Ποιες συντάξεις 'θυσιάζονται' στον βωμό της αξιολόγησης

Street shot in Athens central, on Feb. 11, 2016 /      ,  11 , 2016
Street shot in Athens central, on Feb. 11, 2016 / , 11 , 2016 MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί "κόκκινων γραμμών", ο νέος τρόπος υπολογισμού που φέρνει το ασφαλιστικό οδηγεί στο "κούρεμα" και κυρίων συντάξεων

Η κυβέρνηση θυσιάζει τις επικουρικές άνω των 170 ευρώ, αλλά και τις συντάξιμες αποδοχές πάνω από τα 1.300 ευρώ για να διασωθούν οι υπόλοιπες συντάξεις - Διάψευση με ερωτηματικά από το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, το παραπάνω όριο αποτελεί «απόλυτη κόκκινη γραμμή». Όμως με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο όριο αποτελεί άθροισμα συντάξεων, δηλαδή κύριας και επικουρικής, σημαίνει ότι οι όποιες μειώσεις στις κύριες συντάξεις θα ξεκινήσουν από τα 1.100 ευρώ μικτά, δηλαδή στα επίπεδα των 1.000 ευρώ καθαρά.

Στο σκέλος των κύριων συντάξεων όμως, η μείωση θα εξαρτηθεί και από την εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς. Ουσιαστικά, ο νέος τρόπος υπολογισμού όλων των συντάξεων θα προκαλεί μειώσεις, τις οποίες η ελληνική πλευρά δεν θέλει να εφαρμόσει άμεσα και μέσω της προσωπικής διαφοράς, επιθυμεί να τις μεταφέρει για τα επόμενα έτη, ακόμα και μετά το 2018. Μάλιστα στο ενδεχόμενο να  ισχύσει η ρήτρα ανάπτυξης, τότε οι περικοπές αυτές θα μπορούσαν να μην εφαρμοστούν ποτέ. Απλώς οι όποιες αυξήσεις προκύψουν στο μέλλον για τις συντάξεις, λόγω βελτίωσης του ΑΕΠ της χώρας, επίσης δεν θα προστεθούν, αλλά θα συμψηφιστούν με τις τωρινές μειώσεις. Οι θεσμοί όμως επιθυμούν να περιοριστεί ο χρόνος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς, καθιστώντας στην ουσία το μέτρο ανενεργό και προκαλώντας μειώσεις στις συντάξεις, πολύ πιο σύντομα. Σε κάθε περίπτωση, το «κλειδί» για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να επέλθει συμφωνία, φαίνεται πως είναι ο καθορισμός των ποσοστών αναπλήρωσης, αλλά και η χορήγηση της εθνικής σύνταξης.

Στα ποσοστά αναπλήρωσης, οι θεσμοί επιθυμούν περαιτέρω μείωσή τους, έτσι ώστε αθροιστικά για κύριες και επικουρικές συντάξεις να μην υπερβαίνουν το 50 – 55%, ενώ σήμερα φτάνουν ακόμα και στο 70%. Για την εθνική σύνταξη θέλουν να ισχύσει ο κανόνας ενιαίων εισφορών και παροχών, κάτι που αν συμβεί θα οδηγήσει, ειδικά τους αγρότες, σε πολύ μικρότερες συντάξεις από το όριο των 384 ευρώ. που είναι σήμερα, η εθνική. Το υπουργείο Εργασίας διαψεύδει δημοσιεύματα για εθνική σύνταξη στα 180 ευρώ «Ηχηρή» σιωπή για τις επικουρικές συντάξεις «Εκτός πραγματικότητας» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εργασίας, δημοσιεύματα για εθνική σύνταξη που θα υποχωρήσει στα 180 ευρώ.

Επίσης, επαναλαμβάνει την πάγια κυβερνητική δέσμευση, όπως έχει εκφραστεί στην διαπραγμάτευση για «μη μείωση των κύριων συντάξεων». Το υπουργείο Εργασίας παραδέχεται, πάντως, ότι η διαπραγμάτευση είναι «σκληρή», από την πλευρά των απαιτήσεων των δανειστών. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εργασίας επιμένει για ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο σκέλος των επικουρικών συντάξεων. Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, η ελληνική πλευρά παραδέχεται ότι οι παρεμβάσεις, δηλαδή οι περικοπές, στο σκέλος της Επικουρικής Ασφάλισης, μοιάζουν αναπόφευκτες…

Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika.gr:

Στοιχεία "φωτιά" για την υπερχρέωση και το φοροκυνηγητό των Ελλήνων από τα Μνημόνια

Στα πρόθυρα συμφωνίας για μείωση του αφορολογήτου κάτω από τις 8.000 ευρώ!

Φωτό: Sooc.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιολογητικά
SHARE:

24Media Network