Πόσα εκατ. ευρώ χάνει το κράτος από το λαθρεμπόριο καυσίμων

Πόσα εκατ. ευρώ χάνει το κράτος από το λαθρεμπόριο καυσίμων
Στην επιβολή πλαφόν στα καύσιμα με στόχο να αποφευχθούν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις προχώρησαν τα υπουργεία Οικονομικών, και Περιβάλλοντος, την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010. ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης πίσω από τη δραματική αύξηση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Τι δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου

Από 300 έως και 500 εκατ. ευρώ χάνουν σε ετήσια βάση τα ταμεία του Δημοσίου από το λαθρεμπόριο καυσίμων, όπως ανέφερε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο πρόεδρος του συνδέσμου εταιρειών πετρελαιοειδών, Γιάννης Ψυχογιός.

“Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσό κάτω από το τραπέζι, που κυμαίνεται μεταξύ 300- 500 εκατομμύρια το χρόνο και θα μπορούσε να εξασφαλίσει το κράτος αν καταπολεμούσαμε το λαθρεμπόριο καυσίμων”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ψυχογιός.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων έχει πάρει γιγάντιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ σε συνδυασμό, όπως είπε, με μεγάλη μείωση των πωλήσεων στα καύσιμα, που υπερβαίνει το 25% στη βενζίνη και στο ντίζελ, έχει οδηγήσει στο λουκέτο πάνω από 2.000 πρατήρια.

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου παραδέχτηκε την έλλειψη συντονισμού των συναρμόδιων υπουργείων και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σχέδιο νόμου για τον έλεγχο στο σύστημα εκροών – εισροών σε όλα τα στάδια διακίνησης.

Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Μιχάλης Κιούσης από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι το Μάιο του ίδιου χρόνου το λαθρεμπόριο καυσίμων διπλασιάστηκε, και αυτός ο εκτροχιασμός, όπως τον χαρακτήρισε, οφείλεται στην αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ακόμη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων καυσίμων Χαράλαμπος Μαυράκης, ούτε το 50% των καυσίμων δεν διακινείται από τα πρατήρια.

Για απαράδεκτη κατάσταση, αλλά και για συμφέροντα που εξυπηρετούνται από τη μη αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων έκανε τέλος λόγο η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Βάσω Παπανδρέου.

Τι δεσμεύτηκε ο Παντελής Οικονόμου

Για πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, μέσω ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών και εκροών σε όλα τα στάδια της διακίνησης, δεσμεύθηκε σήμερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου.

“Υπάρχει δέσμευση ότι θα υπάρξει ηλεκτρονικός έλεγχος εισροών και εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης, και μάλιστα δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού”, ανέφερε και συμπλήρωσε πως το υπουργείο βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τους φορείς της αγοράς και μόλις αυτός ολοκληρωθεί, θα παρουσιαστεί σχέδιο νόμου.

Πάντως, ο κ. Οικονόμου παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει μέχρι τώρα επαρκής συντονισμός των υπουργείων ούτε και πολιτική βούληση για να υπάρξει συντονισμός τους, σημείωσε ωστόσο ότι σήμερα ότι το θέμα της λαθρεμπορίας έχει αγγίξει τα όριά του.

Τέλος, ο υπουργός δήλωσε πως το ΥΠΟΙΚ μελετά το ενδεχόμενο επιστροφής φόρου, σε περιοχές όπου το κόστος θέρμανσης έγινε δυσβάστακτο για τους κατοίκους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα