Σκουρλέτης προς ΔΕΗ: Σβήστε τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν θα εισπράξετε ποτέ

Το κεντρικό κατάστημα της ΔΕΗ στο κέντρο της Αθήνας, Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010.  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Το κεντρικό κατάστημα της ΔΕΗ στο κέντρο της Αθήνας, Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μήνυμα του ΥΠΕΝ στη διοίκηση της ΔΕΗ, καλώντας την να διαγράψει απαιτήσεις που έχουν αξία μόνο στα χαρτιά, καθώς αφορούν πτωχευμένες εταιρείες από τη δεκαετία του… 1990

Καθαρίστε το μητρώο από τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δεν πρόκειται να εισπράξετε ποτέ. Το μήνυμα αυτό έχει στείλει ο ΥΠΕΝ Π. Σκουρλέτης στη διοίκηση της ΔΕΗ, καλώντας την να διαγράψει απαιτήσεις που έχουν αξία μόνο στα χαρτιά, καθώς αφορούν πτωχευμένες εταιρείες από τη δεκαετία του… 1990.

Πράγματι διαβάζοντας κανείς τη μακρά λίστα με τους οφειλέτες της ΔΕΗ διαπιστώνει ότι η ΔΕΗ διεκδικεί ακόμη τα φέσια που της έβαλε η μεγαλύτερη κλωστουφαντουργική επιχείρηση, η … Πειραϊκή Πατραϊκή που έκλεισε το 1996 ή η ομοειδής εταιρεία Αιγαίο της οικογένειας Καρέλλα που λειτουργούσε κάποτε εργοστάσιο στον Πειραιά αλλά έκλεισε οριστικά το Φεβρουάριο του 1990. Αντίστοιχα στη λίστα συναντά κανείς ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν βάλει λουκέτο έδω και χρόνια ή πάλαι ποτέ ονόματα της Σοφοκλέους στα χρόνια της δόξας του χρηματιστηρίου, κ.ο.κ.

Με άλλα λόγια, κάποια από τα εκατ. ευρώ των οφειλετών της λίστας δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ, επειδή είτε οι επιχειρήσεις έχουν πτωχεύσει, είτε βρίσκονται σε εκκαθάριση.

Δεδομένου ότι οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι λίγες, ο Π. Σκουρλέτης φαίρεται να έχει ζητήσει από τη διοίκηση της ΔΕΗ να διαγράψει τις εν λόγω απαιτήσεις. “Δεν μπορείς να διεκδικείς χρήματα από σκελετούς”, υποστηρίζει στέλεχος του υπουργείου. 

Οταν όμως η ΔΕΗ τις “σβήσει” από τα διεκδικούμενα ποσά, αυτόματα τα επίπεδα των ληξιπρόθεσμων χρεών της θα υποχωρήσουν πολύ κάτω από τα σημερινά 2,2 δισ. ευρώ. Συνεπώς, το επιχείρημα της ΔΕΗ πως δεν μπορεί να μειώσει τα τιμολόγιά της επειδή έχει υπέρογκα χρέη, ελέγχεται, καθώς δεν είναι σαφές πόσα απ’ αυτά τα “χρέη” είναι πραγματικά ή μόνο στα χαρτιά.

Δύο πράγματα στην ουσία ζητά το υπουργείο από τη ΔΕΗ σε αυτή την υπόθεση, που ως τελικό στόχο έχει φυσικά τη μείωση στα τιμολόγια.

Το ένα να αποτυπώσει ρεαλιστικά πόσα από τα φέσια που της έχουν βάλει οι πελάτες της είναι εισπράξιμα. Το δεύτερο, να βελτιώσει περαιτέρω το μοντέλο διακανονισμού με δόσεις, προκειμένου να εισπράξει όσο περισσότερα μπορεί απ’ αυτά τα “πραγματικά” φέσια.

Σήμερα πιθανότατα θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τη βελτίωση του σημερινού συστήματος διακανονισμών της ΔΕΗ. Το μήνυμα του υπουργείου είναι «καλύτερα να υπάρχουν περισσότερες δόσεις για όλους, χωρίς την προκαταβολή ώστε να μπορέσουν οι οφειλέτες να αποπληρώσουν», παρά η σημερινή, όχι και τόσο αυτοματοποιημένη διαδικασία.

Το υπουργείο εκτιμά πως μια πιο επιθετική πολιτική, όπως η κατάργηση της προκαταβολής, μπορεί να αποφέρει πολύ περισσότερα χρήματα στα ταμεία της ΔΕΗ, βοηθώντας εμμέσως και στη πολιτική μείωσης των τιμολογίων.

Σήμερα ως γνωστόν, το μοντέλο που εφαρμόζει η ΔΕΗ προβλέπει προκαταβολή του 10% της οφειλής και αποπληρωμή του υπολοίπου έως 36 δόσεις. Αλλά ο μέσος όρος των δόσεων είναι κάτω των 20, και σε ελάχιστες περιπτώσεις αυτές φτάνουν τις 36.

Το ύψος προκαταβολής που θα δώσει ο πελάτες και τον αριθμό των δόσεων με τις οποίες θα ρυθμίσει την οφειλή του, τα αποφασίζουν τα κατά τόπους καταστήματα της επιχείρησης, κατόπιν εξέτασης του αιτήματος του κάθε οφειλέτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΕΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ποιες είναι οι προσφορές των εταιρειών που 'πουλάνε' ρεύμα

SHARE: