Προϋπολογισμός 2017: Κατατίθεται οριστικά τη Δευτέρα στη Βουλή

Προϋπολογισμός 2017: Κατατίθεται οριστικά τη Δευτέρα στη Βουλή
Press conference held by the Minister of Finance Euclid Tsakalotos and the Alternate Minister of Finance Giorgos Chouliarakis, in Athens, on May 26, 2016 / , , 26 , 2016 Nikos Libertas / SOOC

Η υπεραπόδοση των μέτρων της κυβέρνησης έφερε συμφωνία με τους δανειστές τόσο για το 2016, όσο και για το 2017. Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έκαμψαν τις αντιρρήσεις των Θεσμών. Παραμένει η τρύπα 600εκ. για το 2018

Έκλεισε οριστικά πριν από λίγη ώρα το θέμα του προϋπολογισμού της νέας χρονιάς με πρωτογενές πλεόνασμα που μπορεί να φτάσει το 0,8% για το 2016 και πάνω από 1,8% του ΑΕΠ για το 2017 έχοντας συμφωνηθεί επαρκής χρηματοδότησης και για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Έτσι, και μετά τη συμφωνία, κατατίθεται στη Βουλή το απόγευμα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ στην συζήτηση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα καλύφθηκε πλήρως και το μικρό κενό των 50 εκ. ευρώ που υπήρχε το μεσημέρι για το προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου.

Η εξέλιξη έχει την βάση της στην αναθεώρηση προς τα πάνω των στόχων γα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2016, για το οποίο έναντι στόχου για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ προβλέπεται να προκύψει πλεόνασμα 0,8%, ενώ και και για το 2017 οι θεσμοί δέχθηκαν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να ξεπεράσει το στόχο το 1,8% του ΑΕΠ. Με αυτές τις προβλέψεις θα κατατεθεί αύριο ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου.

Η καλύτερη του αναμενόμενου εξέλιξη βασίζεται στο ότι οι προβλέψεις για την απόδοση των μέτρων συνολικού ύψους 5,4 δις ευρώ που υιοθετήθηκαν τον περασμένο Μάιο ήταν εξαιρετικά συντηρητική και τώρα απλώς καταγράφεται μεγάλη υπεραπόδοση από την εφαρμογή τους. Η υπεραπόδοση αυτή τόσο για φέτος, όσο και για τον επόμενο χρόνο, ανάγκασε τους δανειστές να δεχθούν τα υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για την διετία.

Το εισόδημα αλληλεγγύης

Σχετικά με το αγκάθι που υπήρχε με την χρηματοδότηση του ΚΕΑ για το οποίο το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει κονδύλια 760 εκ ευρώ η ίδια πηγή τόνιζε ότι όχι μόνο καλύφθηκε, αλλά υπάρχει και μαξιλάρι 300 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό είχε υπολογιστεί από το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 να διατεθεί για την αύξηση των παροχών σε υγεία παιδεία και κοινωνική μέριμνα. Αν λοιπόν παρ’ ελπίδα οι δημοσιονομικοί στόχοι παρεκκλίνουν τότε μέρος των χρημάτων αυτών θα διατεθεί γα την κάλυψη του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον επόμενο χρόνο.

Πληροφορίες θέλουν το μεγαλύτερο μέρος των 760 εκ ευρώ να έχει καλυφθεί από την κατάργηση ή την πλήρη περικοπή επικαλυπτόμενων επιδομάτων που θα αντικατασταθούν από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ενώ για τα χρόνια από το 2018 εξετάζεται η χρηματοδότηση του επιδόματος να ενισχυθεί και με περικοπές φοροαπαλλαγών με εξαίρεση το ύψος του αφορολόγητου.

Τρύπα 600εκ ευρώ για το 2018

Παρά την θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης για το 2016 και το 2017, οι δανειστές έχουν στην ατζέντα τους και μια τρύπα που εμφανίζεται στα δημοσιονομικά του 2018, η οποία όμως θα συζητηθεί και στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Η τρύπα που εμφανίζεται τώρα για το μεθεπόμενο έτος, θα εξαρτηθεί και από την γενικότερη συζήτηση που θα γίνει για το ελληνικό πρόγραμμα και θα αφορά και το δημόσια χρέος αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα ενταχθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 -2020.

Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση των θεσμών με τον υπουργό παιδείας κ. Γαβρόγλου και αμέσως μετά θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου και ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη για το θέμα τους εξωδικαστικού μηχανισμού για την διευθέτηση των οφειλών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα