Πρώτη πηγή ανησυχίας η ακρίβεια για τους Έλληνες

Πρώτη πηγή ανησυχίας η ακρίβεια για τους Έλληνες
Κόσμος στη λαική αγορά ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/Eurokinissi

Καλύτερη διαχείριση οικονομικών εν μέσω πανδημίας εκτιμούν ότι πέτυχαν οι Έλληνες σύμφωνα με την ετήσια πανευρωπαϊκή έκθεση, παρά το γεγονός του ότι άνω του 50% καθυστερεί την πληρωμή λογαριασμών.

Πρώτος παράγοντας ανησυχίας αναδεικνύεται πλέον η ακρίβεια για τους Έλληνες, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Intrum, European Payment Report για το 2021, αφήνοντας πίσω το άγχος της πανδημίας, το οποίο είχε αναδειχθεί στην έκθεση ως βασικό ζήτημα για το 2020.

Ειδικότερα, ως κύριες πηγές ανησυχίας αναφέρονται η αύξηση του πληθωρισμού (86%) και το ενδεχόμενο επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων (lockdown) (77%). Όσον αφορά την αύξηση των λογαριασμών, διαπιστώνεται μικρή μείωση της ανησυχίας σε σύγκριση με το 2020. Ωστόσο, 51% των ερωτηθέντων (το αντίστοιχο ποσοστό για το 2020 ήταν 55%) δηλώνουν ότι έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν έναν ή περισσότερους λογαριασμούς, ποσοστό που υπερβαίνει κατά 21% τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο της κρίσης Covid-19, το 17% των καταναλωτών στην Ελλάδα πιστεύει ότι θα έχει αρνητική επίπτωση τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες ενώ το 35% προβλέπει ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς σε δύο χρόνια.

Στα βασικά ευρήματα της έρευνας της Intrum περιλαμβάνονται στοιχεία για τη συνολική οικονομική κατάσταση των Ελλήνων καταναλωτών. Με βάση τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα, περισσότεροι από 6 στους 10 ερωτηθέντες στην Ελλάδα δεν διαπίστωσαν αλλαγές στην εργασιακή τους κατάσταση. Περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν επίσης ότι η οικονομική τους κατάσταση παρέμεινε η ίδια ή βελτιώθηκε που σε σημαντικό ποσοστό αποδίδεται στη μείωση των εξόδων λόγω των περιοριστικών μέτρων (47%), στην αλλαγή εργασίας σε καλύτερα αμειβόμενη θέση (30%) και στη βελτίωση της προσωπικής οικονομικής διαχείρισης (30%).

Σύμφωνα με την Intrum ξιοσημείωτη είναι η στροφή των καταναλωτών σε πρωτοβουλίες για καλύτερη διαχείριση των προσωπικών οικονομικών και αποταμίευση για το μέλλον με τον οικονομικό αλφαβητισμό να καταγράφεται ως ανερχόμενη νέα τάση.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, περίπου 1 στους 10 (11%) δεν γνωρίζει το ακριβές ύψος των οφειλών του ακόμη και σήμερα. ‘Ένας στους 4 ερωτηθέντες (25%) δηλώνει ότι αντιμετωπίζει την πανδημία ως την τέλεια ευκαιρία για να βελτιώσει τα οικονομικά του.

Περίπου 6 στους 10 άνδρες και γυναίκες δηλώνουν ότι καταφέρνουν να αποταμιεύσουν κάθε μήνα. Σύμφωνα με την Eurostat, τα συνολικά ποσοστά αποταμιεύσεων στην Ελλάδα αυξήθηκαν την περίοδο 2020-2021. Το 65% εκτιμά ότι η κρίση Covid-19 δεν θα είναι η μόνη κρίση που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει στη ζωή του και επιθυμεί να διασφαλίσει ότι θα είναι σε ισχυρότερη οικονομική θέση στο μέλλον. Περίπου 78% των καταναλωτών δηλώνουν ότι έχουν λάβει αρκετή ή εξαιρετική εκπαίδευση για χρηματοοικονομικά ζητήματα. Παρόλα αυτά, το 27% δεν αντιλαμβάνεται πως τα αρνητικά επιτόκια μπορούν να επηρεάσουν την οικονομική του ευημερία.

Δεύτερη και σημαντική νέα τάση είναι το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη βιώσιμη ανάπτυξη και η στροφή σε προϊόντα και υπηρεσίες από κοινωνικά υπεύθυνες εταιρίες αλλά και η επίδραση της πανδημίας στις καταναλωτικές συνήθειες. Έτσι, επτά στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι πλέον αγοράζουν λιγότερα αγαθά και επιλέγουν να ζουν πιο απλά. Περισσότεροι από 6 στους 10 ερωτώμενους δήλωσαν ότι δεν θα αγόραζαν προϊόντα εταιρίας που δεν είναι περιβαλλοντικά υπεύθυνη όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 52%. Τέλος, το ενδιαφέρον για τη βιώσιμη ανάπτυξη οδηγεί 7 στους 10 ερωτηθέντες σε μείωση της κατανάλωσης με τα υψηλότερα ποσοστά να σημειώνονται στις ηλικιακές ομάδες 18-44.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα