Σε τροχιά αξιολόγησης εισέρχεται η Αθήνα. Με άγριες διαθέσεις καταφθάνουν οι επικεφαλής των δανειστών

Σε τροχιά αξιολόγησης εισέρχεται η Αθήνα. Με άγριες διαθέσεις καταφθάνουν οι επικεφαλής των δανειστών
Menelaos Myrillas / SOOC

Κρίσιμο το Euro Working Group της Τετάρτης. Μάχη με τον χρόνο για την κατάρτιση της δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα. Ποια μέτρα θα περιλαμβάνει

Σε τροχιά αξιολόγησης εισέρχεται αυτή την εβδομάδα η Αθήνα, καθώς καταφθάνουν αύριο στην πρωτεύουσα οι επικεφαλής των δανειστών, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδιοίς όμμασι τις προσπάθειες της κυβέρνησης να υλοποιήσει το νέο μνημόνιο.

Παρά το γεγονός πως η παραμονή των ξένων τεχνοκρατών στην Αθήνα δεν θα ξεπεράσει τις 3-4 ημέρες, η έλευσή τους κρίνεται εξαιρετικά σημαντική, καθώς θα θέσει τις βάσεις για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος. Η αποστολή του κουαρτέτου (Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, Ράσμους Ρέφερ από την EΚΤ και Νίκολα Τζιαμαρόλι από τον ESΜ) στην Αθήνα θα είναι διττή.

Σε πρώτη φάση, οι τεχνοκράτες αναμένεται να αξιολογήσουν μέτρο προς μέτρο και διάταξη προς διάταξη το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν τυχόν κενά και εκκρεμότητες, τα οποία δεν αποκλείεται να εμποδίσουν την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Σε δεύτερη φάση, οι επικεφαλής των δανειστών θα ζητήσουν να ενημερωθούν για το περιεχόμενο της – υπό διαμόρφωση – δεύτερης λίστας με τα προαπαιτούμενα, η υλοποίηση των οποίων θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση του εναπομείναντος 1 δισ. ευρώ. Η δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα – για την οποία έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, τα οποία βρίσκονται στην Αθήνα τις τελευταίες εβδομάδες – αναμένεται να παρουσιαστεί στο Euro Working Group που συνεδριάζει την Τετάρτη.

Ωστόσο η οριστικοποίησή της εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθεί λίγο αργότερα και πιθανότατα στο επόμενο Eurogroup. Στη συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αυτή την Τετάρτη, αναμένεται να δοθεί ατύπως και το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και εφόσον διαπιστωθεί πως δεν υπάρχουν εκκρεμότητες.

Το γράψε – σβήσε για τη δεύτερη λίστα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και την ελληνική πλευρά να δίνουν μάχη με τον χρόνο για την οριστικοποίησή της.Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να ξεκλειδώσουν το 1 δισ. ευρώ που απομένει από τη δόση των 3 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνονται:

– Κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2016-2019, για το οποίο εκτιμάται πως ράβεται κοστούμι μέτρων άνω των 8 δισ. ευρώ.

– Σύνταξη – και κατάθεση στη βουλή – του νομοσχεδίου που θα προβλέπει τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

– Ανατροπές στη φορολόγηση των αγροτών.

– Δέσμη μέτρων για την προώθηση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών.

– Μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο.- Άνοιγμα επαγγελμάτων.

– Επιτάχυνση της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.

– Ανατροπές στα εργασιακά, με επίκεντρο την επανεξέταση των ομαδικών απολύσεων, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Καυτή πατάτα παραμένει το μέτωπο του ασφαλιστικού, καθώς, παρά το γεγονός πως δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί εάν θα συμπεριληφθεί στη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα, η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί, βάσει του νέου μνημονίου, πως από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, θα πρέπει για το 2016 να εξοικονομηθούν περί τα 1,7 δισ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα