Σε ετοιμότητα οι Servicers για τον κίνδυνο νέων κόκκινων δανείων

Σε ετοιμότητα οι Servicers για τον κίνδυνο νέων κόκκινων δανείων
Ακίνητα στην Αθήνα INTIME NEWS

Δεν προκύπτει μέχρι στιγμής νέο κύμα κόκκινων δανείων, τονίζουν οι μεγάλοι Servicers που αναμένουν σημαντικά αποτελέσματα από τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Θετικές οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων. Σε εγρήγορση ΤτΕ.

Καθησυχαστικοί σε ότι αφορά τις συνέπειες του πολέμου στα Ουκρανία και των πληθωριστικών πιέσεων στα χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων εμφανίστηκαν στο 4ο NPL Summit οι «μεγάλοι» Servicers της ελληνικής αγοράς, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα ως ένα εξαιρετικό εργαλείο που θα αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Παράλληλα εξέφρασαν τις θετικές προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων και τις κατηγορίες με το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ωστόσο η Υποδιοικήτρια της ΤτΕ, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο 4ο NPL Summit χαρακτήρισε την τρέχουσα περίοδο ως μια συγκυρία με προκλήσεις και αβεβαιότητα. “Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος ανέκαμπτε, αλλά εξωγενείς παράγοντες, όπως η εισβολή της Ρωσίας συνέβαλε στην αύξηση των πιέσεων και σε στασιμοπληθωρισμό, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένα περιβάλλον με περίπλοκα χαρακτηριστικά. «Αναμένεται με τις δράσεις και τις ενέργειες εξυγίανσης να επιτευχθεί μονοψήφιο ποσοστό μείωσης ΝPE για όλες τις συστημικές στο τέλος του έτους κι έτσι να πετύχουμε τον μ.ο. της Ευρώπης. Το απόθεμα των κόκκινων δανείων παραμένει υψηλό και υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα. Αν η γεωπολιτική κρίση κλιμακωθεί ίσως δούμε νέα κόκκινα δάνεια. Υπάρχει βάσιμη πηγή ανησυχίας». «Ως ΤτΕ δεν εφυσηχάζουμε και παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Η ταχεία και πλήρης αποτύπωση των νέων μη εξυπηρετούμενων αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τις τράπεζες».

Χωρίς νέα κόκκινα δάνεια μέχρι στιγμής

Στο ρόλο των Servicers για την ουσιαστική λύση του προβλήματος των κόκκινων δανείων στην οικονομία αναφέρθηκε μιλώντας στο 4th NPL Summit, ο κ. Τάσος Πανούσης, Διευθύνων Σύμβουλος, doValue Greece & Πρόεδρος Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια & Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ). «Τα προβληματικά δάνεια που φεύγουν από τις τράπεζες δεν εξαφανίζονται, παραμένουν στην οικονομία. Παραμένουν βάρος. Τα νοικοκυριά συνεχίζουν να έχουν οφειλές όπως και οι επιχειρήσεις, και όσοι βαρύνονται βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος. Αυτό αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτός είναι ο ρόλος μας ως servicers ώστε να λειτουργήσουμε ως καταλύτης στο ζήτημα των προβληματικών δανείων για να λυθεί το πρόβλημα από την ρίζα» τόνισε. Παράλληλα ανέφερε: «Δίνουμε βιώσιμες λύσεις, βοηθώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις ή ολοκληρώνουμε γρήγορα την εκκαθάριση. Η εξεύρεση βιώσιμης λύσης είναι πρωταρχικής σημασίας. Ρυθμίσαμε περισσότερα από 160.000 δάνεια με αξία πάνω από 5,5 δισ. ευρώ. Οι λύσεις περιελάμβαναν και άφεση χρέους. Προχωρήσαμε σε χιλιάδες ρυθμίσεις, αν ο δανειολήπτης μπορούσε να ανταποκριθεί με βιώσιμο τρόπο”.

Από την πλευρά του ο κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Cepal Group χαρακτήρισε τον εξωδικαστικό μηχανισμό ως ένα πρωτοπόρο πλαίσιο που σύντομα θα δώσει αποτελέσματα. «Φτιάξαμε κάτι που δεν υπάρχει, μια πλατφόρμα που το σύνολο του συστήματος δίδει λύσεις. Αποτελεί όπλο στη διαχείριση των δανείων. Κατ’ ουσία τώρα θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα». Ως CEPAL διαχειριστήκαμε 4 συναλλαγές του ΗΡΑΚΛΗ και είμαστε σε θέση να πούμε ότι το 2021 κλείσαμε όλες τις τιτλοποιήσεις. Το διαθέσιμο εισόδημα είναι ένα στοιχείο που πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί. Προς ώρας δεν παρατηρούμε κάτι που να μας φοβίσει. Φέτος θα δούμε 40.000-50.000 πλειστηριασμούς.

Καθησυχαστική για τις συνέπειες της κρίσης στα χαρτοφυλάκια NPLs εμφανίστηκε μιλώντας στο ίδιο συνέδρια, η Αλεξάνδρα Φατσέα, Γενική Διευθύντρια Λιανικής, SB & AGRI Recovery, της Intrum Hellas. «Η Intrum δεν βλέπει κάτι δυσοίωνο προς ώρας, και μέχρι στιγμής οι οποίοι προβληματισμοί δεν μεταφράζονται για κάτι επικίνδυνο. «Λειτουργούμε με βάση το βασικό σενάριο που σχεδιάσαμε στις αρχές της χρονιάς, βλέπουμε το αισιόδοξο για το μέλλον και είμαστε προετοιμασμένοι και για το δυσμενές σενάριο». Η κυρία Φατσέα τόνισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, με το νόμο 4738/20, υπάρχει ένα πλαίσιο που μπορεί να λειτουργήσει πολύ αποτελεσματικά ενώ ειδικά ο πυλώνας του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι σε πλήρη ετοιμότητα και παράγει ήδη βιώσιμες λύσεις.

Στην ύπαρξη σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος για την δευτερογενή αγορά NPLs αναφέρθηκε ο Νίκος Βαρδαραμάτος, Διευθύνων Σύμβουλος, Quant Master Servicer. Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την δευτερογενή αγορά, στην οποία θα εισέλθουν νέοι επενδυτές. “Μέχρι σήμερα 50-60.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Είναι πρόκληση το πως θα τρέξει το συγκεκριμένο πλαίσιο”.

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για το real estate

Κατά την διάρκεια του 4ου NPL Forum οι ομιλητές αναφέρθηκαν και στις προοπτικές της εγχώριας αγοράς ακινήτων, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί ο πόλεμος στην ουκρανία, στο επενδυτικό ενδιαφέρον που συγκεντρώνει, ειδικά ο κλάδος εμπορικών ακινήτων, των logistics και των ξενοδοχείων αλλά και το παθογενειών της σχετικής ελληνικής νομοθεσίας.

Η Λίλα Πατεράκη, Chief Real Estate Services Officer, doValue Greece, διέκρινε μεγάλες αλλαγές στην αγορά πλειστηριασμών, ιδιαίτερα μετά την καθιέρωση του e-auction που καθιστά “πιο αδιάβλητη τη διαδικασία. Τα τελευταία χρόνια με τη νομοθεσία γίνεται πιο διαφανές, πιο κατανοητό τι είναι ένα ακίνητο πλειστηριασμού. Όπως είπε “όσο οι servicers γίνονται πιο ενεργοί και όσο αυξάνονται τα προϊόντα τους, τόσο περισσότερες λύσεις βρίσκουν οι δανειολήπτες και τελικά καταφέρνουν να πρασινίσουν περισσότερα δάνεια.

Σχετικά με τους κλάδους που φαίνονται να έχουν ανάπτυξη η κα Πατεράκη έδωσε έμφαση στις λεγόμενες υποκατηγορίες. “Στα ξενοδοχεια πχ βλέπουμε ενδιαφέρον για πιο μεμονωμένες μονάδες και όχι massive γιατί οι μεγάλες είναι πιο επιρρεπείς σε lockdowns. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την κατοικία, κερδίζουν έδαφος το student housing ή το senior housing”.

Ο κ. Κωνσταντίνος Γεωργιάκος, γενικός διευθυντής, Intrum Hellas REO Solutions, ανέφερε την εκτίμησή του ότι η κρίση και ο πόλεμος θα επιβραδύνουν κάποια θέματα. “ Ήδη έχει μπει ένα στοπ στις κατασκευές. Ωστόσο οι τράπεζες έχουν αυξήσει την παροχή ρευστότητας και πέραν των ιδιωτών και οργανισμών ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση και από funds που θέλουν να αγοράσουν χαρτοφυλάκια με οικιστικά ακίνητα. Αναλύοντας την αγορά των logistics, ανέφερε ότι αναπτύχθηκε αρκετά ακόμη και εν μέσω πανδημίας, καθώς ενισχύθηκε η τάση του online shopping.

Σε ερώτηση σχετικά με τους κλάδους που διαφαίνεται να προσελκύουν περισσότερο ενδιαφέρον, αναφέρθηκε στα οικιστικά ακίνητα και την τουριστική κατοικία. “Υπάρχει έδαφος για ανάπτυξη του Medical Tourism, κέντρων retirement homes” είπε χαρακτηριστικά, ενώ ένας άλλος κλάδος που γνωρίζει άνθιση είναι τα logistics αλλά και τα ξενοδοχεία.

Ο Γιώργος Μαντζαβινάτος, Chief Executive Officer, QRES ανέφερε αρχικά «βλέπουμε μια αγορά που δέχεται μια μεγάλη πίεση από τη δεκαετή ύφεση, την πανδημία, τον πόλεμο, τον πληθωρισμό. Εκτίμησε δε ότι “πρέπει να βγει στην αγορά μεγάλο νούμερο ακινήτων προς διάθεση από servicers με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφύγουμε ένα μαζικό sell off που δεν θα βοηθήσει την αγορά μας». Ο κ. Μαντζαβινάτος έδωσε έμφαση στο μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν ξένοι επενδυτές αλλά και ελληνικοί όμιλοι που στρέφονται παραδοσιακά στον χώρο των ακινήτων. “Ξενοδοχεία, εμπορικά ακίνητα, ακίνητα πράσινης ανάπτυξης γίνονται ανάρπαστα. Υπάρχει η αισιοδοξία ότι η ελληνική αγορά βρίσκεται σε μια περίοδο που θα σημειωθεί απορρόφηση και μια μικρή αύξηση τιμών. Για να καταστεί πιο εύκολη και γρήγορη η απορρόφηση, κατά τον κ. Μαντζαβινάτο, θα πρέπει να αποφευχθούν η γραφειοκρατία, τα εμπόδια που ανακύπτουν κατά τι διαδικασία επένδυσης και να τράξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες.

O Στέφανος Βλαστός, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ ανέφερε ότι η ΕΤΑΔ έχει αλλάξει άρδην από το 2017 κι έπειτα. “Ουσιαστικά πρόκειται για 4 εταιρείες που συγχωνεύτηκαν εν μία νυκτί”. Βασικός σκοπός της εταιρείας είναι η ωρίμανση και η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου. “Φορτώθηκε η ΕΤΑΔ μια πληθώρα χιλιάδων ακινήτων. Έπρεπε να κάνουμε ψηφιοποίηση για τη διαχείριση αυτής της περιουσίας. Σύμφωνα με τον κ. Βλαστό “ένας άλλος βασικός στόχος είναι η διαχείριση και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε μια νοοτροπία 40-50 ετών που αφορά τη Βουλή, την Περιφέρεια, τους δήμους, τον κάθε πολίτη. Βασικός μας ρόλος είναι να λειτουργήσουμε ως καταλύτης, βρίσκοντας λύσεις ώστε να προσελκύσουμε και να πετύχουμς τις καλύτερες επενδύσεις.

Χρ. Σταϊκούρας: Γενναία μείωση των NPLs

Τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την μείωση των NPls ανάλυσε, μιλώντας στο 4ο NPL Summit, o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι ο στόχος παραμένει η επενδυτική βαθμίδα της χώρας το 2023.

Όπως είπε, καταγράφηκε μείωση των κόκκινων δανείων στα 18,4 δισ. ευρώ. Ο όγκος των δανείων από τα 107 δισ., έπεσε στα 75 δισ. ευρώ το 2019 και σε λιγότερο από 20 δισ., στα τέλη του 2021. Η μείωση έρχεται ως αποτέλεσμα της στρατηγικής που ακολούθησε το Υπουργείο Οικονομικών, η ΤτΕ, οι τράπεζες και της ορθής διαχείρισης των servicers.

Με το Πρόγραμμα Ηρακλής έγινε μία ολιστική προσέγγιση μείωσης των κόκκινων δανείων και το πρόγραμμα επεκτάθηκε λόγω ζήτησης και αποτελεσματικότητας, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών ενώ σε ότι αφορά στις ρυθμίσεις βοήθησαν τόσο οι τράπεζες όσο και οι Servicers ρυθμίζοντας δάνεια ύψους 36 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα