Παραιτήθηκε ο Πολ Κόστερ, πρόεδρος του ΤΧΣ

Παραιτήθηκε ο Πολ Κόστερ, πρόεδρος του ΤΧΣ

Για ποιους λόγους παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Ελλάδα

Παραιτήθηκε, από τη θέση του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Ελλάδα ο Ολλανδός Πολ Κόστερ, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Ο κ. Κόστερ είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή τον Ιανουάριο από την τρόικα, η οποία είχε εγκρίνει το διορισμό του, με την αποδοχή της ελληνικής κυβέρνησης.

Ποιος είναι ο Πολ Κόστερ

Ο Κόστερ, γνωστός  και ως "ιπτάμενος Ολλανδός" στην τραπεζική αγορά,  σύμφωνα με το συμβόλαιό του με την τρόικα, υποχρεούτο να επισκέπτεται την Αθήνα μόλις δύο φορές τον μήνα, πράγμα που έθετε σε αμφισβήτηση όχι μόνο την αξιοπιστία της θέσης του προέδρου του ΤΧΣ αλλά και τον ρόλο του Ταμείου.

Διότι, όπως είχαν επισημάνει τραπεζικοί κύκλοι, πώς μπορεί ο πρόεδρος ενός οργανισμού που διαχειρίζεται 50 δισ. ευρώ, δηλαδή το 25%-30% του ΑΕΠ της χώρας, να εργάζεται στο μακρινό Ντουμπάι και να έρχεται στην Αθήνα δύο ή τρεις φορές τον μήνα;

Όπως επισημαίνει το "Βήμα", σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η τοποθέτηση του Πολ Κόστερ ήταν ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα η τρόικα, η οποία αντικατέστησε την προηγούμενη διοίκηση του ΤΧΣ στην οποία πρόεδρος ήταν ο κ. Τάκης Θωμόπουλος, για πολλά χρόνια υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος γνωρίζει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, τα πρόσωπα, τη λειτουργία του, τις εποπτικές και νομοθετικές αρχές.

SHARE: