ανασχηματισμού.

Στους γνωρίζοντες, η έκπληξη αφορά κυρίως την αποδοχή του να αναλάβει μια τέτοια θέση , παραμερίζοντας μια διεθνή καριέρα που χωράει σε πολλές σελίδες. Ο εβδομηντάχρονος σήμερα ( γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1946 στην Θεσσαλονίκη ) διακεκριμένος οικονομολόγος ήταν μέχρι χθες πρόεδρος του Levy Economics Institute από την ίδρυση του το 1986 και επίτιμος αντιπρόεδρος, καθηγητής του Bard College από το 1977 και αντιπρόεδρος του Bard College στο Simon Rock από το 1979 μέχρι και σήμερα.

Σπουδαγμένος στο πανεπιστήμιο Columbia, πήρε διδακτορικό τίτλο από το ίδιο πανεπιστήμιο το 1986 την χρονιά που έγινε πρόεδρος στο Ινστιτούτο Levy. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει την θέση του επίτιμου καθηγητή στην Ακαδημία Οικονομικών Επιστημών της Σαγκάης το 2002 και την συμμετοχή του στην επιτροπή αναθεώρησης του εμπορικού ελλείμματος του αμερικανικού Κογκρέσου ( 1999-2001 ). Διετέλεσε Γραμματέας και Ταμίας της εταιρίας ασφαλειών ζωής William Penn της εταιρίας. Επιπλέον, διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της BARD Real Estate GmbH (2011-2015), και Διευθύνων Σύμβουλος του Bard College του Βερολίνου GmbH (2011 – 2015).

Eίναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αμερικανικής Συμφωνικής Ορχήστρας και των Συντακτικών Επιτροπών του Δελτίου Πολιτικής Οικονομίας (2006 Πρόκληση (2004 -) και της Εφημερίδας της οικονομικής Ανάλυσης (2010 -). Επίσης, ήταν στη συντακτική επιτροπή της επανεξέτασης του εισοδήματος και περιουσίας (1998-2004), [18] και το Eastern Economic Journal, (1994-1997).

Η απαρίθμηση των τίτλων και των θέσεων του κ. Παπαδημητρίου αποδεικνύει ένα πράγμα :Ότι πλέον έχει μια μεγάλη και λαμπρή καριέρα και δεν έχει τίποτα να αποδείξει από την θέση του Έλληνα υπουργού οικονομίας και ανάπτυξης .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα