Κορονοϊός: Θέμα ημερών η κατάθεση της ρύθμισης για τις οφειλές που ανεστάλησαν

Κορονοϊός: Θέμα ημερών η κατάθεση της ρύθμισης για τις οφειλές που ανεστάλησαν
Ουρά για οφειλές Eurokinissi

Έρχεται η ρύθμιση οφειλών για επιχειρήσεις που ανέστειλαν την λειτουργία τους ή περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων λόγω σημαντικής μείωσης του τζίρου.

Θέμα λίγων ημερών θεωρείται η κατάθεση στην Βουλή της ευνοϊκής ρύθμισης από 12 έως 24 δόσεων συσσωρευμένων οφειλών οι οποίες ανεστάλησαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊου.

Πρόκειται για υποχρεώσεις συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ από πληρωμές, οι οποίες ανεστάλησαν από το ΥΠΟΙΚ το διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου και με τη ρύθμιση που έρχεται θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από το 2021.

Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις που ανέστειλαν την λειτουργία τους ή περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων λόγω σημαντικής μείωσης του τζίρου, καθώς το δικαίωμα ένταξης στην ρύθμιση έχουν και οι εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών.

Δεν αποκλείεται ωστόσο να ενταχθούν και άλλες οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Ιούνιο και μετά (οι υποχρεώσεις δεν ήταν σε αναστολή και καταβάλλονται κανονικά) και οι υπόχρεοι δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν εξαιτίας των χαμηλών τζίρων των επιχειρήσεων τους.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση μετά το τέλος των αναστολών (στα τέλη Οκτωβρίου) υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές, τακτικές (ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.ά.) και έκτακτες (φόρος κληρονομιάς), καθώς και τις δόσεις ρυθμίσεων των οποίων η πληρωμή έχει ανασταλεί.

Τι προβλέπει η κάθε ρύθμιση

Θα προβλέπει τη ρύθμιση του συνόλου των οφειλών σε 12 άτοκες ή 24 δόσεις με επιτόκιο που θα κυμαίνεται από 2 έως και 2,5% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέγει ο φορολογούμενος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών από 24 έως και 48 δόσεις έχει σήμερα επιτόκιο κοντά στο 4,5%. Ένα δεύτερο ευεργέτημα είναι ότι η αποπληρωμή των οφειλών αυτών θα έχει περίοδο χάριτος μέχρι και το τέλος του χρόνου. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2021 και η συνολική οφειλή θα εξοφληθεί ως το τέλος του επόμενου χρόνου για τον φορολογούμενο που θα επιλέξει έως 12 δόσεις και μέχρι και το τέλος του 2022 για όσους επιλέξουν έως και 24 δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό να υπάρχει κλιμάκωση του αριθμού των δόσεων ανάλογα με το ύψος της συνολικής οφειλής αλλά και το ύψος της ζημιάς που έχει υποστεί ο κάθε δικαιούχος της ρύθμισης. Παράλληλα λόγω της κατάστασης θα υπάρχουν πιο ελαστικοί όροι σε ότι αφορά την αποπληρωμή των δόσεων ώστε ο οφειλέτης να έχει όλα τα περιθώρια να μην τεθεί εκτός ρύθμισης με ευνόητες συνέπειες.

Ειδική πρόβλεψη

Θα υπάρχει επίσης ειδική πρόβλεψη για όσους μέχρι και τον Φεβρουάριο ήταν ενταγμένοι στην ρύθμιση των 120 δόσεων ή των 100 δόσεων και από τον Μάρτιο δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις τους λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα υποβληθούν σε ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τον Ιανουάριο του 2021 ενώ τα στοιχεία για την μείωση του τζίρου ή των εισοδημάτων θα ανακτώνται αυτόματα από την ΑΑΔΕ με έγκριση του φορολογούμενου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version