Ρέγκλινγκ: Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στο ΔΝΤ

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τάχθηκε υπέρ του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου κρατώντας κριτική στάση έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Αναφανδόν υπέρ του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, που θα αντικαταστήσει την ισχύ και την επιρροή του ΔΝΤ στην Ευρώπη τάσσεται ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στις Βρυξέλλες, με θέμα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο: Για ποιο λόγο;», European Monetary Fund: For What Purpose?”, ο Κλ. Ρέγκλινγκ λέει ούτε λίγο-ούτε πολύ ότι εξαιτίας των ελληνικών προγραμμάτων, αλλά και της κριτικής εντός του Ταμείου, η Ευρώπη δεν μπορεί να υπολογίζει στη βοήθειά του όπως στο παρελθόν.

«Η Ευρώπη έρχεται να στηριχθεί λιγότερο στο ΔΝΤ. Στην αρχή της κρίσης, το Ταμείο χρειάστηκε όχι μόνο για τα οικονομικά του αλλά και για τη μεγάλη εμπειρία του με την βοήθεια στα προγράμματα. Με την πάροδο των ετών, οι χρηματοδοτικές συνεισφορές του Ταμείου έχουν σταδιακά μειωθεί. Το ΔΝΤ συνέβαλε κατά το ένα τρίτο στην αρχή της κρίσης, αλλά μόνο ένα δέκατο στο δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα. Στο σημερινό ελληνικό πρόγραμμα, δεν έχει συνεισφέρει τίποτα μέχρι στιγμής. Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχει κριτική μέσα στο ΔΝΤ, από τα μη ευρωπαϊκά μέλη του, που λένε ότι το Ταμείο ήταν πολύ δραστήριο στην Ευρώπη. Κατά συνέπεια, η Ευρώπη μπορεί να μην είναι σε θέση να υπολογίζει στο ΔΝΤ ξανά όπως παλιά», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΜΣ.

«Πέρυσι, το EFSF και το ESM εξέδωσαν χρεόγραφα ύψους 61 δισ. ευρώ. Η πολυπλοκότητα και η ιδιαίτερα τεχνική δουλειά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία υλοποιήσαμε πέρυσι, είναι ένα άλλο παράδειγμα των δραστηριοτήτων μας στις αγορές. Με τα χρόνια, έχουμε αναλάβει πρόσθετες εργασίες. Ο ΕΜΣ τώρα συμμετέχει περισσότερο στο σχεδιασμό των οικονομικών πτυχών των προγραμμάτων. Παρακολουθούμε αν οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους με το λεγόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης. Και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που έχουμε για τις χώρες του προγράμματος είναι υπερσύγχρονη», τόνισε σε άλλο σημείο, παρουσιάζοντας τις δραστηριότητες του ΕΣΜ.

ADVERTISING

SHARE: