Ποιος είναι ο Ματιέ Πιγκάς που κρύβεται πίσω από την τράπεζα Lazard

Ποιος είναι ο Ματιέ Πιγκάς που κρύβεται πίσω από την τράπεζα Lazard
Paris, 4 mars 2012 : rencontre avec Matthieu PIGASSE, énarque, Directeur général délégué de la banque Lazard France et propriétaire du magazine "Les Inrockuptibles", au siège de la banque Lazard, à l'occasion de la sortie de son livre "Révolutions", aux éd. Plon : plan de face, posant debout sur le balcon. REDACTION

Ποιος είναι ο Γάλλος τραπεζίτης που διεκπεραίωσε για την Ελλάδα "το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους στην Iστορία" και τώρα έχει αναλάβει να συμβουλεύει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα

Το αγαπημένο μουσικό συγκρότημα του Ματιέ Πιγκάς είναι οι «The Clash». Δεν είναι σαφές αν ο Γάλλος τραπεζίτης επιδιώκει «τη σύγκρουση» (σ.σ.: αυτό σημαίνει «clash» στα γαλλικά). Σίγουρα όμως δεν τη φοβάται. Το κυριακάτικο Βήμα σκιαγραφεί το προφίλ του 46χρονου Πιγκάς που επιστρέφει στην Ελλάδα για να προσφέρει τις συμβουλές του σε άλλη μια ελληνική κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η σχέση του με την Ελλάδα

Το δημοσίευμα παραθέτει δηλώσεις του στη Financial Times όπου δηλώνει πως ο άνθρωπος θα έπρεπε να κοιμάται λιγότερο και να προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο. Ο κ. Πιγκάς ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την Ελλάδα, όταν τον σύστησε στον Γιώργο Παπανδρέου ο Ντομινίκ Στρος Καν. Η τράπεζα Lazard βέβαια είχε ασχοληθεί με τη χώρα και παλαιότερα, αφού διαμεσολάβησε για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της Ολυμπιακής το 2009, αλλά και έκανε την αξιολόγηση πρότασης για την πώληση του 75% των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Στη Γαλλία, ο μεσιέ Πιγκάς χαρακτηρίζεται ως αριστερός τραπεζίτης, σύμβουλος του Γάλλου πολιτικού Στρος Καν, αλλά και της Σεγκολέν Ρουαγιάλ την περίοδο που διεκδικούσε τη γαλλική προεδρία. Το άρθρο σημειώνει φυσικά πως στη χώρα του ο τραπεζίτης θεωρείται αυτό που λέμε “gauche caviar”, δηλαδή αριστοκράτης αριστερός.

Ο Πιγκάς βρέθηκε όπως είναι γνωστό πίσω από την αναδιάρθρωση του χρέους του 2011, το λεγόμενο PSI και όπως σημειώνει το άρθρο εξαίρει τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την τότε συνεργασία του από το πόστο του υπουργείου Οικονομικών. Βέβαια, σήμερα πολλοί βλέπουν την επιστράτευση του από τη νέα ελληνική κυβέρνηση άκαιρη, αφού το χρέος δεν βρίσκεται πλέον στα χέρια ιδιωτών, αλλά σε κράτη και σημειώνεται πως δύσκολα τα υπόλοιπα κράτη μέλη θα πείθονταν να κουρέψουν το χρέος.

Η τρόικα τα έκανε όλα λάθος

Ο Ματιέ Πιγκάς συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στις αρχές του Φλεβάρη στο Παρίσι, ενώ στελέχη της Lazard έχουν εγκατασταθεί στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα και συμβουλεύουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

“Πιστεύω πως η τρόικα τα έκανε όλα λάθος” δήλωνε την ίδια ώρα ο Γάλλος τραπεζίτης για το θέμα της Ελλάδας, παίρνοντας ευθαρσώς θέση απέναντι στην ακολουθούμενη μέχρι σήμερα πολιτική κάτι που πιθανότατα του δίνει και το πλεονέκτημα να συνδιαλέγεται με τη νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Πιγκάς υπερθεμάτισε της ανάγκης το ελληνικό χρέος να κουρευτεί κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Πηγή: tovima.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα