Στα 18,8 δισ. οι προσφορές για το 15ετές ομόλογο – Στο 1,87% το επιτόκιο

Στα 18,8 δισ. οι προσφορές για το 15ετές ομόλογο – Στο 1,87% το επιτόκιο
To κτήριο του Yπουργείου Οικονομικών Eurokinissi

Ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές, χαρακτήρισε την έκδοση του 15ετούς ομολόγου ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας από το Παρίσι.

Με συνολικές προσφορές 18,8 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 15ετές ομόλογο καλύπτοντας κατά 7,5 φορές το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ που θέλει να αντλήσει το ελληνικό δημόσιο από την έκδοση.

Το επιτόκιο που προκύπτει από το σύνολο των προσφορών είναι 1,87% αλλά θα το ομόλογο θα διατεθεί με 1,9% αφού ο ΟΔΔΗΧ θα ακολουθήσει και σε αυτήν την έκδοση την λογική του «γλυκαντικού» στο επιτόκιο ώστε η αγοραστές του ομολόγου οι οποίοι το τίμησαν δεόντως να έχουν και την ανάλογη αντιμετώπιση.

Ένα στοιχείο επιτυχίας της έκδοσης είναι ότι περίπου το 80 % της έκδοσης ( περίπου 2 από 2,5 δις ευρώ ) θα βρεθούν στο λεγόμενο “ real money” δηλαδή τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες και λιγότερο σε ασφαλιστικά ταμεία λόγω του ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα.

Μια τρίτη επιτυχία του 15ετούς είναι στο επίπεδο των εντυπώσεων. Με δεδομένο ότι λήγει το 2035 και είχε τόσο μεγάλη ζήτηση αποδεικνύει ότι οι προσδοκίες της αγοράς είναι θετικές για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας . Με άλλα λόγια ρισκάρουν να επενδύσουν σε ελληνικούς τίτλους και πέραν της περίοδο κατά την οποία το ελληνικό χρέος είναι απολύτως ρυθμισμένο με βάση την συμφωνία το καλοκαίρι του 2018.

Σημειώνεται ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του ΕΔΧ καταλήγει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας διατηρούνται κάτω από το όριο του 20% του ΑΕΠ έως το 2033. Βέβαια τόσο το ΔΝΤ όσο και ο ESM, οι λεγόμενοι δανειστές του επίσημου τομέα της Ελλάδας, έχουν δεσμευτεί (τον Ιούνιο του 2018) να επανεξετάσουν το ζήτημα της βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας στο τέλος της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF (δηλαδή το 2032) προκειμένου να παράσχουν πρόσθετη απαλλαγή από χρέη (OSI), αν τούτο κριθεί αναγκαίο.

Παράλληλα με την δημοπρασία των 15ετών ομολόγων ο ΟΔΔΗΧ έχει πλέον να διαχειριστεί ομόλογα με διάρκεια από 3 έως και 30 χρόνια έχοντας μια πλήρη καμπύλη αποδόσεων ξαναβάζοντας την Ελλάδα στις διεθνής αγορές παρότι ακόμη τα εμπορεύσιμα ελληνικά ομόλογα είναι σχετικά λίγα.

Ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να δανειστεί από τις αγορές φέτος από 4 έως 8 δισ. ευρώ. Ο σχεδιασμός που έχει εκπονηθεί στηρίζεται σε δύο βασικά σενάρια: Το πρώτο συνδέεται με τη μείωση του αποθέματος των Εντόκων Γραμματίων των 12,6 δισ. ευρώ, και την μερική αντικατάσταση τους με πιο μακροπρόθεσμους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου. Το δεύτερο σενάριο λαμβάνει υπόψη πιθανές πρόωρες αποπληρωμές του χρέους του Δημόσιου κυρίως προς το ΔΝΤ.

Μαξίμου: 15ετές ομόλογο = 15ετής εμπιστοσύνη

 Σχολιάζοντας την επιτυχή έκδοση του 15ετούς ομολόγου το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζε ότι η ελληνική οικονομία λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές, σε τόσο μεγάλο χρονικό ορίζοντα, για πρώτη φορά μετά από την πολυετή κρίση. 15ετές Ομόλογο = 15ετής Εμπιστοσύνη!

Κύκλοι του Μαξίμου σημείωναν τα εξής :

-Η Ελληνική Δημοκρατία δανείζεται με πολύ χαμηλό κόστος, πολύ χαμηλότερο από αντίστοιχης διάρκειας έκδοση του 2009, βελτιώνοντας το προφίλ και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

-Η Ελλάδα άντλησε 2,5 δις ευρώ, όταν προσφέρθηκαν περίπου 19 δις ευρώ. Γεγονός που υπογραμμίζει τη μεγάλη ζήτηση για Ελληνικούς τίτλους, κυρίως μάλιστα από θεσμικούς, μακροπρόθεσμους, επενδυτές του εξωτερικού.

-Έτσι η Ελλάδα διατηρεί ζεστό το ενδιαφέρον των επενδυτών, διασφαλίζοντας τον ομαλό δανεισμό της με ιστορικά χαμηλά επιτόκια από τις αγορές.

-Μέσα σε έξι μήνες διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και πέραν του 2032 που είχε τεθεί ως ορόσημο από τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές

Σταϊκούρας Ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές

Ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές χαρακτήρισε την σημερινή έκδοση του 15ετούς ομολόγου ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας από το Παρίσι.

«Η έκδοση συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της χώρας» τόνιζε στην δήλωση του ο υπουργός οικονομικών για να συνεχίσει «η σημερινή έκδοση ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 15 ετών, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια κρίσης, αποτελεί επιτυχία για την ελληνική οικονομία και τη χώρα».

 Σημείωσε επίσης ότι η μεγάλη διάρκεια του ομολόγου, η υψηλή ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και η εξαιρετική ποιότητα της έκδοσης, βελτιώνουν την εκδοτική καμπύλη του χρέους, χτίζουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ –πέραν της περιόδου που εκπνέουν τα μέτρα διευθέτησης που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές– και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

«Η οικονομία ανακάμπτει, βρίσκει καλό βηματισμό και ανακτά την αυτοπεποίθησή της» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version