Πόσο θα κοστίσει στην Ελλάδα η επιμήκυνση του χρέους

Πόσο θα κοστίσει στην Ελλάδα η επιμήκυνση του χρέους

Διαβάστε αναλυτικά πόσο θα κοστίσει στην Ελλάδα η επιμήκυνση του χρέους για μία διετία. Τα μυστικά σημεία που αποκαλύπτονται μέσω της έκθεσης της τρόικας για την ελληνική οικονομία

Στο ποσό των 32,6 δισ. ευρώ, ανέρχονται τα πρόσθετα κεφάλαια που θα χρειαστεί η Ελλάδα, για τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος, μέχρι το 2016, αλλά και για την κάλυψη των αστοχιών του προγράμματος μέχρι το 2014, όπως αποκαλύπτεται από το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν που παραδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης .

Ταυτόχρονα το προσχέδιο της έκθεσης αποκαλύπτει, για πρώτη φορά επισήμως, τις λεπτομέρειες της φορολογικής μεταρρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή υπό τη μορφή νομοσχεδίου μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά το κόστος της επιμήκυνσης του προγράμματος της ελληνικής οικονομίας, η Κομισιόν εκτιμά πως η Ελλάδα θα χρειαστεί κεφάλαια 32,6 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-2016 για τη χρηματοδότηση των αναγκών της, εξηγώντας πως μέχρι το 2014 απαιτούνται επιπρόσθετα κεφάλαια 15 δισ. ευρώ, λόγω της χαμηλότερης ανάπτυξης, από τους στόχους που είχαν τεθεί, αλλά και των καθυστερήσεων στις αποκρατικοποιήσεις.

Ταυτόχρονα, για επιμήκυνση του προγράμματος κατά μία διετία, στα έτη 2015-2016, η Κομισιόν εκτιμά πως θα απαιτηθούν πρόσθετα δανειακά κεφάλαια, ύψους 17,6 δισ. ευρώ.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι το ποσό των 32,6 δισ. ευρώ, αφορά σε νέα δανειακά κεφάλαια που εκτιμά η Κομισιόν ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα, προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικά ανοίγματα μέχρι το 2016, τα οποία είναι επιπλέον των ποσών των δανείων που έχουν συμφωνηθεί, με τις δύο δανειακές συμβάσεις του Μαΐου του 2010 και του Μαρτίου του 2012.

Ακόμη, το συγκεκριμένο ποσό αφορά σε νέα δάνεια, και δεν έχει καμία σχέση με το ύψος του χρέους που πρέπει να κουρευτεί με οποιαδήποτε διαδικασία, ώστε να καταστεί διαχειρίσιμο.

Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος, το προσχέδιο της έκθεσης δεν αναφέρει τίποτα συγκεκριμένο, για την επόμενη πρωτοβουλία που θα απαιτηθεί προκειμένου να καταστεί διαχειρίσιμο, απλά παραθέτει τον πίνακα από τον οποίο προκύπτει η εξέλιξη του χρέους, χωρίς πρόσθετη παρέμβαση.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό χρέος και ο τρόπος αντιμετώπισής του, εξακολουθεί να αποτελεί διελκυστίνδα μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ και ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, γεγονός που καθυστερεί και την εκταμίευση της δόσης.

Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, αφού σύμφωνα με το Reuters η Κομισιόν και το ΔΝΤ συμφωνούν τελικά ότι το χρέος της Ελλάδας το 2020, θα διαμορφωθεί στο 144% του ΑΕΠ αντί του 116,5 του ΑΕΠ που προέβλεπε το σενάριο του περασμένου Μαρτίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα