Σκυλακάκης: Χωρίς “ρουσφέτια” οι επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σκυλακάκης: Χωρίς “ρουσφέτια” οι επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης Eurokinissi

"Οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τόσο μεγάλες που όποιος είναι διατεθειμένος να επενδύσει σοβαρά και ουσιαστικά, να βάλει δικά του χρήματα και να πάρει το ρίσκο, έχει τη δυνατότητα να το κάνει" ανέφερε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Η σκληρή και ουσιαστική δουλειά που έχει γίνει για την προετοιμασία του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια πρώτη εγγύηση για την επιτυχία του όλου προγράμματος, το οποίο συνιστά έναν μαραθώνιο που μπορεί να αναμορφώσει πλήρως την ελληνική οικονομία και τον παραγωγικό της ιστό», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης σε σημερινή του συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» του Θάνου Σιαφάκα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θ. Σκυλακάκης, ο σχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης στηρίζεται στην κινητοποίηση σημαντικών ιδιωτικών πόρων, με τις συνολικές επενδύσεις που προβλέπει, τόσο ιδιωτικές όσο και δημόσιες, να ανέρχονται στα 57 δισ. ευρώ. «Το ποσοστό των ιδιωτικών επενδύσεων που προβλέπει είναι πολύ μεγαλύτερο των δημόσιων. Οι ιδιωτικές επενδύσεις όταν ολοκληρώνονται αφήνουν μόνιμες θέσεις εργασίας και μόνιμη ανάπτυξη. Αυτό εγγυάται και το θετικό αποτύπωμα που μπορεί να αφήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, μπορεί να ανέλθει στη δημιουργία 180.000 – 200.000 θέσεων εργασίας, καθώς και στην ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 7% μέχρι τη λήξη της διάρκειας του Ταμείου», επισήμανε.

Όπως τόνισε, η δομή του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πολύ διαφορετική από παλαιότερα προγράμματα που υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα, όπως τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ) ή το Πακέτο Ντελόρ. «Η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπει υποχρεωτική συνύπαρξη επενδύσεων με μεταρρυθμίσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χώρα μας περιλαμβάνει 58 μεταρρυθμίσεις και 112 επενδύσεις», επισήμανε. Και συνέχισε: «Όσον αφορά στον δικό μας σχεδιασμό, σκοπεύουμε να κινητοποιήσουμε πολλούς ιδιωτικούς πόρους, ενώ τα παλαιότερα προγράμματα κινητοποίησαν ελάχιστους. Τα προηγούμενα «πακέτα» πρόσθεσαν υποδομές στη χώρα, δεν είχαν όμως τον σχεδιασμό ή τη δυναμική στην εφαρμογή για να αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών στάθηκε ιδιαίτερα και στο θέμα της εμπειρίας που πλέον έχει αποκτηθεί από αστοχίες του παρελθόντος σε παρόμοια προγράμματα, η οποία εκτιμά ότι θα βοηθήσει στην ορθολογική διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης σε επίπεδο σχεδιασμού, ουσίας, παρακολούθησης, αλλά και ταχύτητας εφαρμογής του.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο που η υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, ανέφερε τα εξής: «Οι επενδύσεις που θα γίνουν συνοδεύονται με νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας, οι οποίες κατά κύριο λόγο θα είναι καλά αμειβόμενες, αφού θα αξιοποιούν καίριες επενδύσεις και θα απαιτούν σημαντικές δεξιότητες. Έτσι, ο πολίτης θα έχει την ευκαιρία να βρίσκει καλύτερη δουλειά. Πέρα από αυτό, επειδή πολλές επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, ο πολίτης θα δει τη σχέση του με το κράτος και τις υπηρεσίες του να εκσυγχρονίζεται, να γίνεται πιο άμεση και πιο αποτελεσματική. Ταυτόχρονα, οι μεγάλες επενδύσεις στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική προστασία θα βελτιώσουν δραστικά την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος στους τομείς αυτούς, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής κάθε πολίτη». Υπογράμμισε επίσης, ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους θα ωφελήσει και τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές, λόγω του δραστικού περιορισμού της γραφειοκρατίας. Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ένα επίσης σημαντικό ποσοστό έργων του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπει την βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την ενίσχυση της λεγόμενης πράσινης οικονομίας, κάτι που επίσης θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών.

Όσον αφορά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι το όλο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης θα αφορά κάποιες επιχειρηματικές ελίτ, ενώ δεν έχει συζητηθεί αρκετά στο πλαίσιο δημόσιου διαλόγου, ο κ. Θ. Σκυλακάκης τόνισε ότι θα ήταν καλό η αντιπολίτευση να μην προτρέχει και ότι «το είδος της κριτικής που ασκεί δεν ενθαρρύνει τον ουσιαστικό διάλογο, ο οποίος είναι απολύτως απαραίτητος για να θωρακιστεί η επιτυχία του προγράμματος». Όπως είπε, οι στρατηγικές κατευθύνσεις του προγράμματος που αποτυπώνουν με σαφήνεια το περιεχόμενό του «έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εδώ και 4 μήνες, η οποία προχώρησε ικανοποιητικά με τους κοινωνικούς φορείς». «Η διαβούλευση, λοιπόν, έγινε», επισήμανε, «και όλοι, πολίτες, φορείς και κόμματα είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σ’ αυτήν». Κατέληξε δε υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα, ώστε να συζητηθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών συνέχισε: «Όσον αφορά στις αιτιάσεις ότι το πρόγραμμα θα αφορά ελάχιστους επενδυτές, έχω να πω ότι οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τόσο μεγάλες που όποιος είναι διατεθειμένος να επενδύσει σοβαρά και ουσιαστικά, να βάλει δικά του χρήματα και να πάρει το ρίσκο, έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Η όλη διαδικασία των επενδύσεων είναι απολύτως αποπολιτικοποιημένη. Η διαφορά με το παρελθόν λοιπόν είναι ότι εδώ οι επενδύσεις θα γίνουν κατά κύριο λόγο με χρήματα και ρίσκο του επενδυτή και όχι κατά κύριο λόγο με ρίσκο και χρήματα του κράτους».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξάλλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν θεωρεί πως θα δημιουργήσουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος κάποιες αποφάσεις του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο αποκατάστασης των δημοσιονομικών απωλειών που αφήνει η πανδημία (μέτρα στήριξης και απώλειες εσόδων λόγω μείωσης του ΑΕΠ), που θα ξεπεράσουν αρκετά τα 30 δισ. ευρώ, επισήμανε ότι μεγάλο κομμάτι από αυτό το κόστος θα αποπληρωθεί από την απόδοση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει περισσότερα από 20 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις –συμπεριλαμβανομένων και των πόρων του ReactEU –, οι οποίες θα κινητοποιήσουν επενδύσεις. Αυτές με τη σειρά τους θα ενισχύσουν το ΑΕΠ και θα αυξήσουν τα δημοσιονομικά έσοδα. Έτσι, αναμένεται με τον τρόπο αυτό να καλυφθεί μεσομακροπρόθεσμα περίπου το μισό ή και παραπάνω από το κόστος της πανδημίας. Άλλωστε και ο δικός μας δανεισμός είναι μεσομακροπρόθεσμος». Όπως τόνισε δε ο κ. Θ. Σκυλακάκης, «η μεγάλη πρόκληση είναι να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τους πόρους και τις ευκαιρίες που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης και να μην το δούμε ως μια ακόμα ευκαιρία μικροκομματικής αντιπαράθεσης».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα