Σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για μεγάλες επιχειρήσεις και ιδιώτες

Σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για μεγάλες επιχειρήσεις και ιδιώτες
Πολίτες με μασκα στην Αθήνα εν καιρώ πανδημίας eurokinissi

Ευρεία σύσκεψη το μεσημέρι του Οικονομικού Επιτελείου με τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης για να κλείσουν οι τελευταίες λεπτομέρειες του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Τα βασικά βήματα και οι προϋποθέσεις.

Τα τελευταία «κομμάτια ενός δύσκολου πάζλ» προκειμένου να υλοποιηθεί μία εκ των βασικών μεταμνημονικών δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους Θεσμούς και να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, βάζουν σήμερα σε σχετική τηλεδιάσκεψη το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι των τραπεζών και των Εταιρειών Διαχείρισης.

Συγκεκριμένα για το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί σύσκεψη τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο και τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση. Η σύσκεψη, όπως κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα, είναι προγραμματισμένη προκειμένου να καταγραφεί η πρόοδος των παραδοτέων μέχρι 28 Φεβρουαρίου και ενόψει της έναρξης ισχύος της πρώτης φάσης του Πτωχευτικού νόμου την 1η Μαρτίου. Σημειώνεται ότι για τις μικρότερες και τις ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και για τα φυσικά πρόσωπα, ο νέος πτωχευτικός νόμος θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αποτελεί από τα βασικά κομμάτια του νέου Πτωχευτικού κώδικα ο οποίος θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση από την 1η Ιουνίου. Στην ουσία αποτελεί την τελευταία ευκαιρία πριν μία εταιρεία οδηγηθεί σε πτώχευση και στη λεγόμενη δεύτερη ευκαιρία. Η διαδικασία του εξωδικαστικού αφορά μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 700.000 ευρω και τουλάχιστον 10 εργαζόμενους και θα περιλαμβάνει έξι στάδια. Σε αυτόν μπορούν να υπαχθούν και ιδιώτες με ανάλογα υψηλό εισόδημα. Απαραίτητες προϋποθέσεις αποτελούν η συμφωνία τουλάχιστον του 60% των πιστωτών και η έκθεση βιωσιμότητα της επιχείρησης μετά τη ρύθμιση του χρέους της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών θα δίνεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα να συμβιβαστούν ακόμη και με κούρεμα του χρέους τους και έτσι να αποπληρώσουν τους πιστωτές τους. Σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγούνται σε πτώχευση και στη λεγόμενη 2η ευκαιρία. Ειδοποιός διαφορά για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες είναι ο διαχωρισμός της περιουσίας όσων ασκούν διοίκηση στην εταιρία (εκτελεστικά μέλη δ.σ.) με την περιουσία της ίδιας της εταιρίας.

Ας σημειωθεί ωστόσο πως τα ενέχυρα και η περιουσία της εταιρίας ή του ιδιώτη κατευθύνει και τις ευχέρειες του συμβιβασμού. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει αρκετά κοινά αλλά και κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον παλιό εξωδικαστικό συμβιβασμό που διενεργούσαν οι επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, τα έξι βήματα μέσα από τα οποία κάθε επιχείρηση μπορεί να επιδιώξει εξωδικαστικό συμβιβασμό έχουν ως εξής:

1ο στάδιο

Οι οφειλέτες επισκέπτονται στην πλατφόρμα του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά το ιδιωτικό χρέος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και μέσω της αίτησής τους ορίζεται κατ αρχήν εμπειρογνώμονας προκειμένου είτε να συνδιαμορφώσει το επιχειρησιακό σχέδιο με την επιχείριση είτε για να ελέγξει το business plan το οποίο υποβάλει η ίδια η εταιρία και το οποίο έχει καταρτίσει νωρίτερα. Το επιχειρησιακό σχέδιο αποτελεί και τη βάση για τη μετέπειτα διαπραγμάτευση καθώς θα πρέπει καταρχάς να «πείθει» για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

2ο στάδιο

Το business plan ελέγχεται διορθώνεται και εγκρίνεται μιας και πρέπει να παρακολουθεί τα όσα το θεσμικό για το αν παρέχει τα εχέγγυα που ζητάει το θεσμικό πλαίσιο.

Η εταιρία πρέπει να κριθεί βιώσιμη μέσα από το επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου να καταρτιστεί και το πλάνο συμβιβασμού με τους πιστωτές της. Ένα τέτοιο πλάνο μπορεί να προβλέπει κούρεμα, αποπληρωμή σε δόσεις, οικειοθελή εκχώρηση περιουσιακών στοιχείων κλπ. Οι επιχειρήσεις εισέρχονται στο τρίτο στάδιο της διαδικασίας αφού με τη σφραγίδα του εμπειρογνώμονα η εξυγίανση μπορεί να προχωρήσει και η επιχείρηση κριθεί βιώσιμη.

3ο στάδιο

Εκδίδεται πόρισμα που περιέχει όλες τις λεπτομέρειες της εξυγίανσης και δι αυτού του τρόπου επικυρώνεται το business plan της επιχείρησης προκειμένου να εφαρμοστεί.

4ο στάδιο

Το πόρισμα αναρτάται στην πλατφόρμα και οι πιστωτές καλούνται να το δεχθούν και να το ψηφίσουν ή να το απορρίψουν και να το καταψηφίσουν. Ως πιστωτές νοούνται οι τράπεζες και το Δημόσιο αλλά και κάποιοι μεγάλοι προμηθευτές ιδιώτες οι οποίοι διακρατούν πάνω από το 5% του χρέους μιας επιχείρησης. Οι όροι της εξυγίανσης πρέπει να γίνουν αποδεκτοί από εκείνους που κατέχουν το 60% του χρέους της εταιρίας. Τότε και οι λοιποί θα υποχρεωθούν να δεχθούν τη λύση.

5ο στάδιο

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μαζί με το αποδεκτό business plan, καταλήγει στα χέρια της Δικαιοσύνης η οποία,

α. καλείται να επικυρώσει τη διαδικασία

β. υποχρεώνει και τους υπόλοιπους πιστωτές να δεχθούν τους ίδιους όρους με το 60% τουλάχιστον που ψήφισε υπέρ του πλάνου.

Τότε και μόνον τότε το πλάνο μπορεί να μπει σε εφαρμογή. Επειδή τα χρέη είναι συνήθως μεγάλα η επικύρωση ενός δικαστηρίου απαλλάσσει τους πιστωτές που τυχόν κούρεψαν το χρέος από μελλοντική κριτική ή μελλοντικές ευθύνες.

6ο Στάδιο

Μετά από όλα αυτά καταρτίζεται η σχετική σύμβαση που περιέχει όλους τους όρους του business plan και της αποδοχής των πιστωτών. Η σύμβαση συνυπογράφεται από την εταιρία και τους πιστωτές της και η οποία τηρείται απαρέγκλιτα από την εταιρία αλλιώς εκείνη οδηγείται άμεσα σε πτώχευση.

Σκοπός του νέου πτωχευτικού κώδικα είναι να μειωθεί ο αριθμός των εταιρειών που, ενώ τελούν σε παύση πληρωμών και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, εξακολουθούν να λειτουργούν παρασιτικά (εταιρείες-ζόμπι), προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας και ενισχύοντας την παραοικονομία. Η ευθύνη, μάλιστα, επεκτείνεται και στα πρόσωπα που επηρέασαν τα μέλη της διοίκησης για τη μη έγκαιρη υποβολή της αίτησης.

Σημειώνεται ότι ο νόμος προβλέπει και την απαλλαγή ευθυνών για τα μέλη διοίκησης των νομικών προσώπων που θα πτωχεύουν. Επιλύεται, έτσι, ένα διαχρονικό πρόβλημα με την ευθύνη των διοικούντων, οι οποίοι εξακολουθούσαν να ευθύνονται για τις οφειλές της επιχείρησης, ακόμα και μετά την πτώχευσή της. Πλέον, με το νέο πλαίσιο, επέρχεται απαλλαγή των διοικούντων του νομικού προσώπου που πτώχευσε, εντός τριών ετών από την αίτηση για πτώχευση ή δύο ετών από την κήρυξη πτώχευσης (όποιο επέλθει νωρίτερα).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version