Κανένας κίνδυνος για την επάρκεια καυσίμων στη χώρα

Κανένας κίνδυνος για την επάρκεια καυσίμων στη χώρα
ΣΤΕΓΝΩΣΑΝ ΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΑΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΒΕΝΖΙΝΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΘΗΚΑΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΥΡΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Phasma

Δημοσιεύματα περί σχεδίου για εξασφάλιση της επάρκειας καυσίμων στη χώρα τους επόμενους 9 μήνες, σε περίπτωση Grexit. Για "πάγια τακτική" κάνει λόγο ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ

Με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους, φαίνεται πως η κυβέρνηση παίρνει κάθε δυνατό μέτρο για να οχυρωθεί σε περίπτωση που το δύσκολα δεν έχουν έρθει ακόμη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νέων της Παρασκευής πως ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης έδωσε εντολή στα Ελληνικά Πετρέλαια να εκπονήσουν σχέδιο εκτάκτου ανάγκης σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Στην πραγματικότητα εκείνο που προβλέπεται είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη διάρκεια παράτασης επάρκειας της χώρας σε καύσιμα, μέσα από ένα σχέδιο τριών φάσεων που μπορεί να τροφοδοτεί τη χώρα για εννιά μήνες αξιοποιώντας ουσιαστικά όλα τα “ατού” της ΕΛΠΕ

Το πρώτο στάδιο – Σε πρώτη φάση, η ΕΛΠΕ θα ξοδέψει τα αποθέματα ασφαλείας που διαθέτει η χώρα, ως μέλος της Ευρώπης και όπως το προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία. Αυτό το αποθεματικό ασφαλείας επαρκεί για διάστημα 90 ημερών ή αλλιώς για τρεις μήνες από τη θέση του σε εφαρμογή.

Το δεύτερο στάδιο – Τα ελληνικά πετρέλαια θα αξιοποιήσουν ποσότητες πετρελαίου που αντιστοιχούν σε μελλοντικά συμβόλαια αργού πετρελαίου και τα οποία μπορούν να διευρύνουν επιπλέον τρεις μήνες την επάρκεια της αγοράς σε καύσιμα.

Τ ο τρίτο στάδιο – Εφόσον έχουν αξιοποιηθεί οι παραπάνω πόροι και η χώρα μπορεί να εφοδιάζεται για έξι μήνες, το τρίτο και τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει τη δυνατότητα αγοράς αργού πετρελαίου και την αποπληρωμή τους όχι σε χρήματα αλλά σε άλλα ισοδύναμης αξίας καύσιμα. Προϊόντα δηλαδή που θα διυλίζουν τα ΕΛΠΕ και θα τα μεταπωλούν στις εταιρείες που τους προμηθεύουν με το αργό.

Γρηγόρης Στεργιούλης: “Καμία εταιρεία δεν προγραμματίζει μόνο για 3 μήνες”

Η διασφάλιση επάρκειας καυσίμων πέραν των 90 ημερών που προβλέπει ο νόμος και η σχετική Κοινοτική Οδηγία αποτελεί πάγια τακτική των Ελληνικών Πετρελαίων, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα.

“Καμία εταιρία δεν προγραμματίζει μόνο για τους επόμενους τρεις μήνες”, ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Στεργιούλης.

Η τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας, ικανών να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας για διάστημα 90 ημερών είναι υποχρεωτική για όλες τις χώρες της ΕΕ με βάση Κοινοτική Οδηγία. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Στεργιούλη ο οποίος βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα αποτελεί πάγια τακτική των ΕΛΠΕ να κατέχουν συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης πετρελαίου, πέραν των τριών μηνών.

Τέλος, η πρακτική της εισαγωγής αργού έναντι πληρωμής με έτοιμα προϊόντα αντί για ρευστό, δεν είναι μηχανισμός που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς σε καύσιμα αλλά έχει χρησιμοποιηθεί διεθνώς σε περιπτώσεις έλλειψης ρευστότητας.

Ο κ. Στεργιούλης τονίζει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα επάρκειας καυσίμων και ότι το διυλιστήριο Ασπροπύργου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης (στο πλαίσιο των οποίων συνέβη το τραγικό δυστύχημα με τέσσερις νεκρούς εργαζόμενους), σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία.

(Πηγή: Τα ΝΕΑ, ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα