Στα 1,8 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός της επιστρεπτέας προκαταβολής

Στα 1,8 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός της επιστρεπτέας προκαταβολής
Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών Eurokinissi

Ρεκόρ συμμετοχής με 357.000 αιτήσεις. Η προθεσμία λήγει την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου. Συγχωνεύονται 5ος και 6ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Στα 1,8 ευρώ θα φτάσει το ποσό που θα δοθεί από τον τέταρτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς το γεγονός ότι το 50% του ποσού θα είναι επιδότηση, η διεύρυνση της περιμέτρου και με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα χαλαρά κριτήρια για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή εκτόξευσαν το ενδιαφέρον στα ύψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο, στον 4ο κύκλο έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής 70.000 αιτήσεις από νομικά πρόσωπα (έναντι 35.000 κατά μέσο όρο στους προηγούμενους τρείς κύκλους) και 80.000 ατομικές επιχειρήσεις έναντι περίπου 60.000 στους προηγούμενους κύκλους.

Την μεγάλη διαφορά, όμως, έκαναν οι 210.000 που έγιναν από προσωπικές εταιρίες χωρίς εργαζόμενους και πολλές χωρίς ταμειακή μηχανή. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και εργαζόμενοι με απόδειξη παροχής υπηρεσιών (αφού και αυτοί τυπικά διατηρούν προσωπική εταιρία χωρίς προσωπικό και χωρίς ταμειακή). Μάλιστα, από αυτήν την κατηγορία υπολογίζουν από το Υπουργείο Οικονομικών οι αιτήσεις να φτάσουν τις 280.000. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει συνολικά 357.000 αιτήσεις (έναντι περίπου 158.000 των πρώτων τριών κύκλων), ενώ τυπικά η προθεσμία για αιτήσεις λήγει την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.

Η επιτυχία του 4ου κύκλου σε σχέση με τους προηγούμενους οφείλεται στους περισσότερους δικαιούχους και τα χαλαρότερα κριτήρια ειδικά για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή. Υπενθυμίζεται ότι στο τέταρτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής δικαίωμα συμμετοχής έχουν πρακτικά όλες οι επιχειρήσεις με εξαίρεση αυτές που απασχολούν πάνω από 1000 άτομα. Στον τέταρτο κύκλο εκτός από τις πληττόμενες, εντάχθηκαν και οι νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν μετά το Μάρτιο του 2020 και είχαν αποκλειστεί από τους πρώτους τρείς κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής, αφού δεν μπορούσαν να αποτυπώσουν μείωση του τζίρου τους σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια.

Συγχωνεύονται 5ος και 6ος κύκλος

Το τεράστιο αυτό ενδιαφέρον οδήγησε αναγκαστικά σε αλλαγές του σχεδιασμού από το οικονομικό επιτελείο. Ο τέταρτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής ο οποίος ξεκίνησε με προϋπολογισμό 1,2 δις, μάλλον θα «απορροφήσει» και το μεγαλύτερο μέρος από τα 700 εκ ευρώ του 5ου κύκλου για να πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι, φτάνοντας το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στα 1,8 δις ευρώ. Μάλιστα με ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο προϋπολογισμός για τον 4ο κύκλο αυξήθηκε για 3η φορά (ξεκίνησε από τα 600 εκ ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου, αυξήθηκε στα 900 εκ ευρώ με το lockdown, αυξήθηκε περαιτέρω στα 1,2 δις στο άνοιγμα του κύκλου) στα 1,8 δις ευρώ.

Έτσι, ο 5ος κύκλος που ήταν προγραμματισμένος για τον Δεκέμβριο θα συγχωνευτεί με το 6ο κύκλο που ήταν προγραμματισμένος για τον Ιανουάριο με νέο προϋπολογισμό που θα ανακοινωθεί προς το τέλος του χρόνου. Η συγχώνευση κρίθηκε απαραίτητη αφού ο 5ος κύκλος θα λειτουργούσε συμψηφιστικά με το 4ο κύκλο . Δηλαδή στο 5ο κύκλο θα καλύπτονταν ένα μέρος της απώλειας του τζίρου τριμήνου Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου. Όποιος λοιπόν είχε ενταχθεί στο 4ο κύκλο και έκανε νέα αίτηση στο 5ο κύκλο θα έπαιρνε μόνο την διαφορά της μείωσης του τζίρου του Νοεμβρίου που θα ήταν ένα πολύ μικρό ποσό αφού τα χρήματα θα είχαν εξαντληθεί από τον τρέχοντα κύκλο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version