Ποιος θα είναι ο νέος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ

Ποιος θα είναι ο νέος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ
ΕΚΤ AP

Ο ένας είναι Ιρλανδός και ο άλλος είναι ο Λουίς Ντε Γκίντος. Πρόκειται για τους δύο μοναδικούς υποψηφίους για τη θέση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα αποφασίσει το Eurogroup.

Η θητεία του Ιταλού Βίτορ Κονστάνσιο έληξε και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να διαλέξουν μεταξύ του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, Φίλιπ Λέιν και του γνωστού στην Ελλάδα λόγω των όχι και τόσο φιλικών θέσεών του στο Eurogroup, Ισπανού Υπουργού Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντο. Και παρόλο που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτιμά τον Ιρλανδό, φαίνεται ότι θα προτιμηθεί η υποψηφιότητα του Ισπανού αξιωματούχου.

Είναι πάγιο παράπονο των Ισπανών ότι, ενώ είναι μεγάλη χώρα, δεν εκπροσωπείται επαρκώς και σε αντίστοιχες θέσεις στους θεσμούς της ΕΕ. Ο Ντε Γκίντος σκεφτόταν να θέσει υποψηφιότητα ως Πρόεδρος του Eurogroup στη θέση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, όμως δεν θα είχε πολλές πιθανότητες, αφού οι αξιωματούχοι ήθελαν να «σπάσουν» το σερί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οπότε, επέλεξε να θέσει υποψηφιότητα ως Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Οι υποψήφιοι και οι πιθανότητες

Ο Ιρλανδός Φίλιπ Λέιν είναι καθηγητής Οικονομικών με διδακτορικό από το Χάρβαρντ και με θητεία στο Πανεπιστήμιο Columbia προτού επιστρέψει στο Trinity College του Δουβλίνου. Ο 48χρονος Λέιν ανέλαβε στη διοίκηση της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας τον Οκτώβριο του 2015 και η θητεία του διαρκεί επτά χρόνια. Έχει επιτελέσει ακαδημαϊκός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και σε διάφορες κεντρικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η ΕΚΤ. Πιο πρόσφατα, ο Λέιν είχε ηγηθεί μιας task force στη Φραγκφούρτη που εργαζόταν για τη σύσταση ενός νέου «ασφαλούς ενεργητικού», με βασικό στόχο να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ εθνικών κυβερνήσεων και τραπεζών. 

Ο Ντε Γκίντος δεν θέλει συστάσεις. Γεννήθηκε το 1960, είναι οικονομολόγος και ο σημερινός υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνισμού της Ισπανίας. Είναι μέλος του ισπανικού Ανώτερου Σώματος Εμπόρων και Οικονομολόγων του Κράτους και κατά τη διάρκεια των δύο κυβερνήσεων του Χοσέ Μαρία Αθνάρ (1996-2004) είχε αναλάβει διάφορα πόστα. Έχει εργαστεί σε εταιρείες που προσφέρουν οικονομικές υπηρεσίες, όπως την Lehman Brothers, στην οποία διατέλεσε μέλος του Συμβουλευτικού της Συμβουλίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και διοικητής στην Ισπανία και την Πορτογαλία μέχρι την πτώχευσή της το 2008. Ήταν επίσης διευθυντής του ισπανικού Εταιρικού Ινστιτούτου (στα ισπανικά, Instituto de Empresa) από το 2010[1] και ανήκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ηλεκτροδότησης Endesa.

Οι φιλογερμανικές θέσεις που είχε εκφράσει ο Ντε Γκίντος τον έχουν «στιγματίσει» στην ΕΕ. Και θετικά και αρνητικά. Γι αυτό κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια «έκπληξη» στην σημερινή ψηφοφορία, με κράτη-μέλη που θα θελήσουν να διαφοροποιήσουν τη θέση τους ως προς αυτό…

Η επιλογή στη θέση του αντιπροέδρου ενός υποψηφίου από χώρα του Νότου θα ήταν ένδειξη ότι στη θέση του Μάριο Ντράγκι θα διορισθεί υποψήφιος από χώρα του Βορρά, πιθανότατα από τη Γερμανία, ανέφεραν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης στο Reuters, διατηρώντας την ανωνυμία τους. Δίνοντας στην Ιρλανδία για πρώτη φορά μία θέση στο εκτελεστικό συμβούλιο θα μπορούσε να αλλάξει η παραπάνω δυναμική.

Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους προς τον υποψήφιο της Ιρλανδίας, με την ελπίδα ότι ο διορισμός ενός αξιωματούχου από χώρα του Βορρά στην αντιπροεδρία θα επιτρέψει έναν πιο ανοικτό «διαγωνισμό» για την προεδρία της ΕΚΤ.

 «Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ προέρχεται συνήθως από μια μικρότερη χώρα αφού οι μεγαλύτερες, συνήθως εκλέγουν τον πρόεδρο» είχε πει στο CNBC, ο Έρικ Τζόουνς, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο John Hopkins University. Η θητεία του Μάριο Ντράγκι λήγει τον επόμενο χρόνο.

Διαδικασία

Τις υποψηφιότητες γνωστοποίησε ο Πρόεδρος του Eurogroup Πορτογάλος Μάριο Σεντένο στις 7 Φεβρουαρίου. «Είναι δύο εξαιρετικοί υποψήφιοι και χαιρετίζω την πρωτοβουλία και των δύο χωρών να δημοσιοποιήσουν τις υποψηφιότητές τους» δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Σεντένο συμπλήρωσε πως προσβλέπει στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο Eurogroup, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για μια επίσημη σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία επιλογής θα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις διατάξεις της Συνθήκης και θα διεξαχθεί με ανοικτό και διαφανή τρόπο βάσει των υποψηφίων που προτείνουν τα κράτη-μέλη. Αυτό θα περιλαμβάνει, συμπλήρωσε, γνωμοδοτήσεις τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα