Ραντεβού στα τυφλά

Ραντεβού στα τυφλά

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη Μέρκελ-Σαρκοζί στο Παρίσι. Σε εξέλιξη η κοινή συνέντευξη τύπου. Ηλεκτρισμένο το κλίμα στην Ευρώπη

Σε εξέλιξη η συνέντευξη τύπου του Προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ στο Παρίσι. Προηγήθηκε κρίσιμη συνάντηση σχετικά με την κρίση χρέους.

Η συνάντηση που έγινε στο γραφείο του Γάλλου Προέδρου στα Ηλύσια Πεδία, διήρκεσε δυο ώρες και στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το ζήτημα της οικονομική διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος πιέζονται να δείξουν στις χρηματαγορές ότι συμφωνούν να πράξουν περισσότερα για να ενισχύσουν την ευρωζώνη, που αντιμετωπίζει κρίσεις χρέους.

Αρκετοί ειδικοί λένε ότι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί βιώσιμη χρηματοδότηση για τις χώρες της ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγων.

Όμως το Παρίσι και το Βερολίνο αντιτίθενται σε κάτι τέτοιο και προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία της συνάντησης τονίζοντας πως τα ευρωομόλογα δεν πρόκειται να θιγούν στις συνομιλίες ενώ δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικές κινήσεις.

Ο Σαρκοζί “δεν πρόκειται να βγάλει από το καπέλο του τρεις υπέροχους λαγούς οι οποίοι θα καθησυχάσουν τις παγκόσμιες αγορές”, επισήμανε ο Αλέν Μενκ, ειδικός στην πολιτική οικονομία, μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Κρατάμε μικρό καλάθι

Ο γαλλικός τύπος σχολιάζει εκτενώς τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες δεν θα πρέπει να περιμένουμε “ενα εντυπωσιακό αποτέλεσμα” από τη συνάντηση, αποκλείοντας παράλληλα τη συζήτηση για τα ευρωομόλογα.

Αναφερόμενη στο θέμα των ευρωομολόγων η “Φιγκαρό” εξηγεί ότι η θέση της Γερμανίας σχετίζεται με το γεγονός ότι θα έχουν ένα επιτόκιο δανεισμού κοινό για όλα τα κράτη.

Κατά συνέπεια, θα είναι υψηλότερο από το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται αυτή τη στιγμή η Γερμανία.

Η Γαλλία, από την πλευρά της, έσπευσε να επιδείξει ενότητα με το Βερολίνο, σημειώνοντας χθες ότι “τα ευρωομόλογα δεν συνιστούν σήμερα την κατάλληλη απάντηση. Η έκδοση κοινών ομολόγων προϋποθέτει ένα συγκεκριμένο βαθμό οικονομικής και δημοσιονομικής ενσωμάτωσης μεταξύ των κρατών, την οποία δεν έχουμε επιτύχει”, αναφέρει ανακοίνωση του Γαλλικού προεδρικού μεγάρου.

Στοιχεία σοκ για την ανάπτυξη

Την ίδια στιγμή εντείνεται η ανησυχία για τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία της Eurostat, που έγιναν γνωστά σήμερα και δείχνουν την ανάπτυξη της ευρωζώνης να υποχωρεί, το δεύτερο τρίμηνο, στο 0,2%, από 0,8% που ήταν το πρώτο τρίμηνο, ηλέκτρισαν την ατμόσφαιρα.

Η ανάπτυξη πλησίασε το νεκρό σημείο σε Γερμανία, Ολλανδία και Ισπανία, ενώ στη Γαλλία είναι καθαρά μηδενική, με αρνητικές προβλέψεις για το ετήσιο αποτέλεσμα.

“Η ημέρα ξεκίνησε άσχημα, η δυναμική της ανάπτυξης στην ευρωζώνη παραμένει εύθραυστη, πράγμα που αναστατώνει τους επενδυτές”, σχολιάζει ο Φιλίπ Βεχτέρ, διευθυντής οικονομικών μελετών στη Natixis ( η μεγαλύτερη τράπεζα αποταμίευσης μισθωτών στη Γαλλία).

“Eίναι η ημέρα όλων των κινδύνων- αν το μήνυμα που θα βγεί από την έκβαση της συνάντησης δεν είναι αρκετά εποικοδομητικό, η αγορά θα ξυπνήσει αύριο με άγριο πονοκέφαλο”, προσθέτει.

“Τα νούμερα της Eurostat δείχνουν ότι ο σκληρός ευρωπαϊκός οικονομικός πυρήνας δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει τις αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης”, υπογραμμίζεται στην ιστοσελίδα του “Νουβέλ Ομπζερβατέρ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα