Πρόβα δεύτερης αξιολόγησης

Πρόβα δεύτερης αξιολόγησης
Arrival of Minister for Labour George Katrougalos at the Hilton for a meeting with officials of the IMF, Athens on Sept. 14, 2016. / Hilton , 14 , 2016 SOOC

Η εκκρεμότητα του Υπερταμείου, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και οι διοικητικές αλλαγές στο Δημόσιο, τα ζητήματα που "καίνε" στο παρασκήνιο. Πρεμιέρα των διαπραγματεύσεων με τα εργασιακά. Σειρά έχει η συζήτηση με τους θεσμούς για την υλοποίηση του νέου ασφαλιστικού νόμου

Πρόβα δεύτερης αξιολόγησης σήμερα με πρεμιέρα για τα εργασιακά που θα συζητηθούν ξανά στις 17 Οκτωβρίου, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (γνωστό και ως Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα) και διοικητικές αλλαγές στο δημόσιο με τα προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δις ευρώ να συνεχίζουν να «καίνε» στο παρασκήνιο.

Ειδικά για το θέμα της στελέχωσης του εποπτικού συμβουλίου του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και τις ΔΕΚΟ που πρόκειται να συμμετέχουν στην ΕΔΗΣ ΑΕ ανώτερα στελέχη του υπουργείου οικονομικών δήλωναν νωρίτερα ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Φαίνεται όμως ότι την στρατηγική της διαπραγματευτικής ομάδας έχει επηρεάσει – αν όχι ενοχλήσει – η ομιλία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη σχετικά με το χρέος Μιλώντας χθες σε επιτροπή της Βουλής ο κ. Δραγασάκης τόνισε «Ακόμα και την καλύτερη λύση να πετύχουμε έχουμε την ιδιαιτερότητα ότι οι δανειστές μας είναι και οι ίδιοι υποχρεωμένοι. Δεν θεωρώ εύκολο λοιπόν να υπάρξει μεγάλη απομείωση του χρέους χωρίς και οι άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα να έχουν και την ανάλογη μεταχείριση. Άρα πρέπει να έρθουμε σε ένα καλύτερο επίπεδο και να διεκδικήσουμε από κοινού την αντιμετώπιση του, ώστε να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή λύση που θα τους αφορά όλους». Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου οικονομιών μετά από σχετική ερώτηση έκανε ένα άκρος δεικτικό σχόλιο για την τοποθέτηση του προέδρου της Κυβέρνησης «Κάποιες ερωτήσεις δεν θα πρέπει να απαντούνται. Αν απαντηθούν, θα πρέπει να χτυπήσεις ένα φίλο», είπε χαρακτηριστικά αρνούμενος να επανέλθει στο θέμα παρά τις σχετικές εκκλήσεις από δημοσιογράφους.

Κατά τα λοιπά από τα προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δις ευρώ το μόνο θέμα που συζητήθηκε ήταν το θέμα της ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και την μετεξέλιξης της σε Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσιών Εσόδων. Ο σημερινής ΓΓ κ. Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε την ικανοποίηση του ότι όλα τα επιμέρους θέματα προχωρούν εντός χρονοδιαγράμματος.

Σε ό,τι αφορά το ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αλλά και δεν έχουν καταλήξει. Πληροφορίες θέλουν τον ακατάσχετο να είναι μερικώς ακατάσχετος δηλαδή να προστατεύονται από κατασχέσεις του δημοσίου ή των τραπεζών ένα μέρος των χρημάτων (συζητείται ένα ποσοστό 50%) που θα συγκεντρώνει κάθε επιχείρηση από πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονικές συναλλαγές. Πάντως οι θεσμοί δεν έχουν ακόμη υποχωρήσει και έτσι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

Εργασιακά επιδόματα

Οι αλλαγές στα εργασιακά που θα αποτελέσουν ίσως το σημαντικότερο από τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης θα αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού εργασίας κ. Γιώργου Κατρούγκαλου με τους θεσμούς.

Η πρώτη συζήτηση επιχείρησε να βάλει ένα πλαίσιο της συζήτησης που θα επακολουθήσει. Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε στους δανειστές ότι για την Κυβέρνηση επείγει μόνο η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις θα πρέπει να περιμένουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που θα κρίνει οριστικά το θέμα πριν συζητήσουν επ αυτού.

Σε ό,τι αφορά την επαναφορά της ανταπεργία και την αναθεώρηση του συνδικαλιστικού νόμου όπως τόνισε ο υπουργός εργασίας είναι απαιτήσεις μόνο του ΔΝΤ κα δεν συζητήθηκε σήμερα.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν τέθηκε θέμα 13ου και 14ου μισθού ενώ η συζήτηση για τα εργασιακά θα επαναληφθεί μετά τις 17 Οκτωβρίου που θα ξαναέρθουν στην Ελλάδα οι θεσμοί.

Αύριο θα υπάρξει νέα συζήτηση με τους θεσμούς για την υλοποίηση του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Προηγήθηκε συζήτηση της αναπληρώτριας υπουργού κοινωνικής προστασίας κ. Θεανώς Φωτίου και του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη για την ανακανομή των δαπανών με στόχο την εξοικονόμηση πόρων που θα χρηματοδοτήσουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης γωστότερο παλαιότερα ως Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα . Ούτε και σε αυτό το θέμα υπήρξε κάποια ουσιαστική συζήτηση αφού αποτελεί ύλη της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο υπουργός εσωτερικός κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης ανέλυσε στους θεσμούς την σταρτηγική του υπουργείου για μό]νιμη κινητικότητα του δημοσίου την διαδικασία επιλογής Γενικών διευθυντών στα υπουργεία αλλά και την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων που αφορούν την αλλαγή της λειτουργίας του δημοσίου.

Νωρίς το πρωί ο υπουργός οικονοομικών κ. Ευκλείδης Τσκαλώτος και ο υπουργός ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης περιέγραψαν το σχέδιο για την εξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε επενδυτική τράπεζα και την δημιουργία δημοσίου ταμείου συμμετοχών για επενδύσεις της νέας οικονομίας.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα