Πασχαλινός τζίρος: “Φρένο” λόγω ακρίβειας σε ενέργεια – τρόφιμα από τους καταναλωτές

Πασχαλινός τζίρος: “Φρένο” λόγω ακρίβειας σε ενέργεια – τρόφιμα από τους καταναλωτές
Πασχαλινή αγορά SOOC PHOTOS

Με βάση εκτιμήσεις της αγοράς, σε κάποια είδη όπως ρουχισμός, υπόδηση κτλ, οι πωλήσεις ήταν μειωμένες σε σχέση ακόμη και με το 2021 τη φετινή Πασχαλινή περίοδο.

Το ενεργειακό βάρος που καλούνται να καλύψουν τα νοικοκυριά αλλά και το κύμα ακρίβειας, σε συνδυασμό με τα αυξημένα κόστη μετακίνησης για όσους επέλεξαν να ταξιδέψουν επηρέασε τη ζήτηση στις γιορτές και κράτησε πολλά “πορτοφόλια” κλειστά, έστω κι αν η κυβέρνηση έσπευσε ήδη από τη Μεγάλη Πέμπτη να καταβάλει συντάξεις και μισθούς στο Δημόσιο.

«Υπήρχε κίνηση και κατανάλωση τις ημέρες του Πάσχα, όχι όμως στα επίπεδα των προηγούμενων ετών». Αυτό υποστήριξε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, μιλώντας για την κίνηση στην αγορά τις ημέρες των εορτών του Πάσχα.

Η ακρίβεια “ροκανίζει” τα διαθέσιμα

“Όσο τα χρήματα των εργαζομένων εξαντλούνται στο σούπερ μάρκετ και στους λογαριασμούς ενέργειας δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα για τα υπόλοιπα”, σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισήμανε ότι μπορεί φέτος η έξοδος των εκδρομέων να ήταν μεγαλύτερη από εκείνη του 2019, ωστόσο η κατανάλωση ήταν μικρότερη συγκριτικά με το 2019, ενώ εκτίμησε ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί και στο επίπεδο του τουρισμού φέτος. Ο πρόεδρος υπενθύμισε τη σημασία της παρέμβασης του επιμελητηρίου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας, και σημείωσε την ανάγκη περαιτέρω στήριξης των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση μέσω διευκολύνσεων όπως η αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των πανδημικών οφειλών από 72 σε 120.

“Χαμηλές οι πτήσεις” των τζίρων

Από την πλευρά του, για το θέμα της εμπορικής κίνησης στα μαγαζιά, και ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Νίκος Κογιουμτσής σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra ανέφερε ότι οι προσδοκίες του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου για την κατανάλωση τις ημέρες των εορτών του Πάσχα δεν ευοδώθηκαν. Αιτία της μειωμένης κατανάλωσης όπως ανέφερε, είναι η ακρίβεια, όπως εξήγησε ο κ. Κογιουμτσής. Σε ό,τι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού ο αντιπρόεδρος εκτίμησε ότι θα κατευθυνθεί κυρίως στην κάλυψη υποχρεώσεων και όχι στην τόνωση της κατανάλωσης, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη παράλληλης μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, για να καταφέρουν να αντέξουν κυρίως οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί ότι αυτή η εικόνα έρχεται να προστεθεί στις «χαμηλές πτήσεις» των τζίρων των τελευταίων μηνών. Η δε πασχαλινή αγορά, με βάση πρόσφατη ανακοίνωση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής (ΠΕΣΑ), η πασχαλινή εορταστική περίοδος είναι μικρής διάρκειας και περιορισμένης κατανάλωσης, που δεν υπερβαίνει τα 1,5 δις ευρώ σε τζίρο και, βεβαίως, δεν επαρκεί να «αναστήσει» την ελληνική αγορά.

Μείωση και σε σχέση με πέρυσι

Πάντως με βάση εκτιμήσεις της αγοράς, σε κάποια είδη όπως ρουχισμός, υπόδηση κτλ, οι πωλήσεις ήταν μειωμένες σε σχέση ακόμη και με το 2021.

Ούτως ή άλλως το κλίμα διαμορφώνεται από τα κύματα της ακρίβειας που είναι συνεχή.

Μαύρες προβλέψεις

Στο μεταξύ, το σοκ από την άνοδο στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, που συνδέεται με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τουλάχιστον τα τέλη του 2024 και αυξάνει τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για τις προοπτικές της αγοράς εμπορευμάτων (Commodities Market Outlook). Στην πρώτη συνολική ανάλυσή της για τον αντίκτυπο του πολέμου στις αγορές εμπορευμάτων, η Παγκόσμια Τράπεζα, που παρέχει δάνεια και επιχορηγήσεις σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, ανέφερε πως ο κόσμος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο σοκ στις αγορές εμπορευμάτων από τη δεκαετία του 1970. Επιδεινώνεται, αναφέρει, από τους περιορισμούς στο εμπόριο τροφίμων, καυσίμων και λιπασμάτων που επιτείνουν τις ήδη αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις σε όλον τον κόσμο.

«Οι διαμορφωτές πολιτικής θα πρέπει να εκμεταλλευθούν κάθε ευκαιρία προκειμένου να αυξήσουν την οικονομική μεγέθυνση στη χώρα τους και να αποφύγουν ενέργειες που πλήττουν την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Ίντερμιτ Τζιλ, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Δίκαιη Ανάπτυξη, τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα και τους Θεσμούς.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο εξαγωγέας φυσικού αερίου και λιπασμάτων και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου. Μαζί με την Ουκρανία, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των εξαγωγών καλαμποκιού και στο 80% των εξαγωγών ηλιελαίου. Η παραγωγή και εξαγωγή αυτών και άλλων εμπορευμάτων έχει διαταραχθεί αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ως αποτέλεσμα, η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει πως οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν πάνω από 50% το 2022 προτού μετριαστούν το 2023 και 2024, ενώ οι τιμές μη ενεργειακών εμπορευμάτων, περιλαμβανομένων εκείνων της γεωργίας και των μετάλλων, θα αυξηθούν σχεδόν 20% το 2022 προτού αρχίσουν να μειώνονται.

Η τράπεζα ανέφερε πως οι τιμές των εμπορευμάτων θα υποχωρήσουν ελαφρά μόνο και θα παραμείνουν πολύ πάνω από τον πλέον πρόσφατο μέσο όρο πέντε ετών μεσοπρόθεσμα. «Σε περίπτωση παρατεταμένου πολέμου, ή επιπρόσθετων (δυτικών) κυρώσεων στη Ρωσία, οι τιμές θα μπορούσαν να είναι ακόμη υψηλότερες και πιο ασταθείς απ΄ ό,τι προβλέπεται τώρα», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την απόκριση της πολιτικής στην κρίση, η Παγκόσμια Τράπεζα ξεχωρίζει τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις επιδοτήσεις που, όπως αναφέρει, τείνουν να επιτείνουν τις ελλείψεις στην προσφορά και τις αυξήσεις των τιμών, καλώντας αντ’ αυτού για προγράμματα σχολικών γευμάτων, καθώς και μεταβιβάσεις μετρητών και προγράμματα δημόσιας απασχόλησης για ευάλωτες ομάδες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα