Παραδοχή ΕΚΤ: Έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας για ενδεχόμενο Grexit

Παραδοχή ΕΚΤ: Έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας για ενδεχόμενο Grexit
** FILE ** A Euro sculpture is seen in the autumnal sun in front of the European Central Bank ECB building, background, in Frankfurt, Germany, on Sept. 24, 2007. The euro soared higher on Wednesday, Feb. 27, 2008, climbing to a high of US$1.5057 in early European trading as sentiment that the U.S. Federal Reserve would continue its rate cut campaign intensified when its chairman testifies before the U.S. Congress. (AP Photo/Bernd Kammerer) AP

Η Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα παραδέχτηκε για του Αυστριακού τραπεζίτη Έβαλντ Νοβότνι πως έχουν γίνει υπολογισμοί για την περίπτωση όπου η χώρα θα βγει από την Ευρωζώνη

Την ώρα που ο Μάριο Ντράγκι νίπτει τας χείρας του και πετάει το μπαλάκι της διαπραγμάτευσης στους πολιτικούς, ο Έβαλντ Νοβότνι, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει υπολογισμοί για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη. Η δήλωση που έγινε τη Δευτέρα το μεσημέρι είναι σπάνια, αφού δύσκολα ομολογούν κάτι τέτοιο κεντρικοί τραπεζίτες εν μέσω της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Αθήνα και τους διεθνείς πιστωτές της.

Ερωτηθείς σχετικά με τα κόστη του λεγόμενου Grexit, ο Νοβότνι είπε σε δημοσιογράφους: “Φυσικά κάθε αρμόδιος θεσμός και επίσης οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να κάνουν κάποιου είδους υπολογισμούς για τις επιπτώσεις… αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση και να μην συζητάμε γι’ αυτήν υπερβολικά”.

Δεν πρέπει να επικεντρωθούμε στο Grexit

Πιεζόμενος να απαντήσει στο ερώτημα τι θα στοίχιζε η έξοδος της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα στην Αυστρία, ο Νοβότνι περιορίστηκε να πει: “Έχουμε τους αριθμούς, αλλά νομίζω ότι δεν είναι αυτό στο οποίο θέλουμε να επικεντρωθούμε”.

Εξάλλου ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πρετ δήλωσε στους δημοσιογράφους στο ίδιο σεμινάριο οικονομικού ενδιαφέροντος στη Βιέννη πως δεν θέλει να προβεί σε κανένα σχόλιο σχετικά με την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κάτι που είπε ότι είναι πολιτικό ζήτημα.

Ο ίδιος πρόσθεσε όμως ότι “συνηθίζει κανείς σε ένα περιβάλλον διαχείρισης κρίσης και σε ένα περιβάλλον προετοιμασίας της διαχείρισης κρίσης. Κάνουμε ασκήσεις εδώ και χρόνια άρα ναι, έχουμε εμπειρία, όποια κι αν είναι η κατάσταση έχουμε εμπειρία – δυστυχώς, λέω εγώ – εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε εμπειρία σε πολλές δύσκολες καταστάσεις”, ανέφερε ο ίδιος.

Ο Νοβότνι είπε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί η μείωση της έκτακτης αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και εξέφρασε ανησυχία για την μέχρι στιγμής αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Πηγή: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα