Σε εξέλιξη η συνάντηση κυβέρνησης - κουαρτέτου

Σε εξέλιξη η συνάντηση κυβέρνησης - κουαρτέτου
NIKOS LIBERTAS / SOOC

Παραμένουν οι διαφωνίες της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για δημοσιονομικό και φορολογικό

Άρχισε σχεδόν μισή ώρα μετά τις 14.00 το μεσημέρι του Σαββάτου η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για το δημοσιονομικό πλαίσιο, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών.

Η συνάντηση αυτή αποκτά κρίσιμο χαρακτήρα, δεδομένου ότι ο χρόνος πιέζει και τα μεγάλα μέτωπα της διαπραγμάτευσης - δημοσιονομικό κενό και φορολογικό - παραμένουν ακόμη ανοιχτά.

Καθώς μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας (17-18 Μαρτίου) οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πρέπει να φύγουν από την Ελλάδα για να επιστρέψουν στις έδρες τους λόγω του Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου), το ραντεβού της Κυριακής θα πρέπει να "παράξει" αποτέλεσμα. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να θέσουν επί τάπητος όλα τα εκκρεμή ζητήματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν σημεία σύγκλισης και η διαπραγμάτευση οδεύει σε συμφωνία.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου παραμένουν τόσο σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό του δημοσιονομικού κενού για την τριετία 2016 - 2018, όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με τις αλλαγές στο φορολογικό (νέες κλίμακες για εισόδημα και εισφορά αλληλεγγύης).

Ο προσδιορισμός του δημοσιονομικού κενού αποτελεί σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, καθώς η απόσταση που χωρίζει Αθήνα και θεσμούς παραμένει μεγάλη. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, το δημοσιονομικό κενό για την τριετία 2016 - 2018 δεν ξεπερνά τα 1,9 δισ. ευρώ, ενώ οι δανειστές, από την πλευρά τους, ανεβάζουν πολύ υψηλότερα τον πήχη και συγκεκριμένα στα επίπεδα των 5,5 δισ. ευρώ.

SHARE: