Πώς η θέρμανση μπορεί να επηρεάσει την επιλογή νέου σπιτιού προς ενοικίαση

Πώς η θέρμανση μπορεί να επηρεάσει την επιλογή νέου σπιτιού προς ενοικίαση
Ακίνητα ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/INTIME NEWS

Τι πρέπει να προσέξετε στο κομβικό ζήτημα της θέρμανσης αν αναζητείτε ακίνητο προς ενοικίαση.

Μπορεί ο χειμώνας στην Ελλάδα να μην είναι μακρύς και σφοδρός συνήθως, όμως δε σημαίνει ότι ο παράγοντας θέρμανση δεν αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο για την επιλογή νέου σπιτιού.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι δεν είναι όλα τα μέρη της Ελλάδας πεδινά, πόλεις ή παραθαλάσσιες περιοχές.

Κατά βάση η χώρα μας είναι ορεινή και αυτό σημαίνει αρκετά για το κλίμα των διαφόρων περιοχών της ενώ υπάρχουν και μεγάλες διακυμάνσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια.

Αν μένετε σε νησί, σίγουρα το θέμα της θέρμανσης δεν είναι το πιό σημαντικό και ενδεχομένως και το θέμα της ψύξης το καλοκαίρι το ίδιο, αν και με την κλιματική αλλαγή τα πολλά επόμενα χρόνια και δεκαετίες αναμένονται πιο συχνά, μεγάλης διάρκειας και σφοδρά κύματα καύσωνα στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα.

Αν μένετε όμως σε περιοχές ημιορεινές ή ορεινές, ή ακόμη και πεδινές περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα στο χειμώνα και το καλοκαίρι (για παράδειγμα η Λάρισα), το θέμα της θέρμανσης σίγουρα σας απασχολεί έντονα γιατί επηρεάζει τόσο την άνετη και υγιεινή διαβίωσή σας μέσα στο σπίτι αλλά και την τσέπη σας.

Ειδικά φέτος με τη σημαντική αύξηση της τιμής των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας, το κόστος θέρμανσης αναμένεται να εκτοξευθεί. Ενδεχομένως οι τιμές δεν ισορροπήσουν πολύ γρήγορα σε χαμηλότερο επίπεδο, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι όποιες κρατικές παρεμβάσεις και επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος ή φυσικού αερίου που γίνονται στην Ευρώπη (και στην Ελλάδα μέσα από πρωτοβουλίες του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) δε θα μπορούν να συνεχιστούν επ΄αόριστον.

Για αυτό και το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας (να μην έχει δηλαδή ένα σπίτι μεγάλες ανάγκες σε θέρμανση) είναι η καλύτερη λύση.

Οι επιλογές και το κόστος θέρμανσης αποτελούν πλέον ένα σημαντικό παράγοντα που πρέπει να λάβετε υπόψην πριν επιλέξετε ένα νέο σπίτι προς ενοικίαση.

Αυτά είναι τα 3 βασικά σημεία που πρέπει να ερευνήσετε, προσέξετε και σκεφθείτε πριν την τελική σας επιλογή.

1. Πόσο καλά μονωμένο είναι το σπίτι;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η καλύτερη και μακροχρόνια πιο αποδοτική αλλά και φιλική προς το περιβάλλον λύση στο θέμα της θέρμανσης είναι το σπίτι να μη χρειάζεται εν γένει μεγάλες δαπάνες για θέρμανση.

Όσο πιο αμόνωτο είναι ένα σπίτι, τόσο μεγαλύτερες οι απώλειες θέρμανσης (αλλά και ψύξης). Είναι σαν να έχετε ένα “βαρέλι χωρίς πάτο” καθώς όση ενέργεια και αν καταναλώνετε για να θερμάνετε το σπίτι, αυτό δε θα συμβαίνει ή θα συμβαίνει σε πολύ μικρό βαθμό προκαλώντας προβλήματα στη διαβίωσή σας.

Εκτός αυτού, ακόμη και αν έχετε το καλύτερο σύστημα θέρμανσης, με θερμοστάτη, που “θεωρητικά” σας εξοικονομεί ενέργεια, δε θα έχετε στην πραγματικότητα αυτές τις εξοικονομήσεις γιατί πολύ απλά λόγω των απωλειών δε θα φτάνει η θερμοκρασία στο ιδανικό επίπεδο.

Συχνό είναι επίσης το φαινόμενο οι ένοικοι να ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη με αποτέλεσμα να καταναλώνει το σύστημα ακόμη περισσότερη ενέργεια ενώ η αίσθηση μέσα στο σπίτι μόνο ζεστή και άνετη δεν είναι.

Όταν επιλέγετε νέο σπίτι προς ενοικίαση, ρωτήστε πόσο καλά μονωμένο είναι. Το ιδανικό είναι (αν δεν είναι νεόδμητο που συνήθως εξαρχής κατασκευάζονται ενεργειακά) να έχει το σπίτι ή πολυκατοικία εξωτερική θερμομόνωση. Στην περίπτωση αυτή, το χειμώνα η ζέστη δε θα φεύγει μέσα από το σπίτι προς τα έξω και αντίστοιχα το καλοκαίρι η ζέστη στο εξωτερικό περιβάλλον δε θα εισέρχεται μέσα στο σπίτι.

Οι πόρτες και τα παράθυρα επίσης παίζουν σημαντικότατο ρόλο. Γι’αυτό ελέγξτε ότι τα παράθυρα είναι νέας τεχνολογίας και τα παλιά αμόνωτα κουφώματα και τζάμια έχουν αντικατασταθεί.

Τέλος, αν το σπίτι είναι τελευταίος όροφος ή είναι μονοκατοικία με επίπεδη ταράτσα, είναι σημαντικό να έχουν γίνει εργασίες θερμομόνωσης και εκεί. Το μεγαλύτερο μέρος της ζέστης φεύγει εκτός σπιτιού μέσα από τους τοίχους και το ταβάνι.

Σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε να είστε σίγουροι, συμβολευθείτε έναν μηχανικό για να ελέγξει αυτός τις προδιαγραφές του σπιτιού.

2. Τι επιλογές θέρμανσης διαθέτει το σπίτι ή η πολυκατοικία;

Με την προϋπόθεση ότι το σπίτι είναι μερικώς ή ολικώς μονωμένο, για να περιορίζονται οι απώλειες θέρμανσης το χειμώνα, το επόμενο ερώτημα που πρέπει να σας απασχολήσει είναι οι επιλογές θέρμανσης που διαθέτει το σπίτι ή η πολυκατοικία.

Υπάρχει κεντρική θέρμανση; Αν ναι, με τι καύσιμο λειτουργεί; Υπάρχει αυτονομία στη χρήση θέρμανσης στα διαμερίσματα;

Και τα 3 αυτά στοιχεία είναι σημαντικά καθώς η αυτόνομη θέρμανση βοηθά στην εξοικονόμηση χρημάτων. Για παράδειγμα αν λείπετε όλη ημέρα από το σπίτι είναι κρίμα να πληρώνετε για θέρμανση που μέχρι την ώρα που θα επιστρέψετε θα έχει μερικώς χαθεί. Το ίδιο ισχύει και αν βρίσκετε για ημέρες ή εβδομάδες σε ταξίδι.

Βέβαια, ακόμη και στην περίπτωση της αυτόνομης θέρμανσης, ένα ποσοστό των εξόδων θέρμανσης της πολυκατοικίας επιμερίζεται σε όλους τους ενοίκους ανεξάρτητα από το πόσο έχουν χρησιμοποιήσει τη θέρμανση ή όχι. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν η κεντρική θέρμανση ξεκινήσει να λειτουργεί, το ζεστό νερό από τις σωληνώσεις διατρέχει όλο το κτίριο και βοηθάει στη θέρμανσή του, ακόμη και αν εσείς έχετε τα καλοριφέρ σας κλειστά.

Το καύσιμο επίσης με το οποίο λειτουργεί η θέρμανση είναι σημαντικό. Το πετρέλαιο έχει σημαντικό κόστος και δε θεωρείται ως καύσιμο πολύ αποδοτικό για τη λειτουργία καυστήρα.

Το φυσικό αέριο θεωρείται πιο αποδοτικό ενώ και η τιμή του ήταν χαμηλότερη και αποτελούσε πιο οικονομική επιλογή (μέχρι και το φετινό χειμώνα βέβαια που η τιμή του αυξήθηκε σημαντικά). Και πάλι όμως θα συμφέρει καθώς είναι πιο αποδοτικό και τουλάχιστον προσωρινά επιδοτείται και ο λογαριασμός φυσικού αερίου στις κατοικίες.

3. Ποιον εξοπλισμό διαθέτει ήδη το σπίτι για θέρμανση και πόσο αποδοτικός είναι;

Το τελικό στοιχείο που πρέπει να σκεφθείτε είναι η παλαιότητα του εξοπλισμού γιατί από αυτή εξαρτάται η αποδοτικότητά του και η κατανάλωση ενέργειας.

Αν ο καυστήρας της κατοικίας ή της πολυκατοικίας είναι παλιός και ασυντήρητος, το κόστος λειτουργίας του θα εκτοξεύεται. Θα πληρώνετε πολλά σε κοινόχρηστα (αυτόνομα ή μέσω των κοινοχρήστων) και θα απολαμβάνετε την ανάλογη ζέστη.

Προσοχή επίσης στην αντικατάσταση καυστήρων καθώς έχει ήδη ανακοινωθεί από το Κράτος ότι έως το 2030 θα πρέπει να έχουν αντικατασταθεί όλοι οι καυστήρες πετρελαίου καθώς ως καύσιμο θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Αν το σπίτι που θα νοικιάσετε έχει κλιματιστικά πρέπει να ελέγξετε πόσο παλιά είναι. Τα κλιματιιστικά των περασμένων δεκαετίων είναι πολλές φορές πιο ενεργοβόρα από τα νέα κλιματιστικά που παράγονται σήμερα.

Μπορεί να σκέφτεστε ότι το σπίτι έχει ήδη κλιματιστικά και συμφέρει καθώς δε θα χρειαστεί να προμηθευθείτε εσείς νέα, αλλά αν είναι παλιά και τα χρησιμοποιείτε πολύ συχνά, οι λογαριασμοί ρεύματος θα είναι ιδιαίτερα υψηλοί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version