Σίγουρος ο Κινέζος πρωθυπουργός: Ο Πειραιάς θα γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου

Σίγουρος ο Κινέζος πρωθυπουργός: Ο Πειραιάς θα γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου

Τι αναφέρει σε άρθρο του σε εφημερίδα ο ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ., ο οποίος αύριο θα έρθει στη χώρα μας

Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων φτάνει αύριο στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, συνοδευόμενος από τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι και πολυμελή αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη στηνεπίσκεψη από τις 19 μέχρι τις 21 Ιουνίου. Για το χρόνο της επίσκεψης του εξηγεί ότι επέλεξε «αυτή την όμορφη εποχή που ανθίζουν οι πανσέδες». Η επίσκεψη του στην Ελλάδα έπεται της επίσκεψης του στη Βρετανία.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός με άρθρο του στην εφημερίδα “Καθημερινή”, αναφέρει ότι προσβλέπει στην ενίσχυση της παραδοσιακής φιλίας των δύο λαών καθώς και στη “διάνοιξη νέων προοπτικών για βαθύτερες ελληνοκινεζικές σχέσεις”.

Αναφερόμενος στο λιμάνι του Πειραιά σημειώνει ότι “θα εργαστούμε από κοινού για να μετατρέψουμε το λιμάνι του Πειραιά στο καλύτερο της Μεσογείου, ενώ θα επιδιώξουμε περισσότερη συνεργασία σε αεροδρόμια, σιδηροδρόμους και οδικά δίκτυα”.

Αναλυτικότερα, στο άρθρο αναφέρει:

“Κίνα και Ελλάδα είναι δύο χώρες με αρχαίους πολιτισμούς, υπερήφανες για την Ιστορία τους, με λαμπρή κουλτούρα και σημαντική συμβολή στον πολιτισμό της ανθρωπότητας. Στα μαθητικά μου χρόνια γνώρισα τη συναρπαστική ελληνική μυθολογία και διατηρώ ζωηρή την ανάμνηση πολλών μύθων της. Στην Κίνα είναι ευρέως γνωστές οι θεαματικές σκηνές από την επική ποίηση του Ομήρου και τα σοφά διδάγματα των Αισώπειων μύθων. Φιλόσοφοι όπως ο Σωκράτης, ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης δεν είναι άγνωστοι στον κινεζικό λαό. Εξ όσων γνωρίζω, ο κινεζικός πολιτισμός και αρχαίοι Κινέζοι στοχαστές, όπως ο Κομφούκιος και ο Λάο – Τσε, είναι επίσης γνωστοί και χαίρουν εκτίμησης στην Ελλάδα.

Στα 42 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων, Κίνα και Ελλάδα καλλιέργησαν τον αλληλοσεβασμό, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και την αλληλοβοήθεια. Αρκετές συγκινητικές ιστορίες μαρτυρούν ότι αυτή η αληθινή φιλία δοκιμάστηκε σε δύσκολες συγκυρίες. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την ελληνική συνδρομή σε τρεις μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις ασφαλούς μεταφοράς Κινέζων της διασποράς. Ζωηρές παραμένουν οι αναμνήσεις του κινεζικού λαού από τον Φεβρουάριο του 2011, όταν, μεσούντος του πολέμου στη Λιβύη και σε πείσμα των κλιμακούμενων κινδύνων και δυσκολιών, ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες διέθεσαν πλοία για την επιστροφή 13.000 Κινέζων στην πατρίδα τους, μέσω Ελλάδας. Από την πλευρά της, η Κίνα προθυμοποιήθηκε να επεκτείνει τη βοήθειά της, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση χρέους. Σήμερα βρισκόμαστε στην ευτυχή θέση να διαπιστώνουμε ότι, ύστερα από τρομερές προσπάθειες, η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας σημείωσαν σημαντική πρόοδο αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Η παραδοσιακή φιλία αποτέλεσε το σταθερό θεμέλιο της διμερούς σχέσης μας.

Η κινεζική και η ελληνική οικονομία λειτουργούν συμπληρωματικά, κάθε μία με τα δικά της ισχυρά σημεία και με τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας. Η Ελλάδα επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανάπτυξη των υποδομών. Η Κίνα θα ενθαρρύνει τις καταξιωμένες επιχειρήσεις της να παίξουν ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Το λιμάνι του Πειραιά, στη λειτουργία του οποίου εμπλέκεται κινεζική επιχείρηση, αποτελεί θετικό παράδειγμα συμβολής στην τοπική, οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση. Θα εργασθούμε από κοινού με την Ελλάδα για να μετατρέψουμε το λιμάνι του Πειραιά στο καλύτερο του είδους του, στη Μεσόγειο. Η Κίνα επιδιώκει περισσότερη συνεργασία με την Ελλάδα στους τομείς των αεροδρομίων, των σιδηροδρόμων, των οδικών δικτύων και άλλων υποδομών. Στη διάρκεια της επίσκεψής μου, θα παραβρεθώ στο Ελληνο-Κινεζικό Φόρουμ Θαλάσσιας Συνεργασίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Ελπίζω ότι θα χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στους παραδοσιακούς τομείς των θαλάσσιων μεταφορών, της λογιστικής υποστήριξης και της ναυπηγικής βιομηχανίας, αλλά και να την επεκτείνουμε στα νέα πεδία των θαλάσσιων επιστημονικών ερευνών και της προστασίας του περιβάλλοντος. Μια τέτοια συνεργασία θα αποτελέσει ισχυρή τόνωση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στις δύο χώρες.

Κίνα και Ελλάδα, δύο χώρες διάσημες για την πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά, έχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης των ανταλλαγών σε επίπεδο λαών. Η Ελλάδα είναι το λίκνο των αρχαίων και των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Η φλόγα της Ολυμπιάδας του Πεκίνου, το 2008, άναψε στην Ελλάδα, όπως έγινε και φέτος, με τη φλόγα της Ολυμπιάδας Νέων του Ναντσίνγκ. Η συνεργασία μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες εξοικείωσε περισσότερο τον κινεζικό λαό με τον ελληνικό πολιτισμό. Η Ελλάδα διαθέτει πλουσιότατα πλεονεκτήματα στο πεδίο του τουρισμού. Πολλοί Κινέζοι επιθυμούν διακαώς να επισκεφθούν την Ακρόπολη των Αθηνών, τον Ναό του Απόλλωνα και άλλους τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς. Πέρυσι, περίπου 100 εκατομμύρια Κινέζοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό. Ο τουρισμός θα εξελιχθεί σε σημαντικό πεδίο ανάπτυξης της κινεζοελληνικής συνεργασίας. Στη διάρκεια της επίσκεψής μου, οι δύο πλευρές θα υπογράψουν συμφωνία για τη δημιουργία κέντρων, σε Ελλάδα και Κίνα, τα οποία θα διευκολύνουν τις πολιτιστικές και διανθρώπινες ανταλλαγές.

Η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Κίνα υποστηρίζει σταθερά τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και επιθυμεί μια περισσότερο ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη. Σε αυτόν τον ταχύτατα εξελισσόμενο κόσμο, η Κίνα και η Ε.Ε., που εκπροσωπούν τη μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα και το μεγαλύτερο μπλοκ του αναπτυγμένου κόσμου, μοιράζονται ολοένα και περισσότερο κοινά συμφέροντα και χρειάζονται σε αυξανόμενο βαθμό η μία την άλλη. Καθώς η Ελλάδα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., η Κίνα θα συνεργασθεί στενότερα μαζί της για να εφαρμόσει τη «Στρατηγική Ατζέντα για τη Συνεργασία Κίνας – Ε.Ε. 2020», καταβάλλοντας μεγαλύτερες προσπάθειες για τη σταθερή, υγιή ανάπτυξη των κινεζοευρωπαϊκών σχέσεων.

Η εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων και του ανοίγματος της Κίνας σε όλους τους τομείς όχι μόνο θα ενισχύσει τη δική της οικονομική ανάπτυξη, αλλά και θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για την Ελλάδα και άλλες χώρες. Σήμερα, η κινεζική οικονομία απολαμβάνει σταθερής ανάπτυξης, με το ΑΕΠ και άλλους μείζονος σημασίας οικονομικούς δείκτες να βρίσκονται σε λογικά όρια. Πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για το τρέχον έτος, λαμβάνοντας μέτρα με στόχο τη σταθερή ανάπτυξη, τη διαρθρωτική προσαρμογή και τη συνέχιση της μεταρρύθμισης. Μακροπρόθεσμα η Κίνα, με τον μεγάλο πληθυσμό της, θα παραμείνει ογκώδης αγορά. Η ψαλίδα στην ανάπτυξη μεταξύ διαφορετικών περιοχών της χώρας, όπως επίσης και μεταξύ των αστικών κέντρων και της υπαίθρου, αποτελούν εφεδρείες για περαιτέρω ανάπτυξη. Η Κίνα έχει όλες τις δυνατότητες να πετύχει μακροπρόθεσμα βιώσιμη και σταθερή οικονομική ανάπτυξη. Με την προσήλωσή της στον δρόμο της ειρηνικής ανάπτυξης και τις Πέντε Αρχές της Ειρηνικής Συνύπαρξης, η Κίνα επωφελείται από τη διεθνή τάξη, στηρίζοντάς την ταυτόχρονα. Η Κίνα θα συνεχίσει να ασκεί πολιτική οικοδόμησης φιλικών σχέσεων συνεργασίας με τους γείτονές της και θα συνεργασθεί με άλλες χώρες για την από κοινού προάσπιση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. Η ανάπτυξη της Κίνας θα αποτελέσει σημαντική συνιστώσα της ειρηνικής ανάπτυξης του κόσμου.

Κίνα και Ελλάδα εκπροσωπούν τα λίκνα του Ανατολικού και του Δυτικού πολιτισμού. Τόσο η αλληλεπίδρασή μας κατά το παρελθόν όσο και η συνολική συνεργασία μας σήμερα μαρτυρούν τη μεγάλη ελκυστική δύναμη και την άπειρη ζωτικότητα διαφορετικών πολιτισμών. Μια βαθύτερη, συνεκτική, στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας θα συμβάλει περισσότερο στην ευημερία των δύο λαών και στην πρόοδο του κόσμου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα