Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για την Ελλάδα. Συντάσσεται η συμφωνία

Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για την Ελλάδα. Συντάσσεται η συμφωνία
Συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/Ε.Ε.) Eurokinissi

Μπροστά τις μηχανές βάζουν Brussels Group και Euro Working Group. Aπό την κλωστή του ELA κρέμονται οι ελληνικές τράπεζες. Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες το θέμα του ΦΠΑ

Την κρισιμότερη μάχη της αναμένεται να δώσει τα επόμενα 24ωρα η ελληνική κυβέρνηση, υπό το φόβο να μην συμβεί… κάποιο ατύχημα και τιναχθεί στον αέρα η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές  και η οποία, όπως όλα δείχνουν, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για συμφωνία.

Σήμερα ξεκινά στις Βρυξέλλες ο νέος γύρος συνεδριάσεων σε επίπεδο Brussels Group, με την ελληνική κυβέρνηση να προσδοκά πως παρά τις διαφορές που τη χωρίζουν από τους δανειστές, τα ολοένα και αυξανόμενα σημεία σύγκλισης είναι ικανά να οδηγήσουν στην πολυπόθητη συμφωνία.

Οι βάσεις τέθηκαν ήδη από χθες Τρίτη, καθώς πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Brussels Group και στην οποία, κατά τις πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια εργάστηκαν εντατικά πάνω σε κείμενα προτάσεων και επίσημα – όσο αυτό είναι δυνατό – προσχέδια συμφωνίας.

Η τηλεδιάσκεψη του Brussels Group πραγματοποιήθηκε στη σκιά των πληροφοριών πως καταρτίζεται προσχέδιο συμφωνίας, 20 σελίδων, με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης εντός του σαββατοκύριακου.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη στο Brussels Group σήμερα, προκειμένου να έχουν προχωρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο οι διαδικασίες έως τη συνεδρίαση του Euro Working Group της Πέμπτης.

Εάν η έκβαση της συνεδρίασης του Euro Working Group κριθεί θετική – και στην οποία πράγματι παρουσιαστεί το προσχέδιο συμφωνίας των 20 σελίδων – τότε δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup.

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες το θέμα του ΦΠΑ

Παρά τα ολοένα και αυξανόμενα σημεία σύγκλισης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, αγεφύρωτο εξακολουθεί να παραμένει το χάσμα που εντοπίζονται ανάμεσα στις δύο πλευρές, σε ό,τι αφορά το καθεστώς του ΦΠΑ.

Κατά τις πληροφορίες, το δημοσιονομικό κενό που χωρίζει τις δύο πλευρές αγγίζει τα 2,8 δισ. ευρώ, καθώς η μια πρόταση για τον ΦΠΑ – της ελληνικής κυβέρνησης – οδηγεί σε απώλειες εσόδων κοντά στο 1 δισ. ευρώ, ενώ η πρόταση των δανειστών –  όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνέντευξη του προέδρου της Κομισιόν, Z. K. Γιούνκερ – οδηγεί σε έσοδα άνω των 1,8-1,9  δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδιώκει τη θέσπιση τριών συντελεστών ΦΠΑ (7%, 14%, 22%) και την υπαγωγή όλων των τροφίμων στον υπερμειωμένο συντελεστή 7%.

Οι δανειστές από την πλευρά τους επιμένουν σε δύο συντελεστές.

Aπό την κλωστή του ELA κρέμονται οι ελληνικές τράπεζες

Τον δικό της ρόλο στην πορεία της διαπραγμάτευσης θα διαδραματίσει και η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για το ELA των ελληνικών τραπεζών.

Το ΔΣ της ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης και η αγωνία στους τραπεζικούς κύκλους κορυφώνεται.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ετυμηγορία της ΕΚΤ μετά την οριακή αύξηση του ELA – μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ – την περασμένη εβδομάδα.

Κατά τις πληροφορίες, η ΕΚΤ αναμένεται να συνεχίσει να στηρίζει με το… σταγονόμετρο τις ελληνικές τράπεζες, αυξάνοντας κατά πάσα πιθανότητα – οριακά – για ακόμη φορά το ELA.

Παράλληλα η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει ζωντανό στο προσκήνιο το ενδεχόμενο αύξησης της απομείωσης (haircut) στις εγγυήσεις (collaterals) που χορηγούν οι ελληνικές τράπεζες για να λάβουν ρευστότητα – ακόμη και αν δεν αποφασίσει την αύξησή του – προκειμένου να κλιμακώσει τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα