Πρόσθετα μέτρα παρουσιάζει στο Εuro Working Group η Ελλάδα. Ποιες οι ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών

Πρόσθετα μέτρα παρουσιάζει στο Εuro Working Group η Ελλάδα. Ποιες οι ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών
Eurokinissi

Σε εξέλιξη οι εργασίες του EWG/. Ασφυκτικός ο κλοιός των δανειστών γύρω από το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Στο Παρίσι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ

Χαρακτήρα Eurogroup τείνει να λάβει – λόγω της κρισιμότητας των στιγμών για την Ελλάδα – η διήμερη συνεδρίαση του Εuro Working Group, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 15:00 τις εργασίες του στις Βρυξέλλες, την ώρα που εξαντλούνται με ταχύτατους ρυθμούς τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

Μπορεί οι Ευρωπαίοι να επιχειρούν να ρίξουν τον πήχη των προσδοκιών για την έκβαση των προπαρασκευαστικών εργασιών στις Βρυξέλλες, ωστόσο η ελληνική πλευρά αποσκοπεί σε ένα σημαντικό βήμα προόδου, κατά τη διάρκεια του Εuro Working Group, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για επίτευξη συμφωνίας στο τακτικό Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών ξεκίνησαν τις εργασίες τους, με την ελληνική πλευρά να εκπροσωπεί ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης.

Κατά τις πληροφορίες, οι δανειστές παραμένουν αμετακίνητοι στις αυστηρές τους θέσεις, πιέζοντας την ελληνική κυβέρνηση να παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και το θέμα του ΦΠΑ.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει στο Euro Working Group πρόσθετες για νέα μέτρα, αυξάνοντας κατά περίπου 1 δισ. ευρώ τον λογαριασμό της 26σέλιδης ελληνικής λίστας που έκανε λόγο για μέτρα έως 6,1 δισ. ευρώ.

Αυτή ενδεχομένως να είναι και η κίνηση που περιμένουν από την Αθήνα οι δανειστές.

«Η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να κάνει κάποια κίνηση», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αλεξάντερ Βιντερστάιν.

Στο ίδιο μήκος κύματος Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιμένουν πως κατά τη διάρκεια του διήμερου Euro Working Group δεν θα γίνει τίποτα περισσότερο από μια αποτίμηση της μέχρι στιγμής πορείας των διαπραγματεύσεων, κλιμακώνοντας έτσι τις πιέσεις προς την Αθήνα.

Χρηματοδοτικές ανάγκες – φωτιά

Κι ενώ στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το Euro Working Group, στην Αθήνα οι χρηματοδοτικές ανάγκες τρέχουν.

Σήμερα πραγματοποιείται δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, με στόχο να συγκεντρωθούν 1,4 δισ. ευρώ τα οποία χρειάζονται για να αναχρηματοδοτηθούν τα έντοκα γραμμάτια που λήγουν στις 14 Απριλίου.

Αύριο 9 Απριλίου η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει τη δόση των 450 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, αλλά και να εξασφαλίσει περίπου 500 εκατ. ευρώ για την εξόφληση της μισθοδοσίας Απριλίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Στο Παρίσι ο Βαρουφάκης

Στη γαλλική πρωτεύουσα μετέβη, την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.

Ο Γ. Βαρουφάκης θα έχει επαφές με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, καθώς και με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει στον επικεφαλής του ΟΟΣΑ το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Παράλληλα στο Παρίσι ο Γ. Βαρουφάκης θα μιλήσει σε συνέδριο του Institute for New Economic Thinking, ιδρυτής του οποίου είναι ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής Tζόρτζ Σόρος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα