Πλειστηριασμοί: Ποιοι γλυτώνουν το σπίτι τους

Πλειστηριασμοί: Ποιοι γλυτώνουν το σπίτι τους
Apartment buildings in the center of Thessaloniki, Greece on October 9, 2015. / 9 2015. Sooc.gr

Ποια τα εισοδηματικά κριτήρια για την πλήρη προστασία του 25% των δανειοληπτών για την πρώτη κατοικία και πως ανοίγει το δίχτυ προστασίας ώστε να καλύπτει το 60% αυτών

Σε συμφωνία με δύσκολα σημεία κατέληξε η κυβέρνηση τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, θέτοντας τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση των 12 δις από την πρώτη δόση του τρίτου μνημονίου. Ο τρόμος των πλειστηριασμών εξακολουθεί να πλανάται πάνω από τους δανειολήπτες, με τη συμφωνία να  καλύπτονται 25% των ιδιοκτητών ακινήτων, με εισοδηματικά κριτήρια. Η κυβέρνηση ενέταξε μια ακόμη κατηγορία ώστε να αγγίξει το δίχτυ προστασίας το 60% των δανειοληπτών, ακόμη και αν αυτοί έχουν υψηλότερα εισοδήματα.

Το δίχτυ των πολύ αδύναμων

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, εκείνο της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, κυβέρνηση και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία για τα κριτήρια εκείνα που προστατεύουν το 25% των δανειοληπτών που διαθέτουν κόκκινο στεγαστικό δάνειο. Πρόκειται για δανειολήπτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 170.000 ευρώ και με ετήσια εισοδήματα από 8.180 ευρώ έως 20.639 ευρώ.

Η δεύτερη κατηγορία δανειοληπτών

Η μάχη της κυβέρνησης για την προστασία έως και του 60% των δανειοληπτών οδηγεί στη δημιουργία μιας δεύτερης κατηγορίας, στην οποία θα δύνανται να εισαχθούν δανειολήπτες με υψηλότερα εισοδήματα, αφού, προηγουμένως, έχουν αποτιμηθεί τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Για αυτή την κατηγορία, τα κριτήρια ένταξης θα καθοριστούν ανάλογα με το εισόδημα και την περιουσία των δανειοληπτών, η οποία θα υπολογίζεται με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου.

Κατά τις πληροφορίες, στην κατηγορία αυτή το όριο της αντικειμενικής αξίας αυξάνεται στις 230.000 ευρώ, ενώ θα επιχειρείται εξωδικαστικός συμβιβασμός, με βάση τον αναθεωρημένο Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.

Η ρύθμιση θα έχει διάρκεια 3 έτη και εν συνέχεια θα απαιτείται αναθεώρηση.

Αυτό που επισημαίνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές είναι πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα απαιτηθούν πρόσθετες τεχνικής φύσεως λύσεις – κατόπιν νέων διαβουλεύσεων με τους θεσμούς – ώστε να θωρακιστεί ο διαχωρισμός των δανειοληπτών στις δύο κατηγορίες, εκείνης που αφορά στην προστασία του 25% και εκείνης που η κάλυψη έναντι των πλειστηριασμών δύναται να φτάσει έως και το 60%.

Ειδική μεταχείριση χρήζουν, την ίδια στιγμή, όσοι δανειολήπτες διαθέτουν ακίνητο μεγάλης εμπορικής αξίας αλλά και ταυτόχρονα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Για την εν λόγω κατηγορία, κυβέρνηση και δανειστές προκρίνουν τη λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ώστε να καθορίζεται η δόση που θα πρέπει να καταβληθεί. Για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες θα παρεμβαίνει και η Τράπεζα της Ελλάδος, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

(Φωτό sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα