Προϋπολογισμός: Στις Βρυξέλλες το Προσχέδιο με ανοικτό το θέμα του ΕΝΦΙΑ

Προϋπολογισμός: Στις Βρυξέλλες το Προσχέδιο με ανοικτό το θέμα του ΕΝΦΙΑ
Eurokinissi

Το σχέδιο του προϋπολογισμού που απεστάλη στις Βρυξέλλες κάνει και μια αναλυτική καταγραφή του αποτυπώματος του Ταμείου Ανάκαμψης, από φέτος μέχρι και το 2040.

Το πακέτο των μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών, που έχουν ανακοινωθεί και περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού καταγράφονται αναλυτικά στο κείμενο που εστάλη στην Κομισιόν στο πλαίσιο της πάγιας διαδικασίας που ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Βέβαια δε γίνεται, ως αναμενόταν μια συγκεκριμένη αναφορά στον ΕΝΦΙΑ, που οικοδομείται από «μηδενική βάση» και μέχρι την κατάθεση του οριστικού κειμένου για τον Προϋπολογισμό θα πρέπει να έχει «κλειδώσει» ως προς τη νέα δομή.

Επίσης, επί τάπητος των θεσμών στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης αναμένεται να μπει η αρχιτεκτονική του νέου ΕΝΦΙΑ, στη βάση των νέων αντικειμενικών και της εφαρμογής μιας νέας ενιαίας κλίμακας για κύριο και συμπληρωματικό φόρο, με περισσότερους συντελεστές για προσόψεις, παλαιότητα κτλ. Να σημειωθεί ότι στόχος της όλης προσπάθειας είναι να διασφαλιστεί η δημοσιονομική ουδετερότητα των αλλαγών και κυρίως να μην επιβαρυνθούν τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα.  Να σημειωθεί ότι με βάση το δημοσιευθέν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ελληνικό σχέδιο προϋπολογισμού γίνεται λόγος για Ανάπτυξη 6,1% εφέτος, αν και εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου παραπέμπουν σε μια πιο δυναμική πορεία. Ενδεικτικό, των συντηρητικών καταγραφών που συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο που εστάλη είναι το ότι η πρόβλεψη για την πορεία του τουρισμού κάνει λόγο για «τουλάχιστον 50%» ανάκτηση των εσόδων του 2019.

Επίσης στο κείμενο που δημοσιοποίησε η Κομσιόν προβλέπεται  πιο υψηλό πρωτογενές έλλειμμα για εφέτος και του χρόνου (7,3% του ΑΕΠ το 2021 και 1,2% το 2022 αντί 7,1% και 1,1% που προέβλεπε αντίστοιχα στο προσχέδιο πριν δύο εβδομάδες). Αυτό παραπέμπει σε συνέχιση των μέτρων στήριξης και το 2022.

Πάντως, όλα τα νέα δεδομένα καθώς και τα μέτρα έναντι των ανατιμήσεων, οι στόχοι των ελλειμμάτων και οι προβλέψεις για την Ανάπτυξη, θα εξεταστούν τα επόμενα 24ωρα από κοινού με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM) για την 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Επιπλέον, το σχέδιο που απεστάλη στις Βρυξέλλες κάνει και μια αναλυτική καταγραφή του αποτυπώματος του Ταμείου Ανάκαμψης, από φέτος μέχρι και το 2040. Ωστόσο υποσημειώνεται ότι η υλοποίηση των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ εξαρτάται και από την ταχύτητα της απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων. Επιπλέον,  στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε γίνεται λόγος για “εξωτερικούς κινδύνους” κύρια από την πορεία της πανδημίας, αλλά και των τιμών. Μάλιστα γίνεται ειδική μνεία στο αποτύπωμα που αφήνει η πληθωριστική πίεση στην ανάγκη για δαπάνες και επεκτατικές πολιτικές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα