Spiegel: Αντιμετωπίσιμη μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Spiegel: Αντιμετωπίσιμη μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
People are silhouetted in front of a large euro coin during a ceremony outside the Frankfurt stock exchange to launch the euro coins in Frankfurt, in this December 17, 2001 file photo. To match Special Report EURO/ARCHITECTS REUTERS/Kai Pfaffenbach/Files (GERMANY - Tags: BUSINESS) REUTERS

Έντονη αντίδραση του Γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών σε δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πλέον αντιμετωπίσιμη μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Για ριζική αλλαγή της στάσης του Βερολίνου ατο θέμα μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Επειδή ο κίνδυνος μόλυνσης σε άλλες χώρες έχει εκλείψει, μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε κανείς να την φανταστεί», αναφέρει το περιοδικό σε δημοσίευμα που αναρτάται στην ηλεκτρονική του έκδοση υπό τον τίτλο: «Έξοδος από την Νομισματική Ένωση: η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αντιμετωπίσιμη».

«Αντιθέτως προς τη μέχρι τώρα γραμμή της, η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, είναι διατεθειμένη να αφήσει την Ελλάδα, εν ανάγκη, να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη», επισημαίνεται στο δημοσίευμα. «Η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρούν μια έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα αντιμετωπίσιμη. Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης, ο λόγος για αυτό είναι η πρόοδος την οποία πέτυχε η Ευρωζώνη από το αποκορύφωμα της κρίσης το 2012. Έτσι, ο κίνδυνος μόλυνσης για άλλες χώρες είναι περιορισμένος, διότι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θεωρούνται εξυγιανθείσες. Επιπλέον, υπάρχει με τον ΕΜΣ διαθέσιμος ένας ισχυρός μηχανισμός διάσωσης, ενώ για την ασφάλεια μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων φροντίζει η Τραπεζική Ένωση», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μεν απάντηση στο ερώτημα πώς θα μπορούσε ένα κράτος-μέλος να εγκαταλείψει το ευρώ, αλλά να παραμείνει παραταύτα στην ΕΕ.”Εν ανάγκη, το επιλύουν αυτό εφευρετικοί νομικοί”, δηλώνει υψηλόβαθμος ειδικός σε νομισματικά θέματα. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί μια έξοδο της χώρας ως σχεδόν αναπόφευκτη, εάν ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αναλάβει μετά τις νέες εκλογές την κυβέρνηση, εγκαταλείψει την πορεία λιτότητας και δεν εξυπηρετεί πλέον τα χρέη της χώρας», καταλήγει το δημοσίευμα.

Η αντίδραση της γερμανικής Κυβέρνησης

Λίγη ώρα μετά την ανάρτηση του δημοσιεύματος, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ σε σχόλιό του στο Twitter σημείωσε:

«Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. Και πρέπει να παραμείνει. Να μην προκαλούμε τώρα με λόγια κάτι το οποίο οικονομικά και πολιτικά δεν θα ήταν συνετό».

ΚΑπό πλευράς του, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Η Ελλάδα τήρησε κατά το παρελθόν τις υποχρεώσεις της. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εκπληρώνει τις συμβατικές συμφωνίες της έναντι της τρόικας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα