Σόιμπλε: Ίσως καθυστερήσει η απόφαση για την Ελλάδα

Σόιμπλε: Ίσως καθυστερήσει η απόφαση για την Ελλάδα

Ποια η άποψη που εκφράζει ο Γερμανός υπουργός για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Δυσοίωνες οι προβλέψεις

Την εκτίμηση ότι ίσως είναι πολύ νωρίς να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σήμερα σε οικονομικό φόρουμ στο Αμβούργο.

«Δεν έχουμε περάσει ακόμα τον κάβο με την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε και εκτίμησε ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης «μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες», παρά την υπερψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Καθυστέρηση της απόφασης για την εκταμίευση «βλέπει» εξάλλου και ο γερμανικός Τύπος, λίγες μόλις ημέρες πριν το Eurogroup της Δευτέρας.

«Όπως διαφαίνεται, το παρόν χρονοδιάγραμμα για την έγκριση της νέας δόσης δεν μπορεί να τηρηθεί», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) και κάνει αναφορά σε πρόσφατες δηλώσεις του Όλι Ρεν, σύμφωνα με τις οποίες πριν την τελική συμφωνία θα πρέπει να έχουν προηγηθεί άλλα βήματα. Αυτά αφορούν κυρίως την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από τη διετή επιμήκυνση, αλλά και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωπαίος επίτροπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει τελική συμφωνία στις 12 Νοεμβρίου, ωστόσο κύκλοι του Eurogroup χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα αισιόδοξες τις εκτιμήσεις του.

Για τους παραπάνω λόγους και η Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι η συνάντηση της Δευτέρας θεωρείται απλώς ένα «ενδιάμεσο βήμα» στο δρόμο προς τις τελικές αποφάσεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη FAZ, το ενδεχόμενο λήψης των τελικών αποφάσεων στο επερχόμενο Eurogroup θα πρέπει να αποκλειστεί και για πρακτικούς λόγους, διότι ακόμη κι αν οι υπουργοί Οικονομικών ανάψουν το πράσινο φως, οι όποιες αλλαγές στο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας θα πρέπει να εγκριθούν στη συνέχεια από επτά κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης.

Γι’ αυτή τη διαδικασία προβλέπονται δύο εβδομάδες. Στη συνέχεια το Eurogroup θα μπορεί να λάβει την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, η οποία, στη βάση αυτού του αναθεωρημένου χρονοδιαγράμματος, δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν τις αρχές Δεκεμβρίου, συμπληρώνει η εφημερίδα.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε παραδέχτηκε ότι η έγκριση του πακέτου από την ελληνική βουλή αποδεικνύει τη θέληση της χώρας να παραμείνει στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα και πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα στις προσπάθειες του ελληνικού λαού.

«Η απόφαση της ελληνικής βουλής για το πακέτο περικοπών που πρότεινε η κυβέρνηση αποτελεί σημαντική ομολογία υπέρ της αναγκαίας πολιτικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων», είπε ο Βεστερβέλε, συμπληρώνοντας πως «το μήνυμα αυτό ακούγεται σε ολόκληρη την Ευρωζώνη».

Πηγή: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα