Σε ρυθμούς αξιολόγησης και το Άμστερνταμ

Σε ρυθμούς αξιολόγησης και το Άμστερνταμ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ EUROGROUP (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Θετική δήλωση προόδου, η βασική επιδίωξη της Αθήνας από το Eurogroup – Ημερομηνία για νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών τη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένει η κυβέρνηση – Ένα βήμα πιο κοντά έχουν έρθει Ελλάδα – δανειστές – Με το πλεόνασμα του 2015 ανά χείρας θα αντικρούσει τις αξιώσεις για εφεδρικά μέτρα 3 δισ. ο Τσακαλώτος

Στο Άμστερνταμ μεταφέρεται την Παρασκευή ο παλμός της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό ζήτημα, με αφορμή την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν το πρωί της Παρασκευής, λίγες μόλις ώρες μετά τις διαρροές από κυβερνητικές πηγές πως Αθήνα και δανειστές βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά σε συμφωνία.

Κατά τις πληροφορίες, απομένει πλέον μια εκκρεμότητα για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να ανοίξει ταυτόχρονα η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η εκκρεμότητα αυτή δεν είναι άλλη από το αφορολόγητο όριο, το ύψος του οποίου εξακολουθεί να διχάζει τις δύο πλευρές, αφού ακόμη δεν έχει διαπιστωθεί καμία ουσιαστική προσέγγιση, παρά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις της Τετάρτης (και οι οποίες συνεχίστηκαν ως το μεσημέρι της Πέμπτης).

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε την Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση, η κυβέρνηση κάνει λόγο για μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 9.091 ευρώ (από 9.500 ευρώ προηγουμένως), ενώ το ΔΝΤ, από την πλευρά του, επιμένει σε ακόμη πιο γενναίο «μαχαίρι» και συγκεκριμένα σε μείωση του αφορολόγητου στις 8.182 ευρώ.

Σημαντική ωστόσο είναι η πρόοδος που καταγράφηκε στις διαβουλεύσεις της Πέμπτης για το μείζον ζήτημα διαχείρισης των κόκκινων δανείων, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για μια καταρχήν συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία. Αυτή η καταρχήν συμφωνία φέρεται να αφορά σε προστασία των κόκκινων δανείων με εγγύηση πρώτη κατοικία για χρονικό διάστημα περίπου 18 μηνών.

Το Eurogroup της Παρασκευής αποκτά μεγάλη σημασία για την ελληνική πλευρά, η οποία πλέον «ποντάρει» σε μια θετική δήλωση προόδου από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Εάν οι διαδικασίες κινηθούν βάσει των προβλέψεων της Αθήνας, το Eurogroup αναμένεται να καταγράψει – και κατ’ επέκταση να επικυρώσει – τα βήματα προόδου που έχουν συντελεστεί μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου, στη συνέχεια, να ορίσει ημερομηνία για ένα νέο, έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα, πιθανότατα τη Μεγάλη Πέμπτη.

Η ελληνική πλευρά μεταβαίνει στο Eurogroup με αναπτερωμένο ηθικό και με βασικό διαπραγματευτικό της χαρτί τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Eurostat για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία και ήταν υψηλότερα έναντι των στόχων. Για το 2015, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία τοποθετεί στο ύψος του 0,7% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα, έναντι των προβλέψεων του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ και έναντι των πλέον δυσοίωνων εκτιμήσεων του ΔΝΤ για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.

Με βάση τα λογιστικά πρότυπα της Eurostat, για το 2015 καταγράφεται πρωτογενές έλλειμμα 3,4% του ΑΕΠ αλλά αυτό, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, μετατρέπεται σε πλεόνασμα της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ με βάση τους όρους του προγράμματος.

Η ελληνική πλευρά εκφράζει μεγάλη ικανοποίηση για τα στοιχεία της Eurostat, καθώς εκτιμά πως ενισχύουν τη διαπραγματευτική της θέση και πλέον θα πρέπει να αρθούν και οι ασφυκτικές πιέσεις από την πλευρά των δανειστών – και κυρίως του ΔΝΤ – για τα λήψη των εφεδρικών μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ.

Στo Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τα αυτιά της σε κάθε αξίωση για τη λήψη προληπτικών μέτρων, ακόμη κι αν επιθυμεί διακαώς μια συμφωνία με τους δανειστές το συντομότερο δυνατόν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα