Ρέγκλινγκ: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

Ρέγκλινγκ: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ AP

Ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι "Η Ελλάδα μπαίνει στους τελευταίους δύο μήνες του προγράμματος και πρέπει να μείνει σταθερή στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και μετά το πρόγραμμα".

Την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του ESM τόνισε χαρακτηριστικά ότι “Η Ελλάδα μπαίνει στους τελευταίους δύο μήνες του προγράμματος, πρέπει να μείνει σταθερή στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και μετά το πρόγραμμα“.

Η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές είναι πολύ ευάλωτη, πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ, σημειώνοντας ότι οι επενδυτές μπορεί να αποθαρρυνθούν μετά το πρόγραμμα, αν υπάρξει χαλάρωση ή αναστροφή μεταρρυθμίσεων. “Φτάνουμε στην γραμμή τερματισμού. Πράγματι ήταν ένας μαραθώνιος” είπε. “Οι μεταρρυθμίσεις πολιτικά είναι παντού σε όλον τον κόσμο μη ελκυστικές. Όμως η αξιοπιστία έναντι των αγορών και εφόσον θέλει ένα κράτος να συνεχίσει να παρουσιάζει ανάπτυξη απαιτεί δημοσιονομική σύνεση” πρόσθεσε.

Προανήγγειλε μάλιστα σφικτή εποπτεία μετά το τέλος του προγράμματος λόγω του ύψους των ευρωπαϊκών δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα αλλά και της επικείμενης ελάφρυνσης του χρέους.

Για τον τραπεζικό τομέα τόνισε ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει μειώσει την εξάρτησή του από τον ELA κάτω από 10 δισ. ευρώ αλλά παραμένει να λυθεί το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια.

Σχετικά με την υποδόση του ενός δισ. που εκκρεμεί από τον Ιανουάριο, δήλωσε αισιόδοξος ότι στη συνεδρίαση του ΔΣ του ESM θα υπάρξουν όλα τα στοιχεία ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση.

 Σε ότι αφορά στη λύση που ετοιμάζεται για το χρέος, τόνισε ότι συζητούνται λύσεις που αφορούν στην επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF και  την αποπληρωμή “ακριβού” χρέους της απόδοσης στην Ελλάδα των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA SNP’s) “ώστε να καταλήξουμε σε μια τελική λύση στο Eurogroup στις 21 του μήνα”, και έκανε λόγο μάλιστα για μεγαλύτερη ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους.

“Η τελική και ουσιαστική εκταμίευση είναι αυτή της τέταρτης αξιολόγησης” εξήγησε. “Τα λεφτά θα χρησιμοποιηθούν για τα ταμειακά διαθέσιμα και θα καλύψουν διάστημα πολύ μεγαλύτερο από τους 12 μήνες αναγκών της Ελλάδας. Αυτό θα καθησυχάσει τους επενδυτές.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα