Παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του θρησκευτικού τουρισμού σε Ελλάδα και Κύπρο

Παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του θρησκευτικού τουρισμού σε Ελλάδα και Κύπρο

Ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού στη νησιωτική περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν όσα συζητήθηκαν στη «Στρογγυλή Τράπεζα» που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, με θέμα τη διαμόρφωση θεσμικού χαρακτήρα προτάσεων, παρεμβάσεων και πολιτικών για τον θρησκευτικό τουρισμό και τη θεσμική του ενδυνάμωση.

Αναμφίβολα, ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί μια πολύ σημαντική θεματική μορφή τουρισμού, η οποία προσφέρει ήδη, αλλά μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα στον ελληνικό τουρισμό και στα οικονομικά του τόπου.

Στην εκδήλωση, όλοι οι εμπλεκόμενοι κατέθεσαν σημαντικά στοιχεία τόσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσο και για τις ευκαιρίες αναβάθμισης του θρησκευτικού τουριστικού προϊόντος. Μεταξύ αυτών η σημασία της αποτύπωσης, καταγραφής και ψηφιοποίησης του εκκλησιαστικού πλούτου και η αξιοποίηση εφαρμογών επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, η διασύνδεση του θρησκευτικού τουρισμού με την τοπική οικονομική δραστηριότητα, αλλά και με συμπληρωματικές θεματικές μορφές τουρισμού, όπως η γαστρονομία και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αναβάθμιση των υποδομών και της σήμανσης των μνημείων και στην διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων με κινητικές δυσκολίες.

Στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης, απαιτούνται προγράμματα ενδυνάμωσης των γνώσεων και ικανοτήτων όλων των εμπλεκομένων, όπως των ξεναγών και των εργαζομένων σε τουριστικά γραφεία. Σε επίπεδο ανάπτυξης του προϊόντος κρίθηκε σημαντική η ενίσχυση των θεματικών κρουαζιέρων και η προσέλκυση τουριστών από χώρες με υψηλό θρησκευτικό αίσθημα.

Επίσης, απαιτείται αξιοποίηση των ευκαιριών για πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, αλλά και συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα.

Κύριος Δικαιούχος της Πράξης είναι το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν ως Δικαιούχοι το Υπουργείο Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Εκκλησία της Κύπρου, η Εκκλησία της Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.

Η πράξη με τίτλο «Ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού στη νησιωτική περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου» και ακρωνύμιο RE-CULT υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version