Σόιμπλε: Χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα

Σόιμπλε: Χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα

Οι νέες δηλώσεις έγιναν αμέσως μετά την συνάντηση που είχε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών με την Κριστίν Λαγκάρντ, δίνοντας το "πράσινο φως" για νέα πίεση προς την Ελλάδα

“Αν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα τότε το πρόγραμμα δεν υπάρχει”, είπε από το Νταβός της Ελβετίας ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο Bloomberg κατηγορώντας και προσωπικά το Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα δεν υλοποιεί αυτά στα οποία συμφώνησε το 2015

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε, ότι δεν θα υποστηρίξει μια νέα ελληνική διάσωση, εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνείται να ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι η Γερμανία παραμένει προσηλωμένη στους βασικούς κανόνες, που διέπουν το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης

«Το ελληνικό πρόγραμμα στηρίζεται από την αρχή του 2010 και στην συμμετοχή του ΔΝΤ “, δήλωσε ο Σόιμπλε για να προσθέσει «Εμείς συμφωνήσαμε πέρσι τον Μάιο, σχετικώς με την ελληνική κυβέρνηση στην δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος. Το πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί το 2015 – ίσως θυμάστε ότι ο Πρωθυπουργός Τσίπρας έκανε προεκλογική εκστρατεία για επανεκλογή του με επιχείρημα ότι (σημ: αυτή η συμφωνία) «είναι το αντίθετο από όσα σας υποσχέθηκα πριν από μισό χρόνο». Αλλά επανεξελέγη και τώρα η συμφωνία πρέπει να υλοποιηθεί. Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν τηρήσει όσα έχει συμφωνήσει – κι αυτός είναι ο λόγος που το ΔΝΤ διστάζει να συμμετέχει, δεν είναι το πρόβλημα το ΔΝΤ – είναι πρόβλημα των ελληνικών αρχών».

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών τόνισε ότι αν αυτό συμβεί, «το πρόγραμμα θα τερματιστεί, διότι από τις προϋποθέσεις του προγράμματος, η βάση θα έχει καταστραφεί

Όπως είπε στην Γερμανία η νομοθεσία είναι απολύτως σαφής. Αν το αλλάξουμε, αν το τρίτο πρόγραμμα αλλάξει θα έπρεπε να διαπραγματευτούμε ένα νέο πρόγραμμα. Αλλά το πρώτο που θα έπρεπε να συμβεί θα ήταν το γερμανικό κοινοβούλιο να επιτρέψει, να δώσει την άδεια για διαπραγματεύσεις.

«Εγώ δεν θα συμβούλευα να προσπαθήσουμε να πάρουμε την άδεια της γερμανικής βουλής, διότι θα έλεγε (σημ: οι βουλευτές) «αν η ελληνική Κυβέρνηση, οι ελληνικές αρχές δεν είναι ικανές με όλη αυτήν την ευελιξία να είναι συνεπείς έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών, τότε να επιμείνουμε σε αυτό που έχει ήδη εγκριθεί, διότι οι προϋποθέσεις για ένα νέο πρόγραμμα δεν είναι καλές». Κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.

Βέλγιο: Εκ των ων ουκ άνευ η συμμετοχή του ΔΝΤ

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι στην παρούσα φάση εκ των ων ουκ άνευ για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές της ευρωζώνης.

Μια εβδομάδα πριν το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, η υπόθεση εργασίας πάνω στην οποία εργάζονται οι Βρυξέλλες είναι να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αμέσως μετά και το κλείσιμο της αξιολόγησης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, δηλαδή πριν τις ολλανδικές εκλογές. Αυτός είναι ο πιο σύντομος τρόπος για να κλείσει η αξιολόγηση, επισημαίνουν πηγές της ευρωζώνης.

Εξάλλου, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο ESM συνεχίζει να εργάζεται σκληρά ούτως ώστε το ΔΝΤ να παραμείνει δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα και να συνεχίσει να εργάζεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Πηγές της ευρωζώνης, επιβεβαίωσαν πάντως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, προϋποθέτει ένα νέο πρόγραμμα, κάτι το οποίο είναι δύσκολο και θα πάρει χρόνο (ενδεχομένως και μέχρι τα τέλη του 2017), διότι απαιτείται η επικύρωσή του από εθνικά Κοινοβούλια της ευρωζώνης. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η άποψη ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση μπορεί να γίνει με μία τροποποίηση του υπάρχοντος προγράμματος δεν είναι ρεαλιστική, προς το παρόν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα