Πολυνομοσχέδιο Υπ. Οικονομικών: 15μηνη προστασία από πλειστηριασμούς για ευάλωτα νοικοκυριά

Πολυνομοσχέδιο Υπ. Οικονομικών: 15μηνη προστασία από πλειστηριασμούς για ευάλωτα νοικοκυριά
Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας SOOC

Στόχος του νέου πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, είναι να αποτραπεί η χρήση αναγκαστικών μέτρων - πλειστηριασμοί - για τις πρώτες κατοικίες υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Δίχτυ προστασίας με χρονικό ορίζοντα 15 μηνών ή εναλλακτικά μέχρι την ημερομηνία σύστασης του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων απλώνει ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών.

Στόχος, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, είναι να αποτραπεί η χρήση αναγκαστικών μέτρων – πλειστηριασμοί – για τις πρώτες κατοικίες ευάλωτων και υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

«Η συνεισφορά του παρόντος παρέχεται μέχρι τη μεταβίβαση της κυρίας κατοικίας στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, σύμφωνα με το άρθρο 219 του ν. 4738/2020 και για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τους 15 μήνες, όποιο από τα δύο γεγονότα προηγηθεί» αναφέρεται σχετικά.

Όπως προβλέπεται από τη ρύθμιση, με την οριστική υποβολή της αίτησης από τον οφειλέτη, αυτή θα διαβιβάζεται στον επισπεύδοντα πιστωτή (σ.σ. τράπεζα, εταιρεία διαχείρισης), ο οποίος θα μπορεί δύναται να προβεί εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών, σε περαιτέρω διασταύρωση των δηλωθέντων στοιχείων της αίτησης. Εάν, κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι ο αιτών δεν πληροί ένα ή περισσότερα κριτήρια, είτε για τον χαρακτηρισμό του ως ευάλωτου είτε για την επιλεξιμότητά του και αυτό αποδεικνύεται από έγγραφα, θα αποστέλλεται σχετική ειδοποίηση στον αιτούντα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Με την αποστολή της σχετικής ειδοποίησης, η διαδικασία θα περαιώνεται και η αίτηση θα θεωρείται απορριφθείσα. 

Σε διαφορετική περίπτωση, η αίτηση θα γίνεται δεκτή και θα αποστέλλεται ενημέρωση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, προκειμένου στη συνέχεια η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να εκδώσει εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών την απόφαση έγκρισης της συνεισφοράς Δημοσίου.   Η συνεισφορά του Δημοσίου θα παύει αυτοδικαίως είτε με το πέρας των δεκαπέντε (15) μηνών είτε από τη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, όποιο από τα δύο γεγονότα προηγηθεί. Η παύση της κρατικής επιδότησης του 15μήνου θα σημαίνει ότι θα παύει και η αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης ή εκποίησης της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη στο πλαίσιο της πτώχευσης, η οποία θα συνεχίζεται από το σημείο στο οποίο βρισκόταν κατά τον χρόνο που επήλθε η αναστολή. 

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα πρέπει καταβάλλεται από τον οφειλέτη δόση προς τον πιστωτή (τράπεζα, servicer, συνδικο) που καθορίζεται στο 3,5% της αξίας του ακινήτου διαιρούμενης δια δώδεκα.

Στη δόση αυτή περιλαμβάνεται και η συνεισφορά του Δημοσίου η οποία διαμορφώνεται από 70 -210 ευρώ το μήνα ανάλογα τη σύνθεση.  Τη επιδότηση της δόσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% επί της μηνιαίας δόσης.

Το σύνολο της δόσης, συμπεριλαμβανομένης και της συνεισφοράς, απομειώνει σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό της απαίτησης του δικαιούχου πιστωτή που λαμβάνει τη δόση.

Το Δημόσιο συνεισφέρει για οφειλές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου 4738/2020, στις δόσεις που είναι αναγκαίες για την αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει εκκινήσει από τον επισπεύδοντα πιστωτή κατά της κυρίας κατοικίας του οφειλέτη, ή της διαδικασίας εκποίησης αυτής στο πλαίσιο της πτώχευσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα