Οι “προβληματικοί” οίκοι αξιολόγησης

Οι “προβληματικοί” οίκοι αξιολόγησης

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης κάνουν το δικό τους παιχνίδι, εστιάζοντας πολλές φορές στην Ελλάδα για την οικονομική της κατάσταση. Ανάμεσα στα προβλήματα και η έλλειψη διαφάνειας για τα στοιχεία και τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται

Σε πέντε σημεία εντοπίζει σημαντικά προβλήματα ή συστημικούς κινδύνους στους σημερινούς οίκους αξιολόγησης ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Βολφ Κλιντς, πρόεδρος της ειδικής επιτροπής του Κοινοβουλίου για τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο αυτό, ζητάει νέους, αυστηρούς κανόνες για τις εταιρίες αξιολόγησης.

Τα πέντε προβλήματα:

* Οι οργανισμοί αξιολόγησης είναι μονοπώλιο. Σήμερα τρεις οργανισμοί κατέχουν το 95% της αγοράς και με τζίρο πέντε δισεκατομμυρίων έχουν κέρδη δύο δισεκατομμύρια, μία σχέση τζίρου-κερδών αδιανόητη σε οποιαδήποτε δουλειά.

* Η υπερβολική εξάρτηση από τις αξιολογήσεις με βάση και το ρυθμιστικό πλαίσιο της “Βασιλείας ΙΙ”.

* Η έλλειψη διαφάνειας για τα στοιχεία και τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται.

* Η έλλειψη αστικής ευθύνης των οργανισμών για τις αξιολογήσεις τους.

* Το μοντέλο “ο εκδότης πληρώνει”, που σημαίνει ότι όποιος εκδίδει ομολογιακούς τίτλους, επιλέγει και πληρώνει ο ίδιος την εταιρία αξιολόγησης, επισημαίνει ο Γερμανός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Ο Γερμανός φιλελεύθερος Βολφ Κλιντς συμφωνεί στην άμεση ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης, σημειώνοντας πως πρέπει να αλλάξει το σημερινό μοντέλο πληρωμής των υπηρεσιών αξιολόγησης.

“Πριν από 30, 35 χρόνια οι ίδιοι οι επενδυτές πλήρωναν για την αξιολόγηση. Νομίζω ότι και σήμερα χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο πληρωμής. Θα μπορούσαν να πληρώνουν λοιπόν και πάλι οι ίδιοι ή να καθιερώσουμε την πληρωμή με βάση την απόδοση: να ξεκινάμε δηλαδή με μία προκαταβολή και τα υπόλοιπα χρήματα να καταβάλλονται μόνο αν μείνουμε ευχαριστημένοι με την ποιότητα των αξιολογήσεων”, τονίζει.

Με την οδηγία περί οίκων αξιολόγησης που ισχύει από το 2009 να έχει αποδειχτεί ανεπαρκής για να καλύψει όλα τα ζητήματα, η Κομισιόν έως το φθινόπωρο θα υποβάλει τις δικές της προτάσεις για ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο.

“Παλαιότερα τα αμερικανικά δικαστήρια απέρριπταν εξ αρχής όλες τις προσφυγές με το επιχείρημα ότι οι οργανισμοί αξιολόγησης απλώς διατυπώνουν απόψεις. Αλλά τον περασμένο Νοέμβριο δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκανε αποδεκτή, για πρώτη φορά, μία δικαστική προσφυγή. Αυτό με κάνει πιο αισιόδοξο ότι, σε βάθος χρόνου, θα καθιερώσουμε την αστική ευθύνη των οργανισμών αξιολόγησης και στην Ευρώπη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα