“Πρέπει να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας”

“Πρέπει να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας”

Για περιπτώσεις αναστολής της είσπραξης προστίμων από τους πρατηριούχους και όχι λαθρεμπορίας κάνει λόγο ο πρώην Mr ΣΔΟΕ. Μιλά για καθυστέρηση στο σύστημα "ΗΦΑΙΣΤΟΣ" και αρνείται τις κατηγορίες. Διαβάστε στο NEWS 247 τί απαντά ο Ι. Καπελέρης

Απάντηση στις καταγγελίες εις βάρος του για μη είσπραξη προστίμων σε περιπτώσεις λαθρεμπορίου δίνει ο πρώην Mr ΣΔΟΕ, ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης.

Ο κ. Καπελέρης εκλήθη από τον αναπληρωτή Οικονομικό Εισαγγελέα Σπ.Μουζακίτη να καταθέσει την Παρασκευή ως ύποπτος για διάπραξη αδικήματος.

Οι καταγγελίες αφορούν πάγωμα είσπραξης προστίμων για υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων.

Ο ίδιος ο κ. Καπελέρης απαντά πως οι εν λόγω περιπτώσεις δεν αφορούν πράξεις λαθρεμπορίας, αλλά εκπρόθεσμης ενημέρωσης του συστήματος “Ήφαιστος” και επισημαίνει ότι αποφασίστηκε η αναστολή και όχι η διαγραφή των προστίμων, έως ότου εκδοθεί ειδική πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δήλωσε: “Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν από το σύστημα “ΗΦΑΙΣΤΟΣ” και αφορούσαν εκπρόθεσμη ενημέρωση του συστήματος και όχι πράξη λαθρεμπορίου δεν είχαν διαπιστωθεί μετά από ελέγχους”.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό προβλεπόταν γι’ αυτές τις παραβάσεις πρόστιμο πενταπλάσιο της διαφοράς φόρου μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης καθώς επίσης και διαγραφή των παραβατών από το σύστημα όταν επαναλαμβανόταν η παράβαση για δεύτερη φορά.

Από το σύστημα είχαν διαπιστωθεί 48.000 εκπρόθεσμες καταχωρήσεις που αφορούν πλέον των 3.500 επιχειρήσεων. Οι περιπτώσεις αυτές, μετά από αίτημα των φορέων ζητήθηκε να αντιμετωπιστούν νομοθετικά με ευνοϊκότερες διατάξεις.

Μιλώντας σε τηλεοπτικά κανάλια το πρωί της Τετάρτης, ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών τόνισε: “Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα λαθρεμπορίου. Δυστυχώς πρέπει να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι δεν είμαστε ελέφαντες”.

Την παρέμβαση του Οικονομικού Εισαγγελέα προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, σύμφωνα με το οποίο παραμηχανισμός εντός του υπουργείου εμπόδιζε ή αδρανοποιούσε την διαδικασία για την είσπραξη των προστίμων που είχαν επιβληθεί για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Τα καταγγελλόμενα στον Τύπο συνέδεαν την δήλωση παραίτησης του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλη με την ύπαρξη και δράση του παραμηχανισμού.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το επίμαχο συνολικό ποσό από τα πρόστιμα φτάνει ή και ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ και αφορά διασταυρώσεις στοιχείων και ελέγχους μέσω του συστήματος “Ήφαιστος” για παραβάσεις νομοθεσίας για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα