Μέχρι την Πέμπτη στη Βουλή οι διατάξεις για μειώσεις φόρων στήριξης ιδιοκτητών

Μέχρι την Πέμπτη στη Βουλή οι διατάξεις για μειώσεις φόρων στήριξης ιδιοκτητών
Πολυκατοικίες στην Αθήνα Eurokinissi

Την αύξηση των προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στα 8 δισ. ευρώ θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την εφαρμογή των μειώσεων φόρων που εξαγγέλθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Από όλα όσα εξαγγέλθηκαν εκτός των διατάξεων που θα πάνε σήμερα ή το αργότερα αύριο στην Βουλή με προοπτική να ψηφιστούν μέχρι και την Παρασκευή είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις. Το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να κλειδώσει μέσα στον Ιούνιο.

Το οικονομικό επιτελείο θέλει πρώτα να έχει διαθέσιμα τα στοιχεία για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ώστε να έχουν πιο σωστή εικόνα για την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων. Είναι σαφές ότι το μέτρο θα αφορά αυτές που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, οι οποίες θα ευεργετηθούν με μείωση της προκαταβολής φόρου έως και 50% για το 2021 όταν θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2020.

Ένα ακόμη νέο στοιχείο μετά και την σημερινή έγκριση που αναμένεται στο πακέτο εγγυοδοσίας δανείων από την ΕΤΕπ που εντάσσεται στο πακέτο των Ευρωπαϊκών Πρωτοβουλιών ύψους 540 δισ. ευρώ στο οποίο περιλαμβάνονται και η πρωτοβουλία SURE για την απασχόληση αλλά και η χρηματοδότηση από τον ESM είναι η αύξηση του προϋπολογισμού του ΠΔΕ. Από τα 6,75 δισ. ευρώ που έγραφε ο προϋπολογισμός του 2020 στα 8 δισ. ώστε να περιληφθούν και οι αυξημένες δαπάνες για τον κορονοϊο.

Κατά τα λοιπά ο πρώτος νόμος ή συνολική τροπολογία που θα πάει στην Βουλή την εποχή του κορονοϊού μετά από μια σειρά από ΠΝΠ θα περιλαμβάνει διατάξεις που θα προβλέπουν:

1) Την επέκταση και για τον Ιούνιο αλλά για ορισμένες επιχειρήσεις μέχρι και το τέλος Ιουλίου το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών τους.

2) Την επέκταση της δυνατότητας μείωσης ενοικίου κατά 40%, τον μήνα Ιούνιο, σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Επιπλέον, δίνεται η ίδια δυνατότητα και σε όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου. Στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, δίδεται η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Τέλος, δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την 1η τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους, διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.

3) Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών.

4) Για τους ιδιοκτήτες, προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που έχασαν, με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα εξετάζεται να υπάρξει η μείωση φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ στο 1/3 του ποσού που έχει καταγραφεί ως απώλεια εισοδήματος. Ήδη η ΑΑΔΕ αναπτύσσει ειδική εφαρμογή για να δηλώσουν όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες την μείωση του εισοδήματός τους.

Οι μειώσεις ΦΠΑ

Ένα ειδικό τμήμα θα είναι οι μειώσεις φόρων οι οποίες, ανακοινώθηκαν μια εβδομάδα νωρίτερα. Συγκεκριμένα:

5)Την μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020. Καλύπτει μεταφορές επιβατών με τρένο, με μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, με αεροπλάνο, με πλοίο, με συνδυαστικές μεταφορές.

6) Την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.

7) Την μείωση ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.

8) Την μείωση ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.

9) Την πρόβλεψη για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαυξημένες κατά 100%, έναντι 30% που είναι σήμερα, για δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από 1η Σεπτεμβρίου.

10) Τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ανάπτυξης στοχευμένων πολιτικών υποστήριξης του οικοσυστήματος.

Τα εργασιακά της επόμενης μέρας

Επίσης θα κατατεθούν διατάξεις που θα στηρίξουν την απασχόληση σλλά και τους εποχικά εργαζόμενους που είχαν μείνει ξεκρέμαστοι. Συγκεκριμένα:

11) Θα υπάρχουν διατάξεις για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού στήριξης της βραχυχρόνιας απασχόλησης, με την κωδική ονομασία ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ – ώστε να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα.

12) Άλλη διάταξη θα προβλέπει την καταβολή επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο. Παράλληλα, παρέχεται επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τους εποχικά εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.

13) Παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική αρχή σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, καθώς και στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, και για τον μήνα Ιούνιο.

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε προσωρινή αναστολή, έχουν το δικαίωμα αναστολής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών.

14) Τέλος αναμένεται να θεσμοθετεί το πρόγραμμα γέφυρα από την λήξη του καθεστώτος προστασίας πρώτης κατοικίας ως και το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021 στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα