Ποιος θα κρατάει τον ‘κόφτη’

Ποιος θα κρατάει τον ‘κόφτη’
Eurogroup meeting, at EU Headquarters, in Brussels, Belgium, on January 14, 2016 / Eurogroup, , , , 14 2016. Aris Oikonomou / SOOC

Οι δανειστές έφυγαν, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται εξ αποστάσεως. Πρόοδο διαβλέπουν οι θεσμοί, αλλά απαιτούνται περισσότερα για συμφωνία. Μάχη με αντίπαλο το χρόνο δίνει η Αθήνα και επιδιώκει σύγκληση Eurogroup το συντομότερο. Που έχουν οδηγήσει μέχρι στιγμής οι διαβουλεύσεις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, με την ελληνική πλευρά να εργάζεται για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποφευχθεί η επανάληψη των εφιαλτικών σεναρίων του 2015.

Μετά τη διακοπή των διαβουλεύσεων που προκάλεσε η μη διεξαγωγή του Eurogroup αυτές τις μέρες, οι δανειστές έφυγαν σήμερα από την Αθήνα προκειμένου να επιστρέψουν στις έδρες τους. Το πότε θα επιστρέψουν παραμένει, για την ώρα άγνωστο, αφού θα κριθεί από το πότε θα συγκληθεί νέο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα.

Η κυβέρνηση προσδοκά σε διεξαγωγή του την ερχόμενη εβδομάδα, όμως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ άφησε να εννοηθεί – σε δηλώσεις του την Τετάρτη – πως παρά την αίσθηση του επείγοντος, νέο Eurogroup για την Ελλάδα θα συγκληθεί την επόμενη ή ακόμη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Την Πέμπτη και προτού αναχωρήσουν για τις βάσεις τους, οι δανειστές εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν για την πορεία της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας μεν πως έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος, διαμηνύοντας δε πως πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα τις επόμενες ημέρες, ακόμη κι αν πρόκειται για εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις.

Το πλήρες περιεχόμενο του ανακοινωθέντος των  δανειστών για την Ελλάδα έχει ως εξής:

“Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο για ένα πακέτο μέτρων το οποίο μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τη συζήτηση περί βιωσιμότητας του χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Όλοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται από τις έδρες τους με τις ελληνικές αρχές και με τα κράτη μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου”.

Αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι πως το εν λόγω ανακοινωθέν το υπογράφουν και οι τέσσερις θεσμοί (EE, EKT, ESM και ΔΝΤ), ενώ διακατέχεται από μια αίσθηση σύμπλευσης, ακόμη κι αν όλοι γνωρίζουν πως το ΔΝΤ συνεχίζει να απειλεί να τινάξει στον αέρα την αξιολόγηση, με την απαίτησή του για νομοθέτηση εδώ και τώρα του εφεδρικού πακέτου μέτρων των 3,6 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στο ανακοινωθέν, οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, ακόμη κι αν οι επικεφαλής των δανειστών έφυγαν από την Αθήνα. Όλες οι πλευρές θα βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ τους, ακόμη κι αν βρίσκονται στις έδρες τους, με οριστικό στόχο να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και να οριστεί νέο Eurogroup άμεσα, προκειμένου να επικυρώσει τη συμφωνία.

Η αναχώρηση των θεσμών από το ελληνικό έδαφος δεν σημαίνει πως η ελληνική πλευρά εφησυχάζει. Δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης, οι ζυμώσεις είναι πυρετώδεις, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να “βγαίνει μπροστά”, διεκδικώντας πολιτική λύση στο σκηνικό αδιεξόδου που επιχειρεί να στήσει το ΔΝΤ. Δεν είναι τυχαίο πως το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, κ. κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, προκειμένου να ενημερωθεί διεξοδικά για το που ακριβώς έχει φτάσει η διαπραγμάτευση.

Στις διαβουλεύσεις της Τετάρτης – στις οποίες από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης – μπορεί να επιβεβαιώθηκε η σύγκλιση θέσεων μεταξύ Αθήνας και Ευρωπαίων για τον μόνιμο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, όπως επαναβεβαιώθηκαν ταυτόχρονα οι διαφωνίες με τους τεχνοκράτες του Ταμείου, οι οποίοι επιμένουν στα περί νομοθέτησης σκληρών μέτρων σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων έως το 2018.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, προτού αναχωρήσουν για τις βάσεις τους οι θεσμοί συζήτησαν με την ελληνική πλευρά για τη δομή και λειτουργία αυτού του μηχανισμού, του αυτόματου “κόφτη” δαπανών σε περίπτωση που διαπιστώνονται δημοσιονομικές αποκλίσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά επιθυμεί υπεύθυνη για την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού, όταν και εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, να είναι η Eurostat, κάτι το οποίο για την ώρα δεν φαίνεται να αποδέχεται το ΔΝΤ, το οποίο φέρεται να ζητά τον πρώτο λόγο για την ενεργοποίηση του αυτόματου “κόφτη” να τον έχουν οι ίδιοι οι θεσμοί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα