Πρόστιμα έως και 20.000 ευρώ για 'πειραγμένες' ταμειακές

Πελάτης παραλαμβάνει την απόδειξη σε κατάστημα της Λάρισας την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013. Το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προβλέπει το Σεπτέμβριο στη Βουλή ένα νέο νόμο με όλα τα φορολογικά κίνητρα που θα προσφέρει το κράτος σε καταναλωτές και επενδυτές, προκειμένου να τους έχει συμμάχους στην μάχη της καταπολέμησης των ελλειμμάτων και της ύφεσης. 
Το σχέδιο προανήγγειλε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή και θα αφορά τα εισοδήματα και τις δαπάνες  από 1/1/2013.
(EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ)
Πελάτης παραλαμβάνει την απόδειξη σε κατάστημα της Λάρισας την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013. Το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προβλέπει το Σεπτέμβριο στη Βουλή ένα νέο νόμο με όλα τα φορολογικά κίνητρα που θα προσφέρει το κράτος σε καταναλωτές και επενδυτές, προκειμένου να τους έχει συμμάχους στην μάχη της καταπολέμησης των ελλειμμάτων και της ύφεσης. Το σχέδιο προανήγγειλε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή και θα αφορά τα εισοδήματα και τις δαπάνες από 1/1/2013. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ) EUROKINISSI

Εγκύκλιο - οδηγό με τα πρόστιμα που επιβάλλουν οι φορολογικές αρχές σε παραβάσεις με βάση τις αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία εξέδωσε η ΑΑΔΕ

Τσουχτερά πρόστιμα από 5.000 έως και 20.000 ευρώ για "πειραγμένες" ταμειακές μηχανές προβλέπει η νέα εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιστιλή για παραβάσεις που αφορούν στην παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες αποφάσεις περί τεχνικών προδιαγραφών καθώς και τις σχετικές αποφάσεις της αρμόδιας Επιτροπής καταλληλότητας φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ,) οι οποίες διαπιστώνονται από 1η Ιανουαρίου 2016 και εφεξής, ανεξαρτήτως του χρόνου διάπραξης αυτών, επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, το πρόστιμο ως ακολούθως:

  1. Πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι ο χρήστης ή ο κάτοχος ΦΗΜ
  2. Δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση μεταπώλησης ή τεχνικής υποστήριξης που έχει εξουσιοδοτηθεί για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής ΦΗΜ
  3. Είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει, από την αρμόδια Επιτροπή, έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware).

Σε περίπτωση έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης αγαθών ή υπηρεσιών από ταμειακή μηχανή που δεν έχει πιστοποιηθεί από τις φορολογικές αρχές το πρόστιμο που επιβάλλεται φτάνει τα 500 ευρώ ανεξαρτήτως του πλήθους των αποδείξεων που εκδόθηκαν

Στη ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι:

  • Η έκδοση εκπρόθεσμων καταστάσεων φορολογικών στοιχείων πελατών προμηθευτών, που αφορούν περιόδους από 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά, η για οποιαδήποτε μεταβολή στις καταστάσεις αυτές, που επέρχεται μετά την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής τους, το πρόστιμο των 100 ευρώ, που προβλέπεται από τις διατάξεις της Ακόμη, διευκρινίζεται, δεδομένου ότι η υποχρέωση υποβολής των υπόψη καταστάσεων, που αφορούν περιόδους από 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά είναι τριμηνιαία, ότι επιβάλλεται ξεχωριστό πρόστιμο για κάθε εκπρόθεσμη υποβολή εκάστου τριμήνου, έστω και εάν συμπίπτει η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής τους.
  • Σε κλάδους παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών που δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ ( πχ γιατρών όλων των ειδικοτήτων φροντιστηρίων ιδιωτικών σχολείων ) και για παραβάσεις που αφορούν τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, την ανακριβή έκδοση στοιχείων ή τη λήψη ανακριβών στοιχείων, οι οποίες διαπράττονται από 7η Ιουνίου 2017 και μετά επιβάλλεται το πρόστιμο 500 ευρώ εάν τηρούνται απλογραφικά ή 1.000 ευρώ αν τηρούνται διπλογραφικά βιβλία ανά φορολογικό έλεγχο, ανεξαρτήτως του πλήθους και της αξίας των στοιχείων.

ADVERTISING

SHARE: