Προστασία πρώτης κατοικίας: Κοντά στο “πράσινο φως” από ΕΚΤ και κομισιόν

Προστασία πρώτης κατοικίας: Κοντά στο “πράσινο φως” από ΕΚΤ και κομισιόν
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Σοβαρά επιχειρήματα έχει το υπουργείο Οικονομικών, για την παράταση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας, λόγω των συνεπειών της κρίσης κορονοϊού.

Αίτημα για παράταση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας καταθέτει το υπουργείο Οικονομικών λόγω της κρίσης για τον κορονοϊό.

Η επιχειρηματολογία του υπουργείου είναι αρκετά ισχυρή αφού στην μεγάλη εικόνα της οικονομίας προτεραιότητα έχει η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης για να μην καταρρεύσει η οικονομία.

Επιπλέον, το κλείσιμο των δικαστηρίων έχει δημιουργήσει πολλαπλό πρόβλημα και στην εκκαθάριση παλιών και λιγότερο παλιών αιτήσεων ( περίπου 70.000 ) του νόμου Κατσέλη που εκκρεμούν .

Το πιο βάσιμο επιχείρημα είναι ότι με 1,7 εκατομμύρια μισθωτούς και 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες να βρίσκονται είτε σε αναστολή σύμβασης εργασίας είτε σε μια κατάσταση υπολειτουργίας με μεγάλη μείωση του τζίρου τους πολλά στεγαστικά και όχι μόνο δάνεια θα κοκκινίσουν λόγω μείωσης εισοδήματος

Επιπλέον μέσα στα μέτρα στήριξης οι τράπεζες έχουν δεχθεί εξάμηνη αναβολή καταβολής δόσεων για πληττόμενες εταιρίες για ενήμερα δάνεια επιχειρήσεων έχοντας και την σιωπηρή αποδοχή των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών .Δεδομένο είναι επίσης ότι όταν λήξει αυτή η περίοδος όλα αυτά τα δάνεια θα έχουν «κοκκινίσει» και θα πρέπει να ξανακαθιστούν .

Επίσης χωρίς δικαστήρια ο δανειολήπτης που δεν θα αποδεχτεί την ρύθμιση που θα τους προσφέρουν οι πιστωτές του δεν θα έχει την δικαστική διέξοδο ως έσχατη λύση όπως προβλέπει ο νόμος .

Άλλωστε την Τετάρτη δόθηκε τριμηνη παράταση και στις προσθεσμίες για τις διαδικασίες αλλά και για την πληρωμή των δόσεων οφειλών που ρυθμίστηκαν μέσα από την πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας . Συγκεκριμένα:

-Ανεστάλησαν για 3 μήνες οι προθεσμίες που αφορούν σε διαδικασίες μετά την υποβολή της αίτησης, καθώς και πληρωμές δόσεων συμφωνημένης ρύθμισης οφειλών, στο πλαίσιο της προστασίας 1ης κατοικίας (Ν. 4605/2019) και του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ομόρρυθμων εταίρων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών (Ν. 4469/2017). Η εν λόγω αναστολή πληρωμών αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, καθώς και τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ που πλήττονται από τον κορονοϊό. 

-Ανεστάλησαν για 3 μήνες οι προθεσμίες που αφορούν σε πληρωμές δόσεων στο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών από προσωρινή διαταγή ή δικαστική απόφαση, στο πλαίσιο του Νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που περιλαμβάνει μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρο-εμπόρους (Ν. 3869/2010). Η εν λόγω αναστολή πληρωμών αφορά μόνο σε όσους δικαιούχους θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.

Όσοι οφειλέτες δεν λάβουν την ανωτέρω οικονομική ενίσχυση, αλλά έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού, δύνανται να λάβουν την ως άνω τρίμηνη αναστολή πληρωμών, μόνο κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και αξιολόγησης από την τράπεζα ή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

Απέναντι λοιπόν σε όλες αυτές τις αναγκαστικές εξελίξεις κρίνεται ότι θα πρέπει η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας να αναβληθεί όσο γίνεται περισσότερο.

Αποδοχή για αναβολή ως το τέλος του 2020

Πληροφορίες θέλουν και την ΕΚΤ και την κομισιόν να αποδέχονται τα επιχειρήματα και να μπορούν να αποδεχθούν ακόμη και μια παράταση μέχρι και το τέλος ου 2020 οπότε αναμένεται η κατάσταση να έχει αρχίσει να εξομαλύνεται.

Παράλληλα μαζί με την παράταση τους καθεστώτος της προστασίας της πρώτης κατοικίας το ΥΠΟΙΚ ζητά την αναβολή της χρήσης για ένα χρόνο τους αναβαλλόμενου φόρου γα τις τράπεζες.

Τούτο με δεδομένο ότι λόγω των εκτάκτων συνθηκών που συνιστά η πανδημίας του κορονοϊού οι εμπορικές τράπεζες θα γράψουν για φέτος ζημιές που λόγω του αναβαλλόμενου φόρου μπορούν να τις ωθήσουν σε αναζήτηση κεφαλαιακών σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version