Σχέδιο που μας σπρώχνει σε “επιλεκτική χρεοκοπία”

Σχέδιο που μας σπρώχνει σε “επιλεκτική χρεοκοπία”
Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κέντρο, συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, δεξιά και την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αριστερά, στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2011. (EUROKINISSI // ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ / ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΓΚΑΣ) ** Ελεύθερη η χρήση για μη εμπορικούς σκοπούς. ** Eurokinissi

Στο τραπέζι το ενδεχόμενο "επιλεκτικής χρεοκοπίας" για την Ελλάδα. Ο επικεφαλής του Eurogroup δεν απέκλεισε κάτι τέτοιο, επισημαίνοντας ότι πρέπει να βρεθεί συνολική λύση και ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί. Εσπευσμένα στις Βρυξέλλες ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Ράπανος (Vids)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες για την απόφαση που θα ληφθεί για την Ελλάδα.

Επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει πιθανότητα εισαγωγής τραπεζικού φόρου για τη χρηματοδότηση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε να αποφευχθεί μια “στάση πληρωμών” της Ελλάδας, κάτι που, όπως ανέφερε, δεν μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο.

Η Ευρωζώνη χρειάζεται μια συνολική λύση για την κρίση στην Ελλάδα που θα πρέπει να περιλαμβάνει και την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

“Πρέπει να αρθρώσουμε μια συνολική λύση σήμερα, ωστόσο, το Eurogroup θα πρέπει να κάνει την τεχνική εργασία στη συνέχεια με τρόπο ώστε να μην χρειάζεται να συναντιόμαστε κάθε δύο εβδομάδες για να προσθέτουμε νεα στοιχεία”, είπε.

“Μια συνολική λύση πρέπει να περιλαμβάνει την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα”, συμπλήρωσε. Ερωτηθείς για τον τραπεζικό φόρο, σημείωσε πως “δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία για το θέμα”.

Ο επικεφαλής του Eurogroup δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η λύση για την Ελλάδα να οδηγήσει σε υποβάθμιση σε καθεστώς “επιλεκτικής χρεοκοπίας”, ωστόσο τόνισε ότι “πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί”.

Σύμφωνα με το Blοomberg, δήλωσε πως “δεν είμαι υπεύθυνος για να εξηγήσω αν ναι ή όχι θα υπάρξει “επιλεκτική χρεοκοπία”. Ποτέ δεν μπορείς να αποκλείσεις αυτή την πιθανότητα, αλλά πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί αυτή η πιθανότητα”.

Η ιδέα του φόρου επικρίθηκε έντονα από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες τον χαρακτήρισαν ως άδικο μέτρο, καθώς θα επιβαλλόταν σε όλες τις τράπεζες, ανεξαρτήτως από την έκθεσή τους ή μη στην Ελλάδα.

Μάλιστα, είχαν προειδοποιήσει για μηνύσεις σε περίπτωση που εφαρμοζόταν ο φόρος.

Στη Σύνοδο Κορυφής, που ξεκίνησε στις 14:35 ώρα Ελλάδος, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των τραπεζών, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόσεφ Άκερμαν και ο διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas, Μποντουάν Προ.

Συνάντηση Παπανδρέου με Μέρκελ – Σαρκοζί

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικαλά Σαρκοζί, συμμετέχει από κάποιο σημείο και μετά στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στην οποία παρίσταται και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται προσπάθεια σύμφωνα με πληροφορίες να διευκρινισθούν οι “γκρίζες ζώνες” σε συγκεκριμένα σημεία των προτάσεων Γαλλίας και Γερμανίας αν και η ακριβής  εικόνα παραμένει συγκεχυμένη.

“Παρουσιάσαμε λεπτομερώς στον Tρισέ το σχέδιο για την Ελλάδα”, διαρρέει η Γερμανική πλευρά, τη στιγμή που η Μέρκελ εκτιμά ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το νέο πακέτο της Ελλάδας. Ο DJ σημειώνει μάλιστα πως η κρατική βοήθεια για την Ελλάδα θα παραταθεί για τουλάχιστον 15 χρόνια.

Η κατάσταση περιπλέκεται από τα σενάρια επιλεκτικής χρεοκοπίας, ενώ γερμανικές πηγές και τράπεζες διαρρέουν ότι το Βερολίνο θα δεχόταν αυτή τη λύση για την Ελλάδα.

Η αρχικά τριμερής συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί – Παπανδρέου εξελίχθηκε σε μίνι σύνοδο κορυφής με την προσθήκη του Προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπει, του Προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ,του Προέδρου της Κομισιον, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του Προέδρου του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Μέρκελ: Θα χτυπήσουμε τα προβλήματα στη ρίζα τους

Πεπεισμένη ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα είναι εποικοδομητική η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι κάποιες προεργασίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία, σε στενή συνεργασία με το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.

“Συζητήσαμε εκτενώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ και ακούσαμε και τις δικές του απόψεις. Στη σημερινή σύνοδο κορυφής του Eurogroup θα συζητήσουμε το επόμενο σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, στέλνοντας έτσι ένα σημαντικό μήνυμα”, υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες.

Αποφασισμένη για δραστικές λύσεις, η Άγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι “με αυτό το πρόγραμμα θέλουμε να χτυπήσουμε τα προβλήματα στη ρίζα τους”. “Αυτό σημαίνει ότι η βιωσιμότητα του χρέους πρέπει να ενισχυθεί και πάνω απ’ όλα να προωθηθεί η ανταγωνιστικότητα -αυτές είναι οι δύο αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες της ευρωζώνης”, τόνισε.

“Είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε μια καλή λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη” δήλωσε από την πλευρά του, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Εσπευσμένα στις Βρυξέλλες Προβόπουλος και Ράπανος

Με τις εξελίξεις να τρέχουν, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κάλεσε εσπευσμένα στις Βρυξέλλες τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, και τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλη Ράπανο, προκειμένου να συνδράμουν συμβουλευτικά στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Βασικό σενάριο το οποίο έχει τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι αυτό που προβλέπει την επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2010, για διάρκεια που θα κυμαίνεται από 15 έως και 30 χρόνια, με επιτόκιο που το ύψος του δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Μεταξύ άλλων εξετάζεται η επαναγορά ομολόγων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης EFSF. Στόχος του σχεδίου που τίθεται στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής είναι η μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας σε επίπεδα που θα το καθιστούν βιώσιμο.

Βινς Κέιμπλ: Είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει

Από το Λονδίνο, ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας, η οποία δε συμμετέχει στην ευρωζώνη, Βινς Κέιμπλ δήλωσε ότι η Ελλάδα “ξεκάθαρα αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος της” και ότι οι χώρες της Ευρωζώνης στη σημερινή τους Σύνοδο πρέπει να το αποδεχθούν.

“Είναι σαφές ότι έχει χρεοκοπήσει. Αυτό είναι σαφές εδώ και κάποιο καιρό και οι χώρες της Ευρωζώνης δεν μπορούν να αγνοήσουν το πρόβλημα. Πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ένα μέρος του χρέους (πρέπει να) παραγραφεί”, υποστήριξε.

Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν επισήμανε από την πλευρά του ότι η σημερινή σύνοδος είναι σημαντική και για το ευρώ. “Το ευρώ είναι μόνο τόσο σταθερό όσο και ο πιο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας”, τόνισε.

“Δεν αναμένω ότι θα τα λύσουμε όλα σήμερα, αλλά θα σημειώσουμε σημαντικές προόδους όσον αφορά την στέρεη βοήθεια για την Ελλάδα”, είπε.

Γιαν Κις ντε Γέγκερ: Δυνατή μια επιλεκτική χρεοκοπία

Στο μεταξύ, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γέγκερ δήλωσε ότι μια επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας είναι δυνατή, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση της κρίσης χρέους της χώρας.

Μιλώντας στην ολλανδική Βουλή, ο Γιαν Κις ντε Γέγκερ ανέφερε ότι εξετάζεται ακόμα ένα ευρύ φάσμα επιλογών για το πώς οι τράπεζες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, περιλαμβανομένης της ανταλλαγής υφιστάμενων ομολόγων σε τιμή κάτω από την ονομαστική αξία τους, με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας.

“Η απαίτηση να αποφευχθεί μια επιλεκτική χρεοκοπία εγκαταλείφθηκε. Μπορούμε να συνεχίσουμε να συζητάμε για το σχέδιο (συμμετοχής) των τραπεζών, που παραμένει εμπιστευτικό. Αλλά το σχέδιο έχει τις επιλογές που μόλις περιέγραψα, διάφορες επιλογές. Όμως θα οδηγήσει στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα”, σημείωσε.

Αποδοχή επιλεκτικής χρεοκοπίας από ΕΚΤ

Γερμανικές κυβερνητικές και τραπεζικές πηγές δήλωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αποδεχόταν την επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ανέφεραν ότι η επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να συντελεστεί εάν για παράδειγμα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) χρησιμοποιείτο για την χρηματοδότηση της επαναγοράς του ελληνικού χρέους.

ΕΕ: Κίνδυνος στάσης πληρωμών από τη συμφωνία

Το σχέδιο συμφωνίας της σημερινής (21/7) Συνόδου Κορυφής προβλέπει περικοπή του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και κινδυνεύει να συνεπάγεται “στάση πληρωμών”, δήλωσε διπλωματική πηγή.

Επί του σχεδίου, “θα πρέπει να συμφωνήσουν οι εταίροι ως προς το σύνολο σχεδόν των σημείων”, προσέθεσε η πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το εάν οι προτεινόμενες λύσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και του ύψους των επιτοκίων που πρέπει να πληρώνει η χώρα, η διπλωματική πηγή δήλωσε “ναι”.

“Υπάρχουν λύσεις που είναι πιθανόν να ερμηνευθούν ως στάση πληρωμών από τους οίκους αξιολόγησης”, τόνισε ο διπλωμάτης, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι η στάση πληρωμών “δεν κηρύσσεται από τα κράτη”.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε απειλήσει ότι, σε περίπτωση στάσης πληρωμών από την Ελλάδα δεν θα δεχόταν πλέον ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση δανειοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, και ιδιαίτερα των ελληνικών τραπεζών.

Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, συμμετοχή η οποία “μέχρι στιγμής δεν έχει αποτιμηθεί”, δήλωσε πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

“Υπάρχει ένα φάσμα επιλογών που έχει αφεθεί στην πρωτοβουλία των ιδιωτών πιστωτών”, δήλωσε η ίδια πηγή, αναφερόμενη στην δυνατότητα ανανέωσης της δανειοδότησης της Ελλάδας όταν λήξουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, αλλά επίσης και στην ανταλλαγή ομολόγων που βρίσκονται σε κυκλοφορία με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα