Πατάει γκάζι η ΔΕΗ μετά την απόφαση για απόσχιση του ΑΔΜΗΕ

Πατάει γκάζι η ΔΕΗ μετά την απόφαση για απόσχιση του ΑΔΜΗΕ

Το γεγονός ότι αποφασίστηκε ήδη η ίδρυση θυγατρικής στη γειτονική χώρα είναι χαρακτηριστικό της σημασίας που δίνει η ΔΕΗ στο συγκεκριμένο βήμα υλοποίησης μιας "επιθετικής" πολιτικής

Την ερχόμενη Δευτέρα θα αποφασιστεί από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ σε εφαρμογή της ελληνικής πρότασης που αποδέχτηκαν οι δανειστές. Ταυτόχρονα η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας προκρίνει κινήσεις εξωστρέφειας για να ενισχύσει τη θέση της.

Η διακοπή της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ την προηγούμενη Πέμπτη 30 Ιουνίου από 30 «ακτιβιστές» της ΓΕΝΟΠ δημιούργησε επικοινωνιακά μια κάποια αίσθηση, στην πραγματικότητα όμως δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να φέρει στην επιφάνεια την αδυναμία του συνδικάτου να διατυπώσει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση σχετικά με την περαιτέρω πορεία του ΑΔΜΗΕ.

Και τούτο διότι, η πρόταση την οποία εισηγήθηκε και κατάφερε να επιβάλει στους δανειστές η κυβέρνηση εξασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα της εταιρείας που διαχειρίζεται τα δίκτυα ηλεκτρισμού, σε αντίθεση με την κατεύθυνση που ήταν δρομολογημένη με βάση τον προηγούμενο νόμο, για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ.

Η διοίκηση της ΔΕΗ φέρεται να έχει «ζυγίσει» τα δεδομένα και προχωρά με τη Γενική Συνέλευση που θα συνεχιστεί τη Δευτέρα στη διαδικασία απόσχισης, έχοντας πλήρη συναίσθηση του γεγονότος ότι η αποτυχία της χώρας να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα θα επαναφέρει στο τραπέζι την εκποίηση του 100% του Διαχειριστή.

Δεν είναι τυχαία η αναφορά της διοίκησης σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία: «Αυτοί που εμπόδισαν την ομαλή διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης επωμίζονται στο ακέραιο την πολιτική ευθύνη καθώς θέτουν σε κίνδυνο την προοπτική της παραμονής του ΑΔΜΗΕ στον έλεγχο του Δημοσίου. Και βέβαια δεν περνά απαρατήρητη η θέση που διατυπώνεται τελευταία από υπεύθυνα συνδικαλιστικά χείλη ότι έναντι των εναλλακτικών λύσεων που επεξεργάζεται η Διοίκηση για το –επιβαλλόμενο- άνοιγμα της αγοράς είναι προτιμότερη η πώληση μονάδων».

Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι η ΔΕΗ έχει ταυτόχρονα προγραμματίσει μια γκάμα πρωτοβουλιών για το επόμενο διάστημα προκειμένου να αντισταθμίσει τις «νομοτελειακά» επερχόμενες απώλειες,  από τις αλλαγές που επέρχονται στο ηλεκτρικό τοπίο της χώρας. Κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχει η επέκταση στην Αλβανία.

Το γεγονός ότι αποφασίστηκε ήδη η ίδρυση θυγατρικής στη γειτονική χώρα είναι χαρακτηριστικό της σημασίας που δίνει η ΔΕΗ στο συγκεκριμένο βήμα υλοποίησης μιας «επιθετικής» πολιτικής που φέρεται να έχει χαράξει η διοίκηση της εταιρείας και συνοψίζεται σε δύο άξονες: Πρώτον, διεύρυνση των δραστηριοτήτων στην εσωτερική αγορά και δεύτερον, επέκταση σε ξένες αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ, σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζει η διοίκησή της, προτίθεται να συμμετάσχει και να είναι παρούσα σε όλα τα μεγάλα ενεργειακά projects που βρίσκονται σε εξέλιξη ή θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, εκτός από την Αλβανία, μεταξύ άλλων:

-Θα αναζητήσει εταίρους προκειμένου να καταθέσει προσφορά για την κατασκευή της υποθαλάσσιας σύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, την οποία έχει δρομολογήσει ο ΑΔΜΗΕ (ο οποίος είναι ακόμα υπό τον έλεγχό της).

-Θα προχωρήσει στην κατασκευή έργων ΑΠΕ για τα οποία έχει άδειες η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, σε όλο το φάσμα των «πράσινων» τεχνολογιών (αιολικά, γεωθερμία, βιομάζα κ.λπ.).

-Θα επιχειρήσει να δραστηριοποιηθεί σε αγορές ξένων χωρών όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Ιράν, σε επίπεδο μελετών ή συντήρησης ενεργειακών έργων, στο βαθμό που υπάρχει συσσωρευμένη πολύτιμη εμπειρία των μηχανικών της.

-Θα μπεί στην ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου που εκτιμάται ότι θα έχει τα επόμενα χρόνια και στη χώρα μας  ισχυρό οικονομικό ενδιαφέρον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα