Παζάρια με τροϊκανούς για διετή παράταση προσαρμογής

Παζάρια με τροϊκανούς για διετή παράταση προσαρμογής
Ο επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ, Δανός Πολ Τόμσεν, αριστερά, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα ο Γερμανός Ματίας Μορς, δεξιά και κέντρο, ο Γερμανός Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επικεφαλής του τμήματος για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου μετά από την συνάντηση του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με το μικτό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2012, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα για την νέα δανειακή σύμβαση. (EUROKINISSI // ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Παράταση του χρόνου προσαρμογής αναμένεται να ζητήσει με την άφιξη της τρόικας η Ελλάδα ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι πιο ευάλωτες ομάδες

Επιπλέον χρόνο ζητά η κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων του οικονομικού προγράμματος, προκειμένου και να βελτιωθούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης, αλλά και να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Η βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου στη διαπραγμάτευση με την τρόικα θα είναι η διετής παράταση στην επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής, με κύριο επιχείρημα την για 5η διαδοχική χρονιά ύφεση που μπορεί να φτάσει και το 6,7%.

Επιπλέον, στο οικονομικό επιτελείο είναι αποφασισμένοι να θέσουν και θέμα ίσης μεταχείρισης της χώρας με την Ισπανία και την Ιταλία με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου κορυφής. Δηλαδή να μην επιβαρυνθεί το Δημόσιο χρέος με τα 50δισεκατομμύρια ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Επιπλέον στις συνομιλίες με τον Χορστ Ράιχενμπαχ θα επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στο πακέτο των 120δισεκατομμυρίων ευρώ που θα διοχετευθεί στην ανάπτυξη.

Με βάση και την προγραμματική συμφωνία των 3 κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα ζητηθεί μεταξύ άλλων η έγκριση της τρόικας για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στο επίπεδο που βρισκόταν πριν τη μείωση, την αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων, την επέκταση για ένα χρόνο του επιδόματος ανεργίας, τη σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του εισοδήματος του φορολογούμενου και να μην γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο.

Οι παρεμβάσεις αυτές μαζί με την 2ετή επέκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής, σύμφωνα με την “Καθημερινή της Κυριακής”, κοστίζουν περί τα 28δις€.

Για να πετύχει τους στόχους της η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει τους δανειστές ότι θα προωθήσει άμεσα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη συμφωνήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα επιχειρήσει και κάποιες θεαματικές κινήσεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, με πρώτες αυτές των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των θυγατρικών της ΑΤΕ όπως η ΣΕΚΑΠ.

Το έργο της κυβέρνησης να πετύχει έστω και μέρος των στόχων της μόνο εύκολο δεν θα είναι, δεδομένου ότι στο πεδίο των ήδη συμφωνηθέντων δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε, παρότι το μνημόνιο αποτελεί νόμο του κράτους.

Οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, τα εφάπαξ και τις επικουρικές συντάξεις δεν έγιναν, τα κλειστά επαγγέλματα δεν άνοιξαν, το φορολογικό νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε, ο μόνιμος ΓΓ εσόδων ακόμη αναζητείται, αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν υπήρξαν, ο ανταγωνισμός δεν ενισχύθηκε και στα δικαστήρια εξακολουθούν να λιμνάζουν χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα