Προϋπολογισμός με το βλέμμα στο χρέος

Προϋπολογισμός με το βλέμμα στο χρέος

Για πρώτη φορά μετά το 2012 ο προϋπολογισμός προβλέπει για τον επόμενο χρόνο θετικό πληθωρισμό 0,6%, δείγμα του ότι η Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει το φαύλο κύκλο του αποπληθωρισμού μετά από πέντε χρόνια. Μειωμένες κατά περίπου 1,75 δις ευρώ οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού. Από που θα προέλθουν τα πρόσθετα έσοδα για τον επόμενο χρόνο

Ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 2% % του ΑΕΠ έναντι στόχου του προγράμματος για πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2017 που κατατέθηκε στην Βουλή.

Η ανάπτυξη αναμένεται να προκύψει από αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% του ΑΕΠ των επενδύσεων κατά 9,1% και των εξαγωγών κατά 5,3%. Σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά μετά το 2012 ο προϋπολογισμός προβλέπει για τον επόμενο χρόνο θετικό πληθωρισμό 0,6%, δείγμα του ότι η Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει το φαύλο κύκλο του αποπληθωρισμού μετά από πέντε χρόνια.

Η πρόβλεψη ενσωματώνει τις προσδοκίες για την λύση του χρέους και την σταδιακή επαναφορά σε μια κανονικότητα που θα σηματοδοτήσει η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η προσπάθεια δοκιμαστικής επιστροφής στις αγορές προς τα τέλη του 2017.

Ώθηση στην πορεία του προϋπολογισμού θα αποτελέσει και η καλή πορεία του φετινού προϋπολογισμού ο οποίος αναμένεται να κλείσει με οριακή ύφεση 0,3% του ΑΕΠ αλλά και με πρωτογενές πλεόνασμα 1,09% του ΑΕΠ διπλάσιο από το 0,5% του ΑΕΠ του στόχου του προγράμματος προσαρμογής.

Την ανατροπή των προβλέψεων για το πρωτογενές πλεόνασμα την διετία 2016 2017 έφερε η υπεραπόδοση των εσόδων τα οποία προβλέπεται να είναι υψηλότερα κατά 1,2 δις ευρώ για το 2016 φτάνοντας τα 50.477 έναντι της πρόβλεψης του προσχεδίου για έσοδα 49,2 ενώ για το 2017 η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε κατά περίπου 500 εκ ευρώ από τα 50,5 δις ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο στα 51 δις.

Το ύψος των δαπανών του ΠΔΕ για το 2017 προβλέπεται να ανέλθει στα 6.750 εκατ. ευρώ, στο ίδιο ύψος με αυτό του 2016. Οι δαπάνες αυτές, που αντιπροσωπεύουν το 3,7% του προβλεπόμενου ΑΕΠ της χώρας, κατανέμονται σε 5.750 εκατ. ευρώ για τα έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε 1.000 εκατ. ευρώ για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

Κοινωνικές παροχές

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζονται μειωμένες κατά περίπου 1,75 δις ευρώ κυρίως λόγω των εξοικονομήσεων που προκύπτουν από την πλήρη εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέσω του τομέα των δαπανών λαμβάνεται στοχευμένα μέριμνα και για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με πρώτους κοινωνικά ευάλωτους αλλά και την ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μια σειρά από παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων:

-Η πλήρης επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με πιστώσεις που φτάνουν τα 750 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.

-Η αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.

-Η πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας που θα διατίθενται κατά περίπτωση για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.

Τα νέα μέτρα

Οι καλές επιδόσεις δεν έρχονται χωρίς τίμημα αφού ο προϋπολογισμός

Οι πρόσθετες παρεμβάσεις στην φορολογία με βάση τα μέτρα που ψηφίστηκαν το 2016 και τις νέες παρεμβάσεις για το 2017 αθροίζονται σε πρόσθετες παρεμβάσεις συνολικού ύψους 2,6 δις ευρώ από τα οποία τα 2,4 δις ευρώ αφορούν την «ωρίμανση παλαιών φόρων αλλά και την επιβολή νέων – κυρίως έμμεσων – φόρων για το 2017. Αναλυτικά τα πρόσθετα έσοδα για τον επόμενο χρόνο θα προέλθουν

Από την αναμόρφωση στην φορολογία εισοδήματος ( μείωση του αφορολόγητου και αλλαγή κλίμακας) 763 εκ ευρώ

Από τις αλλαγές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης 678 εκ.ευρώ

Από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ 217 εκ ευρώ

Από την αναμόρφωση της φορολογίας οχημάτων 12,5 εκ ευρώ

Από την αναμόρφωση του ΕΦΚ καυσίμων 440 εκ ευρώ

Από την φορολογία εταιρικών οχημάτων 91 εκ ευρώ

Από το τέλος στην συνδρομητική τηλεόραση 15 εκ ευρώ

Από το τέλος σταθερής τηλεφωνίας 52 εκ ευρώ

Από την φορολογία τυχερών παιγνίων 56 εκ ευρώ

Από την φορολογία ζύθου 26 εκ ευρώ

Από την φορολογία τσιγάρων (συμβατικών  ηλεκτρονικά) 142 εκ ευρώ

Από τον ΕΦΚ στον καφέ 62 εκ ευρώ

Από φορολογικές απαλλαγές επενδυτικού νόμου -10,4 εκ ευρώ

Εξοικονόμηση 840 εκ ευρώ από το ασφαλιστικό

Από την επιβολή νέων εισφορών της τάξης του 26,95% σε ελεύθερους επαγγελματίες και την μείωση των συντάξεων προκύπτει μια πρόσθετη εξοικονόμηση από το ασφαλιστικό της τάξης των 844 εκ ευρώ από το ασφαλιστικό.

Ειδικότερα από τις συντάξεις πλην αυτών του δημοσίου προκύπτει εξοικονόμηση ύψους 440 εκ ευρώ

Από τις συντάξεις του δημοσίου προκύπτει εξοικονόμηση ύψους 120 εκ ευρώ

Από την αύξηση των εισφορών προκύπτει αύξηση εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμείο ύψους 320 εκ ευρώ

Μπορεί όπως το 2016 και του 2017 να έχουν λυθεί αλλά οι δανειστές εντόπισαν ήδη ένα κενό ύψους 600 εκ ευρώ για το 2018 . Η διαφορά αυτή σύμφωνα με την ελληνική πλευρά θα καλυφθεί με την αναθεώρηση των δαπανών (spending review) που θα γίνει σε όλα τα υπουργεία μέχρι και το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου.

Επειδή όμως το κενό έχει προκύψει από τώρα θα πρέπει και να καλυφθεί τώρα με κάποια μέτρα που θα αποδεικνύουν ότι τα 600 εκ ευρώ μπορούν να βρεθούν. Ετσι το οικονομικό επιτελείο για πρώτη φορά θα πρέπει να πάρει μολύβι και χαρτί για να υπολογίσει ξανά έσοδα και δαπάνες και να κλείσει και αυτό το κενό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα