Πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ- ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ- ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Πέντε φορές μεγαλύτερο του στόχου για 374 εκ ευρώ πλεόνασμα καταγράφει ο κρατικός προϋπολογισμός τον Απρίλιο λόγω της μεγάλης υπέρβασης των εσόδων αλλά και της υστέρησης -κυρίως των επενδυτικών- δαπανών

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ πέντε φορές μεγαλύτερο του στόχου για πλεόνασμα 374 εκ ευρώ καταγράφει ο κρατικός προϋπολογισμός τον Απρίλιο λόγω της μεγάλης υπέρβασης των εσόδων αλλά και της υστέρησης -κυρίως των επενδυτικών- δαπανών.

 Συμφωνα με το Γενικό λογιστήριο του κράτους το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 15,51 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,2 δισ. ευρώ ή 8,4% έναντι του στόχου. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού όπου δεν καταγράφονται οι κοινοτικές εισροές έφτασαν τα 14,42 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 689 εκατ. ευρώ ή 5,0% έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 210 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1,1 δισ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,1 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 516 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο 2018 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3.357 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 269 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,32 δισ. ευρώ, και ήταν αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 282 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 32 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 13 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων του Απριλίου 2018 (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 224 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 17 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (241 εκατ. ευρώ).

 Δαπάνες

 Αντιστοίχως οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2018 έφτασαν στα 15,32 δις ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 751 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (16,07 δισ ευρώ) από τις οποίες οι 504 αφορούν τις δαπάνες του πεογράμματος δημοσίων επενδύσεων . Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 14,82 δις . ευρώ και είναι μειωμένες κατά 195 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 294 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 κατά 1,12 δισ. ευρώ.

Ειδικά για τον μήνα Απρίλιο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,62 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 416 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,46  δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 192 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 156 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 224 εκατ. ευρώ.

Ακόμη πλεονασματικός

Με βάση τα παραπάνω ο προϋπολογισμός για το πρώτο τετράμηνο του χρόνου καταγράφει ακόμη οριακό δημοσιονομικό πλεόασμα ύψους 193 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1.763 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2018.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Προϋπολογισμός
SHARE:

24Media Network