Paul Mason: Η “σχετικά ανώδυνη ήττα” του Βαρουφάκη, τα οφέλη αλλά και ο κίνδυνος για οριστικό τέλμα

Paul Mason: Η “σχετικά ανώδυνη ήττα” του Βαρουφάκη, τα οφέλη αλλά και ο κίνδυνος για οριστικό τέλμα

Τι γράφει ο Paul Mason του Channel 4 για τις πυρετώδεις διαπραγματεύσεις. Ποια είναι τα συμπεράσματα μετά το τελευταίο Eurogroup, τα οφέλη της Ελλάδας αλλά και οι ορατοί ακόμη κίνδυνοι

Με κείμενο του στο προσωπικό του blog στο Channel 4, ο οικονομικός αναλυτής Paul Mason, σχολιάζει την επόμενη μέρα του Eurogroup.

Όπως παρατηρεί, “ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έφτασε σε μια “σχετικά ανώδυνη ήττα” αποφεύγοντας τον αποκλεισμό από το Κύπελλο και το Πρωτάθλημα μαζί”.

Θεωρεί πως κέρδος για την Ελλάδα είναι το γεγονός πως δεν υπήρξε συγκεκριμένη πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα και πως οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε ομαλή κατάσταση για το επόμενο διάστημα, ωστόσο όπως αναλύει, ο κίνδυνος για ρήξη είναι ακόμη ορατός.

Όλα θα εξαρτηθούν από το αν οι Γερμανοί δεχθούν τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθεί αναλυτικά, η απόδοση του κειμένου του Paul Mason:

Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ έφτασαν σε συμφωνία με την Ελλάδα, για μια 4μηνη παράταση του προγράμματος σε αντάλλαγμα το “τρέξιμο” μέτρων που θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις υπέρ των δανειστών. Το δεύτερο μέρος της συμφωνίας θα κλείσει μέχρι τη Δευτέρα με την Ελλάδα να καταθέτει μια σειρά προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων.

Αν μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έφτασε σε μια “σχετικά ανώδυνη ήττα” αποφεύγοντας τον αποκλεισμό από το Κύπελλο και το Πρωτάθλημα μαζί.

Και αυτό γιατί το προσχέδιο δεν δίνει στη Γερμανία τίποτα από όσα ήθελε. Επιτρέπει στην Ελλάδα να προσαρμόσει τον δημοσιονομικό της στόχο αυτό το έτος, που σημαίνει ότι μπορεί να επιτευχθεί μια μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μιας και το ποσοστό του δεν έχει καθοριστεί.

Επιπλέον, διατηρεί τους όρους που ο Βαρουφάκης πρότεινε την Πέμπτη. Ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Παρόλα αυτά, με την προσθήκη των όρων “αξιολόγηση από τα θεσμικά όργανα”. Όροι που υποδηλώνουν ποιοι θα ελέγχουν τις κινήσεις της Ελλάδας.

Μέχρι τη Δευτέρα η χώρα θα πρέπει να έχει προτείνει μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να μπορεί να βρει τα χρήματα για να αποπληρώσει τα δάνεια και να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες της.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου είπε πως αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί από κοινού με το ΔΝΤ, του οποίου οι μέθοδοι είναι λιγότερο δογματικές από την ΕΚΤ σχετικά με όσα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Παίζεται λοιπόν ξεκάθαρο παιχνίδι εξουσίας ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Γερμανούς.

Επιπλέον, η λέξη “γέφυρα” εμφανίζεται στο κείμενο αυτό για να οδηγήσει στην τελική συμφωνία, και υπό αυτή την έννοια η Γερμανική αντίθεση σε σχέση με τις προσπάθειες επίτευξης ενός μεταβατικού σταδίου, είναι πλέον παρελθόν.

Τα θετικά για την Ελλάδα:

Εδώ είναι γιατί πιστεύω ότι Βαρουφάκης έχει πετύχει κάτι.

Λίγες ώρες πριν τη συμφωνία, τα ελληνικά Μέσα μετέδιδαν πως υπήρξε αύξηση των εκροών καταθέσεων. Η απειλή για την Ελλάδα δεν ήταν η ΕΚΤ αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος που θα μπορούσε να θέσει όριο στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ την περασμένη Τρίτη.

Πολλοί καταθέτες σκέφτονταν πως μπροστά στο τελεσίγραφο του Ντάισελμπλουμ η ελληνική κυβέρνηση θα υποχωρούσε πλήρως στους εταίρους προς όφελος των Γερμανών.

Με την επίτευξη της συμφωνίας της Παρασκευής, οι καταθέτες καθησυχάστηκαν και επανήλθε η κανονικότητα στη ζωή των τραπεζών οι οποίες είναι ασφαλείς.

Με τις δηλώσεις του ο κ. Βαρουφάκης είχε καθησυχάσει πάντως από την αρχή της εβδομάδας λέγοντας πως οι τράπεζες θα παραμείνουν ανοιχτές την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη πριν το τελευταίο Eurogroup.

Το εφιαλτικό σενάριο θα ήταν να τεθούν όρια στα ΑΤΜ την Τρίτη και να μπει η Ελλάδα στη λογική που ετέθη και η Κύπρος.

Ωστόσο ο Σόιμπλε έφυγε με το τέλος του Eurogroup και μένει να δούμε τη γνωμοδότηση των Γερμανών.

Ο Βαρουφάκης αισθάνθηκε ανακουφισμένος. Παρόλα αυτά η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως έχουν μείνει λίγα βέλη στη φαρέτρα της διαπραγμάτευσης. Σε περίπτωση που οι Γερμανοί δεν είναι ικανοποιημένοι με τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η κυβέρνηση, τότε όπως είπε και ο Έλληνας υπ. Οικονομικών, τα πάντα θα έχουν τελειώσει. 

Ρώτησα τον Ντάισελμπλουμ σχετικά με το πώς αισθάνεται τώρα που έχει κάνει σκουπίδια τη δημοκρατία για τους Έλληνες ως προς τους χειρισμούς της Κομισιόν. Μου είπε πως αυτή δεν είναι μια “αντικειμενική” ερώτηση. Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα