Πώς κινούνται οι τιμές γραφείων στην Αθήνα – Οι πιο δημοφιλείς και ακριβές περιοχές

Πώς κινούνται οι τιμές γραφείων στην Αθήνα – Οι πιο δημοφιλείς και ακριβές περιοχές
Αθήνα iStock

Τα βόρεια προάστια το τελευταίο τρίμηνο του 2020 σημείωσαν τη μεγαλύτερη τιμή ενοικίασης η οποία άγγιξε τα 10,9 ευρώ ανά τ.μ ενώ το κέντρο της Αθήνας ακολούθησε με 10 ευρώ ανά τ.μ.

Η γενικότερη ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων που σημειώνεται από το τέλος του 2020 και η οποία συνέχισε κατά τη διάρκεια του 2021 παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία σύμφωνα με τις προβλέψεις των τραπεζών και άλλων παραγόντων της αγοράς και το 2022.

Η ανοδική αυτή τάση στην αγορά ακινήτων, πέρα από οικιστικά projects και εμπορικά καταστήματα, αφορά σε μεγάλο βαθμό και τους επαγγελματικούς χώρους όπως τα γραφεία τα οποία αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν μεγάλο κομμάτι της επενδυτικής “πίτας” στο χώρο των ακινήτων.

Ήδη από τα τέλη του 2020 η ανάκαμψη ήταν εμφανής καθώς σε περιοχές της Αττικής όπως στα νότια προάστια της Αθήνας, είχε ήδη καταγραφεί άνοδος των τιμών ενοικίασης γραφείων κατά τουλάχιστον 9,5%.

Ωστόσο τα βόρεια προάστια το τελευταίο τρίμηνο του 2020 σημείωσαν τη μεγαλύτερη τιμή ενοικίασης η οποία άγγιξε τα 10,9 ευρώ ανά τ.μ ενώ το κέντρο της Αθήνας ακολούθησε με 10 ευρώ ανά τ.μ.

Στις τιμές πώλησης των χώρων γραφείων οι υψηλότερες τιμές που σημειώθηκαν ήταν στα νότια προάστια της Αθήνας με τις τιμές να φτάνουν τα 2.007,3 ευρώ τα οποία μεταφράζονται σε αύξηση της τάξεως του 11,9% σε σχέση με το 2019.

Κατά τη διάρκεια του 2021 αξίζει να σημειωθεί ότι οι ονομαστικές τιμές των χώρων γραφείων που χαρακτηρίζονται υψηλών προδιαγραφών σημείωσαν αύξηση κατά 3,2% στην Αθήνα που ήταν και η υψηλότερη στη χώρα ενώ σε ότι αφορά τα μισθώματα γραφείων πανελλαδικά το πρώτο εξάμηνο του 2021 σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 2,7% σε σχέση με του δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Πιο συγκεκριμένα οι αυξήσεις σε μισθώσεις χώρων γραφείων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 σε περιοχές της βόρειας Αττικής όπως σε περιοχές της ευρύτερης περιοχής της Κηφισίας και της Μεσογείων, κινήθηκαν στα 23 ευρώ ανά τ.μ το οποίο αποτελεί αύξηση 24%.

Στους οδικές άξονες της Συγγρού και Βουλιαγμένης προς τα Νότια Προάστια της Αθήνας οι τιμές άγγιξαν τα 19 ευρώ ανά τ.μ δηλαδή σημείωσαν αύξηση της τάξης του 8,5% ενώ σημαντική αύξηση στις τιμές σημείωσε και ο Πειραιάς με 17 ευρώ ανά τ.μ που μεταφράζεται σε αύξηση 9,6%.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η οικοδομική δραστηριότητα και οι άδειες για κατασκευές νέων γραφείων σε περιοχές της Αθήνας και των προαστίων σημειώνουν σημαντικούς ρυθμούς αύξησης το οποίο επιβεβαιώνει το ανανεωμένο ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών για επαγγελματικά ακίνητα στην Αττική.

Χαρακτηριστικές είναι οι επενδύσεις σε χώρους γραφείων, της εταιρίας Lamda στο Ελληνικό μεταξύ και άλλων επενδύσεών της όπως και της εταιρίας BriQ η οποία επενδύει σε βιοκλιματικό 5όροφο κτίριο γραφείων στην Παραλιακή και πιο συγκεκριμένα στην Λεωφόρο Ποσειδώνος στην Καλλιθέα.

Σε ότι αφορά την αναζήτηση κατάλληλων επαγγελματικών χώρων από εταιρίες και επενδυτές υπάρχουν πλέον συγκεκριμένες περιβαλλοντικές και ενεργειακές προδιαγραφές τις οποίες οι εταιρίες φροντίζουν να λαμβάνουν υπόψη κατά την διάρκεια κατασκευής νέων επαγγελματικών χώρων ή κατά την ενοικίασή τους.

Μερικοί από τους πολλούς λόγους για τους οποίους αυτοί οι σύγχρονοι παράγοντες παίζουν ρόλο στους επαγγελματικούς χώρους είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους, η βέλτιστη απόδοση των εργαζομένων και η προσαρμογή των εταιρειών στις ενεργειακές προκλήσεις της εποχής.

Ένας άλλος παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη στην δημιουργία χώρων γραφείων είναι η σύγχρονη μορφή της εργασίας η οποία έχει δημιουργήσει ψηφιακούς νομάδες και ευέλικτες μορφές εργασίας κάτι το οποίο οδηγεί πλέον στην δημιουργία σύγχρονων και επίσης ευέλικτων χώρων εργασίας με τη δυνατότητα να είναι μη μόνιμοι εργασιακοί χώροι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version